Neispunjeno

Servisni centar za podršku djeci s poteškoćama i njihovim porodicama u BPK nije otvoren do kraja 2023. godine

Krajem juna 2023. godine u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike održan je prvi zajednički sastanak za pokretanje prvog servisnog centra za podršku djeci s poteškoćama i njihovim porodicama u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK). Ovaj servisni centar bio bi prvi od nekoliko servisnih centara koje ovo ministarstvo planira osnovati u kantonima Federacije BiH. Iako je najavljeno da će biti otvoren do kraja 2023. godine, to se nije desilo.

Izvor: Vlada FBiH / FMRSP
Izvor: Vlada FBiH / FMRSP

Tom prilikom ministar Delić najavio je rok završetka izgradnje centra u BPK:

Danas smo odmah donijeli zaključke koji podrazumijevaju odgovornost svakog od nas i već sljedeće sedmice formirat ćemo radnu grupu koja će u naredna dva mjeseca pripremiti projektni prijedlog. Drago nam je što je USAID/INSPIRE s nama jer ima iskustvo osnivanja i praćenja rada servisnih centara u BiH, tako da očekujemo da će ova faza ići brzo i da ćemo do kraja godine presjeći vrpcu prvog servisnog centra u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Adnan Delić, 22.6.2023.

Ovom prilikom potpisan je i Memorandum o razumijevanju s Jasminom Bešićem, direktorom USAID/INSPIRE programa za zaštitu i promociju ljudskih prava, s kojim će se sarađivati na osnivanju servisnog centra za podršku djeci s poteškoćama i njihovim porodicama na području BPK.

U odgovoru na upit Istinomjera, iz Federalnog ministra rada i socijalne politike navedeno je da je radna grupa sačinila prijedlog projekta u dvije faze: osnivanje i rad centra do 2026. godine. U odgovoru je također navedeno da je “Grad pripremio Odluku o osnivanju servisnog centra” koja je usvojena na 15. vanrednoj sjednici Gradskog vijeća 13. decembra 2023. godine.

Servisni centar za podršku djeci s poteškoćama i njihovim porodicama u Bosansko-podrinjskom kantonu nije otvoren do kraja 2023. godine, pa shodno tome, Istinomjer obećanje Adnana Delića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!