Najave

Okončanje izgradnje IX transverzale do kraja 2023. godine

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić gostovao je 3.4.2023. u emisiji “Polis” Televizije Sarajevo, gdje je govorio i o infrastrukturnim projektima koji su u toku, pored ostalog i o izgradnji IX transverzale.

Izvor: Općina Novi Grad Sarajevo

Obrazlažući šta će sve značiti izgradnja IX transverzale za građane/ke lokalne zajednice na čijem je čelu, Efendić je najavio da će taj projekat biti okončan do kraja 2023. godine.

Ja vjerujem da ćemo u ovoj godini imati završenu IX transverzalu. To je čitav jedan saobraćajni koridor. Kada se uzme u obzir gradski autoput i njegov spoj… rješavanje vijadukta Briješće…spajanje tog lota sa IX transverzalom. IX transverzala i Ulica Džemala Bijedića – to je u suštini jedan longitudinalni pravac primarnog saobraćaja, potpuno novi za opštinu Novi Grad, i završetkom IX transverzale i ovih kružnih tokova. Jedan se, dakle, gradi na IX transverzali, za drugi smo izabrali izvođača radova, gdje se IX transverzala spaja sa Ulicom Džemala Bijedića. Također, potpisan je ugovor za još jedan kružni tok kod preduzeća Gras. Taj kompletan saobraćajni prsten ili koridor trebao bi biti u ovoj godini završen, i to će zaista značiti mnogo za život stanovnika Novog Grada, posebno za jedan broj naselja koja su odsječena željezničkom prugom već dugo.

Semir Efendić, 3.4.2023.

Radovi na prvom dijelu IX transverzale počeli su u augustu 2016. godine, dok obećanja načelnika Efendića u vezi sa završetkom njene izgradnje, a koja su u tom smislu do sada ostajala neispunjena, datiraju još iz izborne kampanje za Lokalne izbore 2012. godine.

Neispunjeno je ostalo i Efendićevo obećanje iz izborne kampanje za Lokalne izbore 2016. godine, koje se odnosilo na početak aktivnosti na izgradnji XI transverzale od Nedžarića prema Dobrinji.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima koje je spomenuo Efendić, Istinomjer već prati da li će dva kružna toka u Ulici Džemala Bijedića biti izgrađena tokom ove godine, što je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo najavio početkom marta.

Nakon posljednjeg javnog istupa Semira Efendića, Istinomjer će pratiti da li će izgradnja IX transverzale biti završena do kraja 2023. godine.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!