Započeto

Rekontrukcija objekata uništenih tokom agresije

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za potpunu rekonstrukciju svih oštećenih objekata tokom agresije na BiH na teritoriji općine.

Izvor: Hasan Tanović program

U januaru 2021. godine potpisan je ugovor za izvođenje radova na sanaciji devastiranog stambenog fonda kojim raspolaže Općina Novo Sarajevo. Ovim ugovor obuvaćene su devastirane stambene u ulicama: Behdžeta Mutevelića 17/ V sprat, Derviša Numića 56/ I sprat, Derviša Numića 56/ prizemlje i Ljubljanska 18b/potkrovlje.

Općina Novo Sarajevo početkom oktobra 2021. godine potpisala je ugovor za Izradu investiciono-tehničke dokumentacije za sanaciju devastiranog stambenog fonda kojim raspolaže općina. Radi se o izradi projektne dokumentacije za devastirane stanove koji su u vlasništvu Općine Novo Sarajevo i to na sljedećim adresama: stan u ulici Džemala Bijedića 36-II sprat, P=27 m2, stan u ulici Kemala Kapetanovića 30-XII sprat, P=57 m2, stan u ulici Kemala Kapetanovića 34, XII sprat, P=57 m2, stan ulici Trg heroja 16-XIX sprat, P=36m2, stan ulici Zagrebačka 5, IV sprat, P=80 m2 i stan ulici Zagrebačka 30, V sprat, P=30 m2. Vrijednost ugovora je 4.200,30 KM.

Za Istinomjer je u decembru 2022. godine saopšteno da je Općina kontinuirano analizirala stanje i stepen oštećenosti objekata kolektivnog stanovanja usljed ratnih dejstava na području ove lokalne zajednice, izrađivala projektne dokumentacije za sanaciju istih kako bi se stvorili preduslovi da se objekti kandiduju za Programe sanacije istih, koje provodi nadležno Ministarstvo, te da je sanacija ratnih šteta na pomenutim objektima je u nadležnosti Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Što se tiče objekata kolektivnog stanovanja koji su oštećeni prilikom ratnih dejstava, sanacija ratnih šteta na pomenutim objektima je u nadležnosti Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Resorno Ministarstvo posjeduje Registar objekata kolektivnog stanovanja oštećenih usred ratnih dejstava u Kantonu Sarajevo, koji je objavljen na web stranici Ministarstva i koji je osnov za dalje kandidovanje ovakvih objekata za programe sistemske sanacije ratnih šteta koje provodi Ministarstvo.

Općina Novo Sarajevo

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!