Započeto

Pokretanje novih kulturnih projekata

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se pokretanje programa koji će pokazati kulturne navike i talente stanovnika Općne Novo Sarajevo, za dobro nas u našoj općini, ali i BiH.

Obrazloženje

U toku tri godine mandata načelnika Hasana Tanovića rađene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Hasan Tanović program

Općina Novo Sarajevo potpisivanjem ugovora krajem augusta 2021. godine započela je aktivnosti na realizaciji ovog obećanja. Aktivnosti su nastavljene i u 2023. godini, kada je u sklopu projekta ReLOaD2 održan niz radionica stripa za grupu učenika/ca osnovnih i srednjih škola s područja općine Novo Sarajevo. 

Izvor: Općina Novo Sarajevo

Za 2023. godinu je planirana realizacija dva nova kulturna projekta u Dječijoj kući i Međunarodnom centru za djecu i omladinu, a radi se o  predstavama uglednih akademskih sarajevskih glumaca. Planira se podrška i novim festivalima, kao i festivalima koji su u prethodnom periodu imali dobre rezultate.

Općina Novo Sarajevo podržava projekat ”Stvaramo životne šampione”. Naime, u oktobru 2023. godine načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović dodijelio je mladim nadama FK „Željezničar“ sportsku opremu doniranu kroz projekat ”Stvaramo životne šampione.” Radi se o projektu podržanom od ERASMUS-a i UEFA-e fondacije za djecu koji je prepoznao da se treneri ovog kluba zalažu za evropsku standardizaciju u obrazovanju mladih igrača. 

U oktobru 2023. godine počela je realizacija projekta “Reci ne vršnjačkom nasilju” i “Mindfulness, joga i meditacija za majke i djecu” koje podržava Općina Novo Sarajevo. Projekti se realizuje u okviru Programa pomoći pravnim licima iz oblasti sporta “Grant za projekte udruženja za sport, kulturu i obrazovanje”, a koja su dodijeljena na osnovu Javnog poziva udruženjima za predaju prijedloga projekata iz oblasti kulture, sporta, podrške mladima, podrške za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju, podrške osobama treće životne dobi i zaštite okoliša. 

Festival MESS u 2023. godini paralelno se održao sa Malim MESS-om u periodu od 30.9. do 08.10.2023.godine, a koji je Općina Novo Sarajevo podržala kroz organizaciju Malog MESS-a. Prvi put Mali MESS održan je na području općine Novo Sarajevo koncertom trupe Teatar Poco Loco na Vilsonovom šetalištu. 

Kroz razne projekte, mnogi kulturni sadržaji su se krajem 2022. godine i tokom 2023. godine održali u Dječijoj kući na Grbavici. Pa je tako održan koncert Hora opere Narodnog pozorišta Sarajevo, projekcija filma SNOT I SPLASH – MISTERIJA RUPA KOJE NESTAJU u okviru Sarajevo Film Festivala, zatim kroz projekat „Moja prva predstava za prvačiće Novog Sarajeva“ započelo je izvođenje deset predstava „Je li to samo san?“ za učenike/ce prvih razreda iz 12 osnovnih škola s područja Općine Novo Sarajevo, a implementira se i projekat „Edukativno (inovativno- kreativne) radionice“, te je održan koncert “Viva La Musica”.

Pored navedenih manifestacija i projekata u 2023. godini, Općina je podržala i druge kulturne aktivnosti poput Sarajevo Film Festivala, Porodičnog dana Općine Novo Sarajevo”, Omladinskog filmskog festivala, ”Pozorište na kućnoj adresi”, “Ljeto na Vilsu“, Sarajevo Street Food Market” – festival, koncerta za djecu „Mala noćna muzika“ i Rođendanski koncert Sarajevske filharmonije.

U nastavku podsjećamo koje su se aktivnosti u vezi ovog obećanja realizirale tokom prve dvije godine mandata načelnika Hasana Tanovića.U Općini Novo Sarajevo krajem augusta 2021. godine potpisani su ugovori sa udruženjima o finansiranju/sufinansiranju 12 projekata u okviru Javnog poziva za predaju prijedloga projekata iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta i podrške mladima, zatim podrške za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju, za djecu, malodobna lica kod kojih su detektovani poremećaji u ponašanju, za zanemarenu i zapuštenu djecu, te iz oblasti zaštite okoliša koji su ove godine dobili podršku Općine, a za ove namjene u Budžetu ove lokalne zajednice je izdvojeno oko 140.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!