Djelimično ispunjeno

Pomaganje opremanja odgojno-obrazovnih ustanova i insistiranje na izgradnji nove zgrade Muzičke škole

Opštine: Tuzla

U skladu s mogućnostima, Grad će pomagati opremanje odgojno-obrazovnih ustanova u kojima su duže vrijeme prisutne takve potrebe. Na tom planu Grad će, pored vlastitog učešća, naročito insistirati kod viših nivoa vlasti na izgradnji nove zgrade Muzičke škole u Tuzli.

Obrazloženje

U toku mandata 2020-2022. obećanje je djelimično ispunjeno.

Izvor: Izborni program Gradske organizacije SDP BiH Tuzla za Lokalne izbore u BiH 2020. godine

Polaganjem kamena temeljca, 2. septembra 2021. godine započeta je izgradnja novog objekta Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli. Godinu kasnije, grubi građevinski radovi su završeni, a objekat je zatvoren i zaštićen od vanjskih utjecaja dok se ne stvore uslovi za izvođenje preostalih radova.

Kamen temeljac položili su premijer Tuzlanskog kantona (TK) Kadrija Hodžić, predsjedavajući Skupštine TK Slađan Ilić, ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković, ministar kulture, sporta i mladih TK Zlatan Muratović, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i direktori Osnovne i Srednje Muzičke skole u Tuzli Nedim Suljić i Dejan Milkunić.

Ministar Baraković naveo je da će prva faza izgradnje, koja uključuje izgradnju i pokrivanje objekta, te ugradnju stolarije i fasade, biti okončana u roku od 120 dana:

Danas je veoma bitan dan za Tuzlu, Tuzlanski kanton i cijelu tuzlansku regiju uopće. Tuzla će vrlo brzo dobiti jedan moderan, funkcionalan, savremen objekat koji će poslužiti za razvoj kulture i obrazovanja u našem kantonu. Danas počinju radovi na I fazi izgradnje objekta Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli. To podrazumijeva izgradnju i pokrivanje objekta, te ugradnju stolarije i fasade, i rok za završetak ove faze je 120 dana. Nakon toga nastavljamo da II fazom koja podrazumijeva unutrašnje radove i opremanje objekta.

Elvis Baraković, 2.9.2021.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je da će po prvi put Tuzli i Tuzlanskom kantonu postojati zgrada namjenski građena za muzičku školu:

Nažalost zbog tonjenja, stari objekat se toliko nagnuo, da je bilo čudo da se sam nije urušio, zbog toga su inspekcije zabranile rad u tom objektu. Tada je bilo dovoljno prostora u sadašnjoj osnovnoj školi „Centar”, ali je sada taj objekat tijesan za sve škole. Zbog memorije mjesta, jer je muzička škola ovdje bila najduže, odlučili smo da se novi namjenski objekat gradi baš ovdje. Po prvi puta u Tuzli i Tuzlanskom kantonu imat ćemo zgradu namjenski građenu za muzičku školu.

Jasmin Imamović, 2.9.2021.

Za prvu fazu izgradnje objekta Vlada TK je osigurala oko 1,5 miliona KM. Tome je Fond za poticaj razvoja ILDP-a dodao 173.500,00 KM, a Grad Tuzla 70.000,00 KM.


Kako je navedeno na stranici UNDP-a, u avgustu je privedena kraju prva faza projekta, a nastavak izgradnje trebao je započeti u u oktobru. Do sada su izvedeni grubi građevinski i osnovni instalaterski radovi koji su omogućili da objekat bude propisno zatvoren i zaštićen od vanjskih utjecaja dok se ne stvore uslovi za izvođenje preostalih radova kojom će buduća zgrada muzičke škole biti u potpunosti završena i stavljena u funkciju. Za ovaj projekat je predviđeno oko 2,7 miliona konvertibilnih maraka.

Iz budžeta grada 2022. godine nisu izdvojena sredstva za gradnju Muzičke škole.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!