Analize

Općina Novo Sarajevo: Druga godina mandata načelnika Hasana Tanovića

Na kraju druge godine mandatnog perioda 2020–2024. načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović provodio je značajnije aktivnosti na više od polovine obećanja, dva su obećanja ispunjena, dok četiri ostaju nezapočeta i tokom druge godine mandata.

Izvor: Facebook/Hasan Tanović
Izvor: Facebook/Hasan Tanović

Od 69 obećanja, dva obećanja su u drugoj godini mandata ispunjena, 42 obećanja su dobila ocjenu započeto, četiri obećanja nisu započeta, dok je 21 obećanje dobilo ocjenu u progresu.

Ispunjena obećanja odnosila su se na dodjelu posebnog referata Općine Novo Sarajevo za komunikaciju s privrednicima te na organizovanje akademije posvećene borcima.

Krajem januara 2022. godine, u okviru Centra za pružanje usluga građanima, u Općini Novo Sarajevo otvorena je kancelarija za rad s privrednicima, čime je dato obećanje ispunjeno u drugoj godini mandata. Kako su naveli iz ove lokalne zajednice, na ovaj način smanjit će se gužve na ovjeri i izdavanju dokumenata u šalter-sali Općine, a privrednici će na jednom mjestu moći ovjeriti i predati dokumente te dobiti informacije o svim pitanjima iz ove oblasti. Radno vrijeme kancelarije je od 7:30 do 16 sati svakog radnog dana, a privrednicima je poslije navedenog termina omogućeno da dokumente ostave u šalter-sali, čije je radno vrijeme svakog radnog dana do 17:30 sati.

Od početka mandata Hasana Tanovića održavane su brojne svečane akademije posvećene borcima, čime je ispunjeno još jedno obećanje tokom druge godine mandata.

Od 21 obećanja koje je dobilo ocjenu u progresu izdvajaju se ona o pretvaranju dijela Kampusa u šetalište i park, monitoringu i sanaciji svih klizišta, boljem radu Centra za mlade, povećanju energetske efikasnosti, sufinansiranju vještački potpomognute oplodnje i uređenju izletišta relej Hum.

Tako je krajem marta 2022. godine završena prva faza radova koja je podrazumijevala čišćenje terena i rušenje pet devastiranih objekata u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, koji su predstavljali opasnost za građane/ke, a krajem septembra 2022. godine u Kampusu je otvoren i park za odmor i rekreaciju. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto tada je naveo da je uložena velika energija u ovaj projekat.

Općina Novo Sarajevo je u prethodnom periodu provela pripremne aktivnosti po pitanju sanacije sljedećih klizišta: klizišta u Ulici Muhameda ef. Pandže brojevi 115, 117, 137, 139 i 163, klizišta na lokacijama u Novopazarskoj ulici od broja 125 do broja 159, klizišta koje se nalazi u Zvorničkoj ulici te klizišta K4 na lokalitetu puta Pofalići – Bušće. Za klizišta na navedenim lokalitetima u toku je prikupljanje potrebne dokumentacije, saglasnosti i provođenje javnih nabavki za odabir izvođača radova. Za klizišta na lokacijama Milinkladska 167, Novopazarska 125 i Muhameda Ridžanovića 7, 9, 11 i 13 izrađena je kompletna investiciono-tehnička dokumentacija, koja uključuje i projekat monitoringa. Također, kako je za Istinomjer rečeno, u saradnji s Institutom za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u toku je izrada integralnog plana sanacije klizišta na području općine Novo Sarajevo za period 2022–2032, u okviru kojeg će biti obrađena sva značajnija klizišta na teritoriji ove općine.

JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo je tokom 2022. godine u svoja dva objekta (Međunarodni centar i Dječija kuća) uz podršku Općine Novo Sarajevo realizovala niz novih projekata, aktivnosti, festivala, od kojih su najznačajniji Internacionalni teatarski festival u Friedrichshafenu (Njemačka), 7. festival “Umjetnost za mir” (Art for Peace), prvi put održan u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Servisnim centrom Bahrein kao dio projekta “Mirovni sporazum 2000”, koji je namijenjen djeci s ciljem promicanja svijesti o miru kroz umjetnički pogled.

