Neispunjeno

Ponovo pomjeren rok za opremanje policije u KS kamerama za tijelo

U sklopu konferencije za medije koju je Vlada Kantona Sarajevo (KS) organizovala povodom 100 dana mandata, na pitanje novinara/ki odgovarao je i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica (Narod i pravda), a jedno od pitanja odnosilo se i na nabavku kamera za tijelo policijskim službenicima/cama u kantonu.

Izvor: Twitter/@admirkatica

Katica je govorio o poduzetim koracima kada je riječ o nabavci kamera za tijelo te najavio da će do kraja godine dio policije biti opremljen kamerama:

Do sada iz nekog razloga nije nabavljeno, iako su bila opredijeljena sredstva za nabavku body kamera. Uprava policije provodi, u toku je drugi pretkvalifikacijski postupak, tako su me informisali, za ovu svrhu i ja sam ubijeđen da ćemo mi, barem do kraja ove godine, imati body kamere, barem na jedinici za sigurnost saobraćaja, to nam je vrlo važno. Ja ću insistirati na tome i na ovom mjestu obećavam da ću istrajati na tome da naši policijski službenici imaju body kamere na našim uniformama.

Admir Katica, 4.7.2023.

Još u martu 2021. godine, tokom mandata prethodnog saziva Vlade KS u kojoj je Katica vršio istu funkciju, najavio je da će “svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama koje će stalno biti uključene upravo kako bismo podigli kvalitet rada i transparentnosti”.

Mjesec i po kasnije, 22. aprila, iz Vlade KS saopštili su da su prihvatili “projekt Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o nabavci body kamera koje će nositi policijski službenici prilikom kontakta s građanima, odnosno učesnicima u saobraćaju”. Kako je rekao ministar Katica, Vlada je osigurala 460.000 KM za finansiranje ovog projekta.

Odgovarajući na pitanje voditeljice tokom gostovanja na televiziji N1 10.5.2021. godine, ministar Katica ustvrdio je da će kamere za tijelo biti dopremljene do kraja 2021. godine, što je obećanje koje je Istinomjer ocijenio neispunjenim.

U decembru 2021. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je Odluku kojom se određuje “pokretanje postupka nabavke mini videokamera s pripadajućom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo”.

Ipak, navedeni tender je poništen 28.9.2022. godine jer “nijedna od primljenih ponuda nije bila prihvatljiva”, a novi tender raspisan je 29.12.2022. godine. Međutim, kako je u izjavi za Oslobođenje saopštila stručna savjetnica za odnose s javnošću u kabinetu ministra unutrašnjih poslova KS Nihada Čomor, i ovaj je tender obustavljen, i to zbog izjavljene žalbe potencijalnog ponuđača na tendersku dokumentaciju.

Čomor je tom prilikom također navela da bi projekat nabavke kamera trebao biti okončan do kraja 2023. godine:

Nabavka mini videokamera s pratećom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema vrši se ograničenim postupkom javne nabavke, u kojem su podaci o tehničkim specifikacijama i količinama predmeta nabavke dostupni samo potencijalnim ponuđačima koji su se kvalifikovali za drugu fazu ograničenog postupka javne nabavke. Po okončanju žalbenog postupka bit će nastavljen postupak javne nabavke – prva faza pretkvalifikacije. S obzirom na činjenicu da se nabavka provodi ograničenim postupkom, međunarodnog vrijednosnog razreda, sam postupak javne nabavke traje duže, a i rokovi isporuke ovakve robe su znatno duži u odnosu na rokove isporuke druge robe široko rasprostranjene na tržištu. Realizacija projekta očekuje se u ovoj godini.

Nihada Čomor, 26.2.2023.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS u oktobru 2023. godine izabralo je kompaniju za nabavku mini videokamera koje će nositi policajci na svojim uniformama, a ugovor vrijedan 418.795 KM bez PDV-a potpisan je 22. novembra sa ponuđačem “Mibo komunikacije” Sarajevo.

Prema ugovoru, dobavljač se obavezuje da ugovorenu isporuku i instalaciju opreme izvrši u roku od 90 dana od dana obostranog potpisivanja ugovora. Ministar Katica izjavio je u decembru za Fenu da bi kamere trebale biti korištene od drugog kvartala 2024. godine:

Konačno, nakon mnogih poteškoća ulazimo u završnu fazu i vjerujem da će već u drugom kvartalu iduće godine ove kamere biti na uniformama.

Admir Katica, 6.12.2023.

Budući da do kraja 2023. godine policijski službenici/e u KS nisu opremljeni/e kamerama za tijelo, obećanje Admira Katice Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!