U progresu

Bolji rad Centra za mlade

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za više korištenje i afirmaciju Centra za mlade.

Izvor: Hasan Tanović program

U toku 2021. godine za JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo u budžetu ove općine planirano je i utrošeno 300.000 KM. Tokom 2022. i 2023. godine, uz podršku Općine Novo Sarajevo, Centar je realizirao niz novih projekata, aktivnosti, festivala i umjetničkih performansa.

Izvor: Facebook/Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo
Izvor: Facebook/Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u julu 2023. godine održan je Dvanaesti međunarodni dječiji festival folklora. 

U okviru 29. Sarajevo Film Festivala, u Dječijoj kući 12.8.2023. godine održana je projekcija filma SNOT I SPLASH – MISTERIJA RUPA KOJE NESTAJU. 

Krajem septembra 2023. godine Udruženje dramskih glumaca „Mundo Mondo“ započelo je realizaciju projekta kojeg je podržala Općina Novo Sarajevo pod nazivom „Moja prva predstava za prvačiće Novog Sarajeva“. U okviru ovog projekta, planirano je izvođenje deset predstava „Je li to samo san?“ za učenike/ce prvih razreda iz 12 osnovnih škola s područja Općine Novo Sarajevo. Prva na repertoaru održana je 29.9.2023.godine u Dječijoj kući na Grbavici i namijenjena je prvačićima iz OŠ „Grbavica2“.

Udruženje „Nova Šansa“ implementira projekat „Edukativno (inovativno- kreativne) radionice“ u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg finasira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Općine Novo Sarajevo. Ciljna grupa u ovom projektu su učenici/ce od IV do VII razreda iz devet osnovnih škola Općine Novo Sarajevo. Realizacija radionica započela je 20.9.2023. godine, a sve aktivnosti će se održavati u „Dječijoj kući“ Novo Sarajevo. 

Koncert “Viva La Musica” održan je 28.9.2023. godine u Dječijoj kući u okviru projekta Pozorište na kućnoj adresi uz besplatan ulaz.

U okviru realizacije projekta “Pozorište na kućnoj adresi” koji se realizuje u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo, a uz podršku Općine Novo Sarajevo i Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, sredinom decembra 2022. godine je u Dječijoj kući održan koncert Hora opere Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Uz podršku Općine Novo Sarajevo, Sarajevska filharmonija upriličila je koncert za djecu “Mala noćna muzika” u Dječijoj kući, saopćeno je iz Općine 30.11.2023. godine. Koncertu su prisustvovali učenice i učenici III i IV razreda novosarajevskih osnovnih škola „Grbavica I“ i „Kovačići“, a djeca su se imala priliku upoznati sa orkestrom i svijetom klasične simfonijske muzike.

U nastavku podsjećamo koje su se aktivnosti u vezi ovog obećanja realizirale tokom prve dvije godine mandata načelnika Hasana Tanovića.

U toku 2021. godine za JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo u budžetu ove općine planirano je i utrošeno 300.000 KM. U toku 2022. godine, uz podršku Općine Novo Sarajevo, Centar je realizirao niz novih projekata, aktivnosti, festivala i umjetničkih performansa.

U budžetu Općine Novo Sarajevo za 2021. godinu kao grant za JU Međunarodni centar za djecu i omladinu NS predviđeno je 300 hiljada KM, a navedena sredstva su i izvršena na dan 31.10.2021. godine.

U toku 2022. godine  JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo je u svoja dva objekta (Međunarodni centar i Dječija kuća) uz podršku Općine Novo Sarajevo realizirao niz novih projekata, aktivnosti, festivala, od kojih su najznačajniji: Internacionalni teatarski festival u Friedrichshafenu, Njemačka; 7. Festival Umjetnost za mir (Art for Peace), prvi put u Bosni i Hercegovini a u saradnji sa Servisni Centar-Bahrein, kao dio projekta „Mirovni sporazum 2000.“ namijenjen djeci, s ciljem promicanja svijesti o miru kroz umjetnički pogled. 

Održan je prvi pop-rock festival pod nazivom „Bendovi zovu 033“, u periodu 19 – 23.7.2022. godine održan je “Vils Summer Screen” i “Vils Music Stage” u saradnji sa Udruženjem Omladinski Film Festival, zatim Pop Art Festival Sarajevo u periodu od 19. – 24. septembra 2022. godine te ”Fasada Fest”, festival ulične umjetnosti u Sarajevu; projekcije u sklopu Sarajevo Film Festival; NOĆ FILMA u saradnji sa Gradskom upravom.

U okviru prvog Festivala “Umjetnost za mir – Art for Peace”, umjetnici iz Bahreina i Bosne i Hercegovine održali su umjetnički performans i prikazali svoje vještine oslikavajući velike makete golubova. Festival “Umjetnost za mir” je trajao 09. i 10. oktobra, a u organizaciji Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo i partnerima, Bahreinskim komitetom za Art for Peace Festival, Ministarstvom za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Gradom Sarajevo i Općinom Novo Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!