Analize

Kraj prethodne i početak nove godine obilježila neispunjena obećanja

Tokom prethodne dvije sedmice Istinomjer je objavio rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika nekoliko lokalnih samouprava nakon tri godine mandata, kao i ispunjenosti obećanja političkih aktera s raznih nivoa vlasti čije je ispunjenje najavljeno do kraja 2023. godine.

U prethodnom periodu Istinomjer je objavio rezultate monitoringa ispunjenosti obećanja iz predizbornih programa načelnika i gradonačelnika 12 lokalnih zajednica u BiH, kao i ispunjenosti obećanja partija koje su formirale Vladu Republike Srpske.

Kako su pokazali rezultati monitoringa progresa ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti u RS koji provodi Istinomjer, tokom prve godine mandata Vlade Republike Srpske provođene su aktivnosti na ispunjavanju 72 od ukupno 113 datih predizbornih obećanja partija koje su formirale ovaj nivo izvršne vlasti, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao prekršeno još tokom prvih 100 dana mandata. U dosadašnjem toku mandata još uvijek nije zabilježeno nijedno potpuno ispunjeno obećanje.

Istinomjer je objavio i rezultate monitoringa progresa na ispunjavanju predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 općina i gradova u BiH nakon treće godine mandata, a u proteklom periodu objavili smo i zasebne analize o rezultatima njihovih načelnika i gradonačelnika.

U protekle dvije sedmice Istinomjer je kroz nekoliko analiza rezimirao proteklu godinu i podsjetio na neke od tema kojima smo se bavili.

U analizi “Između očekivanja i stvarnosti” pisali smo o obećanjima čije je ispunjenje najavljeno do kraja 2023. godine i koja su ostala neispunjena, a pisali smo i o najčešćim neistinama izgovorenim u protekloj godini.

Pored neistinitih, 2023. godinu obilježile su i nevjerovatne izjave političkih aktera/ki na koje smo se osvrnuli u rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”, u kojoj su se u protekloj godini našle izjave Nebojše Vukanovića, Rame Isaka, Nenada Nešića, Bakira Izetbegovića, Draška Stanivukovića, Milorada Dodika i drugih.

Kao jedan od javno najprisutnijih političara, Milorad Dodik već godinama nosi titulu šampiona Istinomjera u gotovo svim kategorijama. I u 2023. godini predsjednik Republike Srpske našao se na vrhu aktera po broju neistinitih tvrdnji, neispunjenih obećanja i nedosljednih stavova i djelovanja. Među akterima koji su na Istinomjeru ocijenjeni više puta u protekloj godini našli su se i Dragan Čović, Nenad Stevandić, Edin Forto i drugi.

U godini iza nas, bosanskohercegovački/e zvaničnici/e najavili/e su da će brojni projekti biti realizovani u 2024. godini, pa smo se osvrnuli i na neka od tih obećanja koja ćemo pratiti u ovoj godini.

Prvu sedmicu 2024. godine obilježila su neispunjena i ispunjena obećanja aktera/ki iz 2023. godine.

Tako su neispunjenim ocijenjena obećanja o završetku rekonstrukcije Kuće Nurije Pozderca tokom 2023. godine, izgradnji raskrsnice i dva nova tramvajska stajališta u sarajevskom naselju Bulevar, rekonstrukciji krova sale Gimnazije Dobrinja i Pete gimnazije, koja nije završena do zime, izgradnji mosta u banjalučkom naselju Česma, koji je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković najavio u decembru 2022. godine.

Neispunjenim je ocijenjeno obećanje načelnika Zudina Mahmutovića da će općina Sapna u 2023. godini dobiti dom kulture, kao i obećanje ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića o početku izgradnje kampusa Univerziteta u Tuzli.

Nisu realizovane ni najave predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto o otvaranju procesa pristupnih pregovora s EU, lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića o ispunjenju svih prioriteta iz Mišljenja EK do kraja 2023. godine, kao i njegovo obećanje da će se u 2023. godini usvojiti “nekoliko puta više” zakona nego u prošlom mandatu. Kako su u potpunosti ispunjena samo dva prioriteta iz Mišljenja EK, neispunjenim je ocijenjeno i obećanje predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića da će do kraja 2023. godine biti ispunjeno svih 14 prioriteta.

Najavljeno smanjenje opterećenja na plaću u FBiH nije se desilo u toku 2023. godine, pa je najava zamjenika premijera FBiH i federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića da će se to desiti ostala nerealizovana, kao i najava Federalnog ministarstva okoliša i turizma da će u zadnjem kvartalu 2023. godine tri područja biti proglašena zaštićenim. Nije realizovana ni najava JP Autoceste FBiH da će most Počitelj biti pušten u promet do kraja 2023. godine.

Među neispunjenim obećanjima su i ona o izgradnji IX transverzale do kraja 2023. godine, otvorenju servisnog centra za podršku djeci s poteškoćama i njihovim porodicama u BPK, opremanju policije u KS kamerama za tijelo te nabavci tri oklopna transportera MUP-u KS.

I završetak izgradnje Doma zdravlja u opštini Stanari, najavljen do kraja 2023. godine, ostaje neispunjen, kao i izgradnja pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu, koja je počela još prije 20 godina.

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS djelimično je ispunjeno obećanje ministra pravde u Vladi RS Miloša Bukejlovića da će biti usvojen set pet zakonskih rješenja do kraja godine.

Nakon što su započete određene aktivnosti na izgradnji spomenika kralju Tvrtku, ali ne i banu Kulinu, djelimično ispunjenim ocijenjeno je i obećanje gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića o gradnji ova dva spomenika.

Općinsko vijeće Dobretići usvojilo je Strategiju razvoja Općine Dobretići za period 2023–2027. godina, čime je ispunjeno obećanje načelnika Ive Čakarića da će se to desiti do kraja godine, a ispunjeno je i obećanje predsjednika Skupštine KS o usvajanju Prijedloga budžeta KS za 2024. godinu i Programa rada Skupštine KS do kraja 2023. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!