Nije započeto

Revizija registra boračke populacije

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za reviziju registra boračke populacije na lokaciji Općine Novo Sarajevo.

Izvor: Hasan Tanović program

U februaru 2023. godine Služba za boračko – invalidsku zaštitu putem web stranice Općine Novo Sarajevo obavijestila je korisnike boračko-invalidske zaštite da su dužni jednom godišnje javiti se u Službu za boračko-invalidsku zaštitu, da potpišu izjavu o identifikaciji. Identifikacija je obavezna da bi navedena Služba mogla pratiti statusne promjene korisnika, a zbog kontrole izvršavanja Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Iz Općine Novo Sarajevo je za Istinomjer u decembru 2023. godine saopšteno je da u svrhu jačanja časti, ugleda i dostojanstva branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, radi poštivanja principa transparentnosti isplata naknada iz budžeta korisnicima prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, kao i radi bržeg i efikasnijeg ostvarivanja prava branilaca i članova njihovih porodica, Federalno ministarstvo je uspostavilo jedinstveni registar koji se sastoji od popisa branilaca i popisa korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite koja se financiranju iz federalnog budžeta. Jedinstveni registar predstavlja skup podataka iz člana 2. Zakona, skup podataka o korisnicima prava, kao i obradu podataka o svim braniocima i novčanim i drugim primanjima po osnov pripadnosti branilačkoj populaciji.

Iz Općine Novo Sarajevo je za Istinomjer u decembru 2022. godine saopšteno da Služba za boračko-invalidsku zaštitu kontinuirano provodi identifikaciju korisnika prava u skladu sa Procedurom za obezbjeđenje efikasnosti u poslovima evidencije i kontrole budžetskih sredstava, a po osnovu povrata uplaćenih naknada za invalidnine i ratna priznanja „Identifikacija korisnika prava“.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!