Ispunjeno

Usvojena Strategija razvoja Općine Dobretići

U intervjuu za Večernji list objavljenom krajem novembra ove godine, načelnik Općine Dobretići Ivo Čakarić pored ostalog je govorio o planovima za razvoj te lokalne zajednice te najavio usvajanje strategije razvoja.

Izvor: načelnik.net

Pojasnivši koja su tri glavna strateška fokusa njenog djelovanja, Čakarić je izjavio da će do kraja 2023. godine biti usvojena strategija razvoja ove lokalne zajednice.

Općina Dobretići nikada nije imala usvojenu strategiju razvoja, ali upravo radimo na njoj s Razvojnom agencijom Žepče te očekujemo njezino usvajanje do kraja ove godine. Tri glavna strateška fokusa djelovanja trebala bi biti korištenje postojećih prirodnih resursa za ruralni razvoj, odnosno specifičnih grana gospodarstva (stočarstvo, održiva poljoprivredna proizvodnja, turizam i dr.), podizanje kvalitete javnih usluga, razvoj komunalne i socijalne infrastrukture i korištenje prirodnih resursa općine za održivi razvoj te poboljšanje ekološkog sustava i upravljanje okolišem.

Ivo Čakarić, 29.11.2023.

Općina Dobretići nalazi se u Srednjobosanskom kantonu i graniči s općinama Jajce, Travnik i Kneževo. Prostire se na površini od 63,54 kvadratna kilometra, a po popisu iz 2013. godine broj stanovnika te lokalne zajednice je 1.629. U skladu sa socioekonomskim pokazateljima po općinama FBiH koje je u junu 2023. godine objavio Federalni zavod za programiranje razvoja, ova lokalna zajednica spada u izrazito nerazvijene općine.

Kako je za Istinomjer potvrđeno iz općinske administracije, Općinsko vijeće Dobretići je na 19. radnoj sjednici održanoj 29.12.2023. godine usvojilo Strategiju razvoja Općine Dobretići za period 2023–2027. godina.

Ovim Istinomjer obećanje načelnika Ive Čakarića da će općina na čijem je čelu do kraja 2023. godine usvojiti strategiju razvoja ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!