Najave

U 2023. “nekoliko puta više zakona” nego u proteklom mandatu?

U intervjuu koji je dao za Večernji list, lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je skoro formiranje vlasti na svim nivoima, ali i mnogo veću aktivnost u pogledu usvajanja zakona na državnom nivou.

Izvor: HDZ BiH

Siguran sam kako će novo Vijeće ministara predvođeno gospođom Krišto dati potpuno novu dimenziju koju će znati pratiti parlamentarna većina u BiH. To praktički znači da ćemo ove godine donijeti nekoliko puta više zakona nego što smo ih donijeli u četiri godine prošlog saziva Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

Dragan Čović, 5.1.2023.

Prema podacima dostupnim na web stranici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), ovo zakonodavno tijelo je do Općih izbora 2022. godine razmatralo 97 zakona, od kojih je usvojeno svega 20, i to uglavnom prijedloga izmjena i dopuna postojećih zakona. Odbijeno je 41, obustavljeno 13 te su 23 zakona još uvijek u parlamentarnoj proceduri oba doma PSBiH.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je 22. decembra 2022. godine imenovalo Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, a to je potvrdio i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) 28. decembra, od kada teku konsultacije o formiranju novog saziva državne vlasti.

Istinomjer će pratiti kakav će biti rezultat buduće vlasti u pogledu količine usvojenih zakona u 2023. godini.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!