Ispunjeno

Okončana prodaja četiri vozila u vlasništvu Grada Sarajeva

Svog prvog radnog dana, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić potpisala je odluku o prodaji jednog od službenih automobila u vlasništvu Grada Sarajeva, te je o tome informisala javnost na društvenoj mreži Facebook.

FOTO: Benjamina Karić / Facebook

Danas sam dala nalog da se proda crna limuzina Passat koji je plaćen iz budžeta grada. Koristiti ću druga vozila koja budu na raspolaganju i kakva često svi viđamo na ulicama Sarajeva. Na službenom vozilu neću koristiti postavljene “rotacije” jer gradonačelnik Sarajeva prema zakonu nema pravo na to.

Benjamina Karić, 12.4.2021.

Istog dana gradonačelnica Karić gostovala je u programu N1 televizije, gdje je, između ostalog, govorila i o prodaji službenog vozila, te gdje će novac od njegove prodaje u konačnici biti utrošen.

Smatram da je vrijeme izuzetno teško. To sam nekoliko puta do sada istakla i u svom govoru i u svom obraćanju narodu. Građani Sarajeva se nalaze u izuzetno teškoj situaciji i ja se zaista ne bih osjećala dobro da se ja vozim u skupocjenom autu dok se građani Sarajeva bore sa neimaštinom, bolesti. Smatram da je ovo bio jedini ispravan potez. Ja znam da je ovo samo kap u moru i da ovo nije ništa toliko veliko koliko tek treba napraviti u budućnosti ali znate kako i najkrupnije stvari počinju najsitnijim korakom. Ja bih voljela ovdje reći da sam razmišljala gdje odmah utrošiti novac od prodaje vozila ali to sam već jednom rekla. Ja bih voljela da zaista budemo velika potpora prije svega finansijska potpora Udruženju Obrazovanje gradi BiH koje nam je nekako u amanet i na čuvanje ostavio uvaženi gospodin Jovan Divjak. Zaista radit ću da Udruženje preraste u fondaciju i da nemaju brigu u vezi finansiranja.

Benjamina Karić, 12.4.2021.

Početkom juna 2021. godine održana je druga sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva na kojoj su vijećnici usvojili odluku o prodaji službenih automobila ali i o načinu utroška tih sredstava.

Dalje je usvojena odluka o pokretanju postupka prodaje četiri službena putnička vozila u vlasništvu Grada Sarajeva. Na prijedlog gradske vijećnice Marijele Hašimbegović, usvojen je zaključak da se sva sredstva od prodaje službenih putničkih vozila u vlasništvu Grada Sarajeva usmjere za socijalne potrebe građana.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, 2.6.2021.

Sredinom jula 2021. godine Grad Sarajevo raspisao je javni oglas za prodaju službenih automobila u vlasništvu Grada. Kako je navedeno u oglasu, radi se o prodaji četiri službena vozila, a ponude za prodaju biće javno otvorene 26. jula 2021. godine.

Nakon što je naknadno odlučeno da ponude za prodaju službenih vozila budu javno otvorene 30. jula, kako je pojašnjeno za Istinomjer.ba iz Gradske uprave Sarajeva, od četiri službena vozila koja su ponuđena na prodaju tri su prodata, dok za službeni automobil marke Volkswagen Passat nije bilo zainteresiranih.

Potom je Gradska uprava 16. augusta 2021. godine raspisala javni oglas za prodaju službenog vozila marke Volkswagen Passat, u vlasništvu Grada Sarajeva.

U javnom oglasu, početna cijena za putnički automobil Volkswagen Passat iz 2018. godine bila je 36.160,81 KM. Ostala vozila na javnom oglasu bila su marke Škoda Octavia iz 2007. godine, a za koja je na javnom pozivu nuđena početna cijena od 2225,43 KM, dok je za ona iz 2005. godine ponuđena početna cijena od 4075,43 KM. Početna cijena Škode Octavie iz 2009. godine iznosila je 5482,35KM.

Početkom septembra, Erna Čolić, šefica kabineta gradonačelnice Karić, za portal Istinomjer je potvrdila da je automobil Volkswagen Passat prodat, te da će vijećnici/e Gradskog vijeća Sarajeva na narednoj sjednici odučiti u koje svrhe će ići novac od prodaje automobila.

Kako je za Istinomjer potvrđeno u Gradskoj upravi Sarajevo, Škoda Octavia iz 2005. godine prodata je za 6.787 KM, ona iz 2007. godine prodata je za 6.119 KM, a ona iz 2009. godine za 9.519 KM. Putnički automobil marke Volkswagen Passat prodat je za 38.600 KM.

S obzirom na to da je izvršena prodaja automobila Volkswagen Passat, ali i tri druga vozila u vlasništvu Gradske uprave Sarajeva, Istinomjer će obećanju Benjamine Karić o prodaji službenih vozila dati ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!