Neistina

Koldžo nije bio načelnik Novog Sarajeva “dvadesetak godina”

Gost emisije “Lokalno” emitovane 6. novembra 2023. godine na BH Radiju 1 bio je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović (SDP BiH). Tanović je govorio o postignućima u aktuelnom mandatu, ali i radu bivše općinske administracije.

Izvor: Općina Novo Sarajevo

Kako je izjavio Tanović, za tri godine njegovog mandata nije se mogao osjetiti značajan rezultat budući da je, kako je to ustvrdio, prethodna općinska administracija bila na vlasti “dvadesetak godina”:

Pa u ove tri godine, mogu reći te tri godine nisu dovoljne da se osjeti neki veliki rezultat, to je neko najiskrenije mišljenje, ako uzmemo u obzir da je prethodna administracija upravljala općinom pa nekih dvadesetak godina.

Hasan Tanović, 6.11.2023.

Tanović je na poziciji načelnika Općine Novi Grad naslijedio Nedžada Koldžu (SDA), pobijedivši ga na Lokalnim izborima 2020. godine. Suprotno Tanovićevoj tvrdnji, Koldžo je prvi put izabran za načelnika Novog Sarajeva na prijevremenim izborima u februaru 2007. godine. Mandat je obnovio 2008, 2012. i 2016. godine.

Dakle, Nedžad Koldžo nije bio načelnik Općine Novo Sarajevo “dvadesetak godina”, kako je Hasan Tanović konstatovao, već 13 godina.

U nastavku intervjua, Tanović je izjavio i da je ispunio “skoro u potpunosti” obećanja koja je dao u predizbornoj kampanji:

Obećanja koja sam dao u kampanji skoro sam u potpunosti ispunio, sa naglaskom da postoje procesi poput digitalizacije koji zahtijevaju više vremena, sredstava i uobličavanja zakonskog ambijenta za potpunu realizaciju.

Hasan Tanović, 6.11.2023.

Podsjećamo da će Istinomjer krajem aktuelne godine revidirati monitoring ispunjenosti obećanja načelnika i gradonačelnika općina i gradova te objaviti izvještaj o tri godine njihovog mandata na čelu pripadajućih lokalnih zajednica.

Prema monitoringu Istinomjera zaključno sa drugom godinom mandata, od 69 predizbornih obećanja koja smo izdvojili iz predizbornog programa Hasana Tanovića, na njih pet nisu bile zabilježene aktivnosti ka realizaciji, 39 obećanja ocijenjeno je kao započeto, ocjenu “u progresu” dobila su 24 obećanja, dok su dva obećanja ocijenjena kao ispunjena

Budući da Nedžad Koldžo nije obavljao funkciju načelnika Općine Novo Sarajevo “dvadesetak godina”, tvrdnju Hasana Tanovića Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!