Neispunjeno

U 2023. godini nije usvojeno “nekoliko puta više” zakona nego u prošlom mandatu

U intervjuu koji je dao za Večernji list nakon imenovanja Borjane Krišto za mandatarku za sastavljanje Vijeća ministara BiH, lider HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Dragan Čović najavio je mnogo veću aktivnost u pogledu usvajanja zakona na državnom nivou.

Izvor: HDZ BiH

Čović je rekao da će tokom 2023. godine biti usvojeno više zakona nego u mandatu od 2018. do 2022. godine.

Siguran sam kako će novo Vijeće ministara predvođeno gospođom Krišto dati potpuno novu dimenziju koju će znati pratiti parlamentarna većina u BiH. To praktički znači da ćemo ove godine donijeti nekoliko puta više zakona nego što smo ih donijeli u četiri godine prošlog saziva Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

Dragan Čović, 5.1.2023.

Prema podacima dostupnim na web stranici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), ovo zakonodavno tijelo je do Općih izbora 2022. godine razmatralo 97 zakona, od kojih je usvojeno svega 20, i to uglavnom prijedloga izmjena i dopuna postojećih zakona. Odbijeno je 41, obustavljeno 13 te su 23 zakona još uvijek u parlamentarnoj proceduri oba doma PSBiH.

Predsjedništvo BiH je 22. decembra 2022. godine imenovalo Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, a to je potvrdio i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) 28. decembra. Vijeće ministara BiH konstituisano je 25. januara 2023. godine. Istinomjer prati i obećanja osam političkih partija koje učestvuju u radu Vijeća ministara BiH.

Od kada je konstituisan aktuelni saziv Vijeća ministara BiH do kraja 2023. godine, prema podacima s internet-stranice PSBiH, u potpunosti je u oba parlamentarna doma usvojeno devet zakona. Među njima su se našli i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, ali i izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

S obzirom na činjenicu da u 2023. godini u PSBiH nije usvojeno “nekoliko puta više zakona” nego u prethodnom mandatu, Istinomjer obećanje Dragana Čovića da će se to desiti ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!