Započeto

Programi zapošljavanja i učešća mladih

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se da mlade sugrađanke i sugrađani imaju svoje mjesto u svakom projektu i poslu koji bude obavljala Općina Novo Sarajevo. Zalagat ćemo se da niti jedan događaj u Općini Novo Sarajevo ne bude planiran i proveden bez učešća mladih ljudi. Zalagat ćemo se za programe zapošljavanja mladih osoba, za njihovo osposobljavanje, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata načelnika Hasana Tanovića rađene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Hasan Tanović program

Početkom juna 2021. godine Općina Novo Sarajevo raspisala je javni poziv za prijem lica sa visokom stručnom spremom na stručno osposobljavanje u trajanju od 12 mjeseci, bez zasnivanja radnog odnosa. Pravo učešća imala su nezaposlena lica koja nemaju radno iskustvo nakon sticanja visoke stručne spreme pravnog, ekonomskog i fakulteta tehničkog smjera.

Omladinska banka Novo Sarajevo sredinom juna 2021. godine raspisala je drugi poziv za  mlade od 17. do 35. godina da dostave  projekte i mikrobiznise  a najbolji će biti podržani u iznosu od 500 KM do 1.500 KM. Također, za mlade poduzetnike i poduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je osigurala i podršku za registraciju obrta ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM. U okviru prvog poziva za mlade krajem juna 2021. godine potpisan je ugovor za pet odobrenih  projekata i jedan mikrobiznis. Treći javni poziv Omladinske banke raspisan je početkom augusta 2021. godine.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktorica Ustanove za obrazovanje odraslih “Nova zanimanja” Sarajevo u septembru 2021. godine potpisali su Ugovor o sufinansiranju Centra za obuku, a u cilju obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije i zapošljavanja za sve nezaposlene osobe sa područja općine Novo Sarajevo, bez obzira na radno iskustvo i stepen stručne spreme za formalno i neformalno obrazovanje, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju. sa područja općine Novo Sarajevo. boraca. Ova Ustanova je prva u Kantonu Sarajevo koja korisnicima nudi i Program starih zanata. Za ove namjene Općina Novo Sarajevo izdvojila je 15.000 KM.

Početkom oktobra 2021. godine načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović potpisao je ugovore  sa deset kandidata o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, a  koji su zadovoljili kriterije iz Javnog poziva. Radi se o osobama sa visokom stručnom spremom pravnog, ekonomskog i fakulteta tehničkog smjera, koje će od oktobra ove godine svoje prvo radno iskustvo sticati u Općinskom organu uprave u trajanju od 12 mjeseci.

U 2022. godini, Općina Novo Sarajevo ističe Projekat „Mind your own business“ čiji je cilj kreirati održiv sistem podrške povećanju zapošljivosti baziran na potrebama tržišta rada, te razviti efikasan sistem podrške poduzetništvu. Projektom se nastoje poboljšati uvjeti za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba s područja ove dvije Općine (dvije specifične skupine: nezaposleni mladi i nezaposlene žene). Pored toga, Projektom LEADER nastoji se unaprijediti nivo poduzetničkog angažmana, sa posebnim fokusom na visoko profitne biznise uoblastima ICT i kreativnih industrija. Projekat se realizuje u okviru programa EU4BusinessRecovery koji podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19. Projekat pomaže MMSP, poljoprivredno-prehrambene i turističke  djelatnike da nastave svoje poslovanje i sačuvaju radna mjesta; podržava poduzetnike, mlade i druge ugrožene grupe da osnuju vlastiti biznis.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!