Neispunjeno

MUP KS do kraja 2023. godine nije dobio transportere

Govoreći za BHT1 8. augusta 2023. godine, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Admir Katica (NiP) predstavio je aktivnosti ovog ministarstva i najavio ulaganja u policijsku infrastrukturu, uključujući i nabavku novih vozila.

Izvor: Roshel.ca

Naime, Katica je naveo da će do kraja godine MUP KS dobiti tri oklopna transportera Roshel Senator:

Očekujemo do kraja godine tri oklopna transportera da dođu ovdje na područje Kantona Sarajevo, Roshel Senator marke.

Admir Katica, 8.8.2023.

Katica je još u junu govorio o nabavci kanadskih Roshel Senator vozila za potrebe policije u KS, rekavši da kantonalni MUP sprema nabavku ukupno deset transportera. Kako je naglasio, prvenstvena namjena ovih vozila jeste suzbiti teže oblike narušavanja javnog reda i mira te osigurati otpornost na različite vrste naoružanja i eksploziva.

Uprava policije i izabrani dobavljač KM Trade d.o.o. Visoko zaključili su 16.6 2023. godine Ugovor o nabavci vozila za specijalne namjene. Prema odredbama ugovora, dobavljač je dužan isporuku vozila izvršiti u roku od 365 dana od dana obostranog potpisivanja ugovora.

Četiri transportera iste kompanije početkom 2023. godine nabavio je i MUP Tuzlanskog kantona te su oni dopremljeni i prezentovani u oktobru.

Na upit Istinomjera, iz MUP-a KS 19. decembra odgovorili su da vozila još uvijek nisu isporučena.

U gostovanju na televiziji N1 25. decembra, ministar Katica izjavio je da bi tri transportera mogla biti dopremljena tek u martu ili aprilu 2024. godine:

Nadao sam se da će već doći nekad u januaru, međutim, mislim da je mart, april, možda neki izvjesniji termin kada ćemo dobiti ta tri.

Admir Katica, 25.12.2023.

Budući da tri oklopna transportera nisu dopremljena MUP-u KS do kraja 2023. godine, obećanje Admira Katice Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!