Neispunjeno

Izgradnja IX transverzale nije okončana do kraja 2023. godine

Početkom aprila 2023. godine načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić najavio je da će izgradnja IX transverzale biti okončana do kraja 2023. godine. U međuvremenu, aktivnosti na realizaciji projekta su se nastavile, ali nije priveden kraju u navedenom roku.

Izvor: Općina Novi Grad Sarajevo

Obećanje da će projekat izgradnje IX transverzale biti završen do isteka 2023. godine Efendić je dao 3.4.2023. godine gostujući u emisiji “Polis” Televizije Sarajevo.

Ja vjerujem da ćemo u ovoj godini imati završenu IX transverzalu. To je čitav jedan saobraćajni koridor. Kada se uzme u obzir gradski autoput i njegov spoj… Taj kompletan saobraćajni prsten ili koridor trebao bi biti u ovoj godini završen, i to će zaista značiti mnogo za život stanovnika Novog Grada, posebno za jedan broj naselja koja su odsječena željezničkom prugom već dugo.

Semir Efendić, 3.4.2023.

Radovi na prvom dijelu IX transverzale počeli su u augustu 2016. godine, dok obećanja načelnika Efendića u vezi sa završetkom njene izgradnje datiraju još iz izborne kampanje za Lokalne izbore 2012. godine.

Kako je javnost putem zvanične stranice Općine Novi Grad Sarajevo obaviještena 3.7.2023. godine, potpisan je okvirni sporazum za izgradnju kružne raskrsnice na spoju ulica IX transverzale, Džemala Bijedića i Ive Andrića s projektom izmještanja ili zaštite komunalne infrastrukture na području kružne raskrsnice.

Ministarstvo saobraćaja KS za ovaj projekat obezbijedilo je finansijska sredstva u iznosu 1.700.000 KM, dok je Općina izdvojila 200.000 KM.

Tim povodom Efendić je podsjetio da je ranije u ovoj godini potpisan ugovor za izgradnju kružne raskrsnice kod JP Gras te da su u međuvremenu radovi počeli prije nekih 15 dana.

Ovo je druga kružna raskrsnica na drugom kraju dosad rekonstruisanog dijela ulice Džemala Bijedića koja se povezuje sa IX transverzalom. Važno je reći da se paralelno izvode radovi i na dovršetku kružne raskrsnice na ulici Safeta Zajke gdje se ona također povezuje sa IX transverzalom.

Semir Efendić, 3.7.2023.

Tom prilikom načelnik je dodao da će se po završetku ovih projekata krajem ove godine u potpunosti okončati izgradnja koridora do JP Gras koji ide od autoputa i ulaza na Sarajevsku obilaznicu.

Nakon što je u martu 2023. godine potpisan okvirni sporazum za izgradnju kružnog toka kod preduzeća Gras, javnost je 16.8.2023. godine obaviještena da je počela izgradnja ovog kružnog toka na križanju ulica Srđana Aleksića i Džemala Bijedića, kao i proširenje Ulice Džemala Bijedića na četiri trake prema kružnom toku Otoka, kod pijace.

Na upit Istinomjera u kojoj su fazi radovi na IX transverzali te kada se može očekivati njihov završetak, iz Direkcije za puteve KS su 22.12.2023. godine podsjetili da je projekat izgradnje IX transverzale sa spojem na Ulicu Safeta Zajke i dalje na obilaznicu Sarajeva podijeljen na više sekcija i ugovora, od kojih se pojedini finansiraju iz budžeta Kantona Sarajevo, a neki iz kredita EBRD-a.

Pored ostalog, u odgovoru je navedeno da se završetak radova očekuje u toku 2024. godine.

Radovi su međusobno uslovljeni, tako da je završetak ovog projekta kao funkcionalne saobraćajne cjeline uslovljen završetkom izgradnje konstrukcije objekta rondoa na spoju IX transverzale i ulica Safeta Zajke i Smaila Šikala. Ovaj objekat je trenutno u izgradnji, a radovi su duže vrijeme u proteklom periodu bili zadržavani zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na terenu. Završetak radova se, prema novoj dinamici, očekuje u toku sljedeće godine.

Direkcija za puteve KS, 22.12.2023.

S obzirom na to da je iz Direkcije za puteve KS potvrđeno da se okončanje radova na IX transverzali očekuje tokom 2024. godine, Istinomjer obećanje Semira Efendića da će navedeni projekat biti okončan do kraja 2023. godine ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!