Započeto

Programi zapošljavanja i učešća mladih

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se da mlade sugrađanke i sugrađani imaju svoje mjesto u svakom projektu i poslu koji bude obavljala Općina Novo Sarajevo. Zalagat ćemo se da niti jedan događaj u Općini Novo Sarajevo ne bude planiran i proveden bez učešća mladih ljudi. Zalagat ćemo se za programe zapošljavanja mladih osoba, za njihovo osposobljavanje, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju.

Izvor: Hasan Tanović program

Tokom mandata načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića, provođene su brojne aktivnosti među kojima su organizovanje programa neformalnog obrazovanja, učešće u projektu “Mind your own business”, stručno osposobljavanje.

Izvor: Freepik.com

U sklopu Regionalni programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Općina Novo Sarajevo je krajem oktobra 2023. godine objavila poziv za učešće na besplatnom programu neformalnog obrazovanja iz oblasti „Oglašavanje, Marketing i Mediji“.

Poziv je otvoren za nezaposlene osobe, studentice i studente, i zaposlene osobe uzrasta od 18 do 35 godina sa prebivalištem na području jedne od 13 partnerskih gradova/općina/opština ReLOaD2 projekta: Bihać, Centar Sarajevo, Gacko, Goražde, Grad Istočno Sarajevo, Gradiška, Mostar, Novo Sarajevo, Prijedor, Prozor-Rama, Rudo, Ugljevik i Vitez.

Krajem aprila 2022. godine, Općina Novo Sarajevo započela je aktivnosti na Projektu „Mind your own business“ čiji je cilj kreirati održiv sistem podrške povećanju zapošljivosti baziran na potrebama tržišta rada, te razviti efikasan sistem podrške poduzetništvu. Projektom se nastoje poboljšati uvjeti za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih mladih i nezaposlenih žena s područja Općine Novo Sarajevo i Općine Centar. 

Naš fokus jeste na mladim ljudima, ali i na nezaposlenim ženama jer težimo da budemo gender senzitivna općina, što smo dosadašnjim našim projektima i dokazali da možemo biti. Cilj ovog partnerstva je da ovdje zadržimo što veći broj naših građana, da im omogućimo zaposlenje, te da razvijaju svoje prve biznise.

Hasan Tanović, 29.4.2022.

Pored toga, Projektom LEADER, Općina Novo Sarajevo nastoji unaprijediti nivo poduzetničkog angažmana, sa posebnim fokusom na visoko profitne biznise u oblastima ICT i kreativnih industrija. Projekat se realizuje u okviru programa EU4BusinessRecovery koji podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19. Projekat pomaže MMSP, poljoprivredno-prehrambene i turističke djelatnike da nastave svoje poslovanje i sačuvaju radna mjesta; podržava poduzetnike, mlade i druge ugrožene grupe da osnuju vlastiti biznis.

Početkom juna 2021. godine Općina Novo Sarajevo raspisala je javni poziv za prijem lica sa visokom stručnom spremom na stručno osposobljavanje u trajanju od 12 mjeseci, bez zasnivanja radnog odnosa. Pravo učešća imala su nezaposlena lica koja nemaju radno iskustvo nakon sticanja visoke stručne spreme pravnog, ekonomskog i fakulteta tehničkog smjera.

Omladinska banka Novo Sarajevo sredinom juna 2021. godine raspisala je drugi poziv za  mlade od 17. do 35. godina da dostave projekte i mikrobiznise, a najbolji su podržani u iznosu od 500 KM do 1.500 KM. Za mlade poduzetnike i poduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je osigurala i podršku za registraciju obrta ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM. U okviru prvog poziva za mlade krajem juna 2021. godine potpisan je ugovor za pet odobrenih projekata i jedan mikrobiznis. Treći javni poziv Omladinske banke raspisan je početkom augusta 2021. godine.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktorica Ustanove za obrazovanje odraslih “Nova zanimanja” Sarajevo u septembru 2021. godine potpisali su Ugovor o sufinansiranju Centra za obuku, a u cilju obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije i zapošljavanja za sve nezaposlene osobe sa područja općine Novo Sarajevo, bez obzira na radno iskustvo i stepen stručne spreme za formalno i neformalno obrazovanje, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju boračke populacije sa područja općine Novo Sarajevo. Ova Ustanova je prva u Kantonu Sarajevo koja korisnicima nudi i Program starih zanata. Za ove namjene Općina Novo Sarajevo izdvojila je 15.000 KM.

Početkom oktobra 2021. godine načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović potpisao je ugovore sa deset kandidata o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, a koji su zadovoljili kriterije iz Javnog poziva. Radi se o osobama sa visokom stručnom spremom pravnog, ekonomskog i fakulteta tehničkog smjera, koji su od oktobra 2021. godine svoje prvo radno iskustvo sticali u Općinskom organu uprave u trajanju od 12 mjeseci.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!