Na području općine Novo Sarajevo u toku su radovi na poboljšanju energetske efikasnosti na osam individualnih stambenih objekata. Radi se o realizaciji Aneksa sporazuma o realizaciji projekta “Model poboljšanja energijske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika” u općini Novo Sarajevo za individualne objekte u 2022. godini. Pojedinačne ugovore o izvođenju radova potpisali su Kantonalni stambeni fond Sarajevo i izvođač radova, firma SELA d.o.o. Sarajevo. Radovi će se vršiti na stambenim jedinicama sljedećih lokacija: Ulica Muhameda Riđanovića br. 8, Ulica Ruđera Boškovića br. 1 i 10, Ulica nevesinjska br. 26a, Ulica posavska br. 12, Ulica nevesinjska br. 30, Ulica kupreška br. 7a i Ulica vrbaska br. 22.

U skladu s Pravilnikom o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, Općina Novo Sarajevo vrši sufinansiranje tri pokušaja medicinski potpomognute oplodnje, i to za svaki u iznosu od po 2.000 KM. U 2022. godini za ove namjene izdvojeno je 66.000 KM, a planirani iznos za ove namjene u budžetu za 2022. godinu je 100.000 KM.

U toku je izrada i dopuna usvojenih idejnih rješenja za zonu vidikovca u okviru idejnog projekta koji će dati detaljnije smjernice za dalju razradu investiciono-tehničke dokumentacije. Nakon izrade i dopune idejnih rješenja, pristupit će se izmjenama i dopunama tri regulaciona plana (RP “Pofalići”, RP “Velešići” i RP “Park-šuma Hum”) po skraćenom postupku. Po okončanju procedure izmjene regulacionih planova podnijet će se zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za kompletan obuhvat. Na osnovu usvojenog idejnog projekta ishodovane urbanističke saglasnosti, pristupit će se izradi detaljnih istražnih radova i izradi izvedbenih projekata po fazama (projekti infrastrukture, projekti za zonu vidikovca, projekti za zone igrališta).

Više od polovine obećanja, njih 42, dobilo je ocjenu započeto, uzimajući u obzir činjenicu da su zabilježene određene aktivnosti u cilju realizacije obećanja.

Neka od obećanja koja su započeta jesu “Afirmiranje ekološki prihvatljivih oblika grijanja”, “Pokretanje novih kulturnih projekata”, “Rekonstrukcija objekata uništenih tokom agresije”, “Programi zapošljavanja i učešća mladih” i “Digitalizacija općinske uprave”.

Pored navedenog, zabilježene su aktivnosti i na rekonstrukciji i izgradnji novih kulturnih objekata i efikasnijem radu općinske administracije. Općina Novo Sarajevo nastavila je izdvajati i sredstva iz budžeta za naknade za porodilje, posebnu brigu za djecu bez roditeljskog staranja i djecu iz odgojno-popravnog doma, za sufinansiranje projekata za ranjive kategorije društva, programe pomoći boračkoj populaciji, humanitarne programe za najugroženije stanovnike/ce, kao i novčanu pomoć za ranjive kategorije društva.

Od 69 obećanja na četiri obećanja nisu zabilježene značajnije aktivnosti tokom druge godine mandata, koja se odnose na debetonizaciju općine Novo Sarajevo, reviziju registra boračke populacije, pokretanje preduzeća u najkraćem mogućem roku te na reviziju rada općinske administracije.

Na kraju druge godine mandata može se zaključiti da je načelnik Općine Novo Sarajevo provodio aktivnosti na više od polovine datih obećanja, što bi do kraja mandata moglo rezultirati ispunjenjem većeg broja predizbornih obećanja koja je Istinomjer preuzeo iz njegovog programa.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!