Ispunjeno

Ozvaničen početak gradnje pritvorske jedinice KPZ Sarajevo na Igmanu

U septembru bi na olimpijskoj planini Igman trebali početi radovi na izgradnji pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo. Na ovom lokalitetu već se izvode radovi na drugim objektima u okviru KPZ Sarajevo, a njihovom izgradnjom postojeći pritvorski kapaciteti dislocirat će se iz centra glavnog grada.

Foto: Akta.ba

Kompleks na lokalitetu Igman, kako je pojasnila rukovoditeljica pravne službe u KPZ Sarajevo Zana Džano, osim pritvorske jedinice, trebale bi činiti i upravna zgrada, zgrada policije, kao i servisna zgrada, te parking za posjetioce i osoblje Zavoda.

Taj projekat savremene pritvorske jedinice smo dostavili na engleskom jeziku Delegaciji Evropske unije. Delegacija EU je taj tender za izbor izvođača radova raspisala sada krajem maja i mi očekujemo da do devetog mjeseca počne gradnja najsavremenijeg kompleksa.

Zana Džano, 13. 6. 2021.

Ranije je ovaj lokalitet, sredinom aprila 2021. godine, posjetio i federalni ministar pravde Mato Jozić, gdje se već izvode građevinski radovi na pojedinim objektima unutar kompleksa kako bi, nakon završetka izgradnje glavnog objekta pritvorske jedinice, sve bilo spremno za premještaj iz objekta Miljacka u centru Sarajeva, a sve s ciljem proširenja kapaciteta Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu.

Krajem augusta 2021. godine na Igmanu je položen kamen temeljac za izgradnju KPZ Sarajevo. Kako je istakao direktor KPZ Sarajevo Faruk Zupčević, gradnja ovog kompleksa sa dvije pritvorske jedinice sa 150 pritvorskih ćelija će biti završena za 12 mjeseci.

Nakon toga ide spajanje dva objekta koja su napravljena. Ovo je najveći i najbitniji projekat za Federaciju Bosne i Hercegovine jer se rješava i pravosuđe i policijske strukture, a rješava se i prebukiranost KPZ-a Sarajevo. Kapacitet će biti za više od 350 ljudi.

Faruk Zupčević, 30. 8. 2021.

S obzirom na to da je položen kamen temeljac za izgradnju pritvorske jedinice KPZ Sarajevo na Igmanu, te da je direktor ove ustanove najavio da će radovi trajati 12 mjeseci, Istinomjer će obećanje rukovoditeljice pravne službe u KPZ Sarajevo Zane Džano, da će do devetog mjeseca početi gradnja kompleksa pritvorske jedinice na Igmanu, ocijeniti ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti implementaciju ovog projekta.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!