Analize

Općina Novo Sarajevo: Treća godina mandata načelnika Hasana Tanovića

Na kraju treće godine mandatnog perioda 2020–2024. načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović provodio je značajnije aktivnosti na većini datih obećanja, dva su obećanja ispunjena, dok aktivnosti na ispunjavanju dva još uvijek nisu započeta ni tokom treće godine mandata.

Izvor: Općina Novo Sarajevo

Na kraju treće godine mandata načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića, od ukupno 69 obećanja, provođene su aktivnosti na većini datih obećanja. Ipak, u protekloj godini nisu zabilježena nova u potpunosti ispunjena obećanja, a prethodno su tokom prve dvije godine mandata ispunjena dva.

Od 38 obećanja koja su dobila ocjenu u progresu izdvajaju se ona o popločavanju improvizovanih puteva, održavanju i upravljanju igralištima, izgradnji i održavanju sportskih sprava, sufinansiranju projekata za ranjive kategorije društva te finansiranju humanitarnih programa za najugroženije stanovnike.

Općina Novo Sarajevo tokom 2023. godine provodila je, između ostalog, i rekonstrukciju pješačke staze u naselju Hrasno, sanaciju pješačke staze na Vilsonovom šetalištu, koja se proteže od mosta Malta do zgrade Općine Novo Sarajevo, ali i uređenje pješačkih staza i trotoara u drugim ulicama.

Tokom treće godine mandata realizovane su brojne aktivnosti na održavanju i upravljanju igralištima. Zajedničkim projektom Općine Novo Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo krajem juna 2023. godine rekonstruisana su dva sportska terena, tribine i postavljena je nova ograda u okviru Srednje škole za saobraćaj i komunikacije u naselju Velešići.

Ugovor o adaptaciji igrališta Treće gimnazije, u vrijednosti 234.000 KM, potpisan je krajem decembra 2022. godine, a u julu 2023. godine završeni su demontaža postojeće podzemne komunalne infrastrukture, skidanje asfalta te iskop zemljanog materijala. Ugradnja i zamjena opreme na nekoliko dječijih i sportskih igrališta na području Novog Sarajeva završene su početkom decembra 2022. godine. Početkom novembra 2023. godine realizovan je zajednički projekat Općine Novo Sarajevo i Grada Sarajevo kojim je okončana rekonstrukcija dječijeg igrališta u naselju Hrasno u Ulici Azize Šaćirbegović, a završeni su i radovi na igralištu za sport i rekreaciju u naselju Hrasno Brdo. U junu 2023. godine okončana je rekonstrukcija školskog igrališta kod Osnovne škole “Malta”.

Općina Novo Sarajevo je i u toku 2023. godine obezbijedila stipendije za djecu bez oba roditelja s područja ove lokalne zajednice koja se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad – Službe socijalne zaštite Novo Sarajevo i nadležnih općinskih službi. Stipendije u iznosu 100 KM mjesečno tokom 2023. godine primalo je ukupno 30 djece bez oba roditelja. Općina Novo Sarajevo je i u 2023. godini sufinansirala rad Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” za projekat Roditeljske kuće, za šta je iz budžeta Općine izdvojeno 15.000 KM.

Učenici/e od II do IX razreda s područja općine Novo Sarajevo koji imaju pravo na dodatak dobili su po 50 KM za sufinansiranje troškova nabavke školskog pribora. Ovo pravo ostvarilo je 449 učenika/ca, a Općina je za ovu namjenu izdvojila 22.450 KM.

S programom podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE Općina Novo Sarajevo potpisala je ugovor o formiranju zajedničkog fonda podrške marginalizovanim grupama žena i pripadnicima drugih marginalizovanih grupa u razvoju biznisa u iznosu od 60.000 KM. Nekoliko mjeseci kasnije objavljen je Javni poziv za finansiranje biznisa marginalizovanih grupa žena i pripadnika drugih marginalizovanih grupa. Sredstva koja aplikanti mogu dobiti za pokretanje biznisa kroz ovaj javni poziv iznose od 10.000 do 12.000 KM po biznisu.

Među 27 obećanja koja su ocijenjena kao započeta mogu se izdvojiti debetonizacija općine Novo Sarajevo, čišćenje korita Miljacke, pokretanje novih kulturnih projekata, izdvajanje za naknade za porodilje, program zapošljavanja i učešća mladih i druga.

U 2023. godini uklonjen je devastirani objekat nekadašnjeg vrtića “Narcis” u Ulici grbavička bb te devastirani objekat C koji je u vlasništvu Općine Novo Sarajevo. Na ovom lokalitetu planirana je izgradnja gradskog parka sa sportsko-rekreacionim sadržajima.

U pogledu pokretanja novih kulturnih projekata, u oktobru 2023. godine počela je realizacija projekata “Reci ‘ne’ vršnjačkom nasilju” i “Mindfulness, joga i meditacija za majke i djecu”, koje podržava Općina Novo Sarajevo, a koji se realizuju u okviru Programa pomoći pravnim licima iz oblasti sporta “Grant za projekte udruženja za sport, kulturu i obrazovanje”.

Festival MESS u 2023. godini paralelno se održao s Malim MESS-om u općini Novo Sarajevo u periodu od 30.9. do 8.10.2023. godine. Prvi put Mali MESS održan je na području općine Novo Sarajevo, a tom prilikom upriličen je koncert trupe Teatar Poco Loco na Vilsonovom šetalištu.

U sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, kog finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Općina Novo Sarajevo je krajem oktobra 2023. godine objavila poziv za učešće na besplatnom programu neformalnog obrazovanja iz oblasti “Oglašavanje, marketing i mediji”. Poziv je bio otvoren za nezaposlene osobe, studentice i studente, i zaposlene osobe uzrasta od 18 do 35 godina.

Od ukupno 69 obećanja iz predizbornog programa načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića, u toku tri godine mandata zabilježene su aktivnosti na 65 obećanja, što znači da su aktivnosti započete ili u progresu na preko 94% datih obećanja. U tri godine mandata načelnika Tanovića ispunjena su dva obećanja (2,89%), a ocjenu nije započeto imaju također dva obećanja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!