Analize

Šta su političari/ke najavili za 2024. godinu?

Istinomjer je tokom 2023. godine pratio obećanja političkih aktera/ki koje su, nakon najavljenog roka, dobila adekvatnu ocjenu. U godini iza nas, bosanskohercegovački zvaničnici/e najavili su da će pojedini projekti biti realizovani u 2024. godini, stoga vam donosimo pregled nekih od tih obećanja.

Svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije do marta 2024?

Lider HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović i