Najave

Novo obećanje Katice o nabavci kamera za policiju u KS

U sklopu konferencije za medije koju je Vlada Kantona Sarajevo (KS) organizovala povodom 100 dana mandata, na pitanje novinara/ki odgovarao je i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica (Narod i pravda), a jedno od pitanja odnosilo se i na nabavku kamera za tijelo policijskim službenicima/cama u kantonu.

Izvor: Twitter/@admirkatica

Katica je govorio o dosad poduzetim koracima kada je riječ o nabavci kamera za tijelo te najavio da će do kraja godine dio policije biti opremljen kamerama:

Do sada iz nekog razloga nije nabavljeno, iako su bila opredijeljena sredstva za nabavku body kamera. Uprava policije provodi, u toku je drugi pretkvalifikacijski postupak, tako su me informisali, za ovu svrhu i ja sam ubijeđen da ćemo mi, barem do kraja ove godine, imati body kamere, barem na jedinici za sigurnost saobraćaja, to nam je vrlo važno. Ja ću insistirati na tome i na ovom mjestu obećavam da ću istrajati na tome da naši policijski službenici imaju body kamere na našim uniformama.

Admir Katica, 4.7.2023.

Još u martu 2021. godine, tokom mandata prethodnog saziva Vlade KS u kojoj je Katica vršio istu funkciju, najavio je da će “svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama koje će stalno biti uključene upravo kako bismo podigli kvalitet rada i transparentnosti”.

Mjesec i po kasnije, 22. aprila, iz Vlade KS saopštili su da su prihvatili “projekt Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o nabavci body kamera koje će nositi policijski službenici prilikom kontakta s građanima, odnosno učesnicima u saobraćaju”. Kako je rekao ministar Katica, Vlada je osigurala 460.000 KM za finansiranje ovog projekta.

Odgovarajući na pitanje voditeljice tokom gostovanja na televiziji N1 10.5.2021. godine, ministar Katica ustvrdio je da će kamere za tijelo biti dopremljene do kraja 2021. godine, što je obećanje koje je Istinomjer ocijenio neispunjenim.

U decembru 2021. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je Odluku kojom se određuje “pokretanje postupka nabavke mini videokamera s pripadajućom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo”.

Ipak, navedeni tender je poništen 28.9.2022. godine jer “nijedna od primljenih ponuda nije bila prihvatljiva”, a novi tender raspisan je 29.12.2022. godine. Međutim, kako je u izjavi za Oslobođenje saopštila stručna savjetnica za odnose s javnošću u kabinetu ministra unutrašnjih poslova KS Nihada Čomor, i ovaj je tender obustavljen, i to zbog izjavljene žalbe potencijalnog ponuđača na tendersku dokumentaciju.

Čomor je tom prilikom također navela da bi projekat nabavke kamera trebao biti okončan do kraja ove godine:

Nabavka mini videokamera s pratećom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema vrši se ograničenim postupkom javne nabavke, u kojem su podaci o tehničkim specifikacijama i količinama predmeta nabavke dostupni samo potencijalnim ponuđačima koji su se kvalifikovali za drugu fazu ograničenog postupka javne nabavke. Po okončanju žalbenog postupka bit će nastavljen postupak javne nabavke – prva faza pretkvalifikacije. S obzirom na činjenicu da se nabavka provodi ograničenim postupkom, međunarodnog vrijednosnog razreda, sam postupak javne nabavke traje duže, a i rokovi isporuke ovakve robe su znatno duži u odnosu na rokove isporuke druge robe široko rasprostranjene na tržištu. Realizacija projekta očekuje se u ovoj godini.

Nihada Čomor, 26.2.2023.

Isitnomjer će pratiti da li će policijski službenici/e u KS, kako je najavio ministar unutrašnjih poslova ovog kantona Admir Katica, do kraja 2023. godine biti opremljeni/e kamerama za tijelo.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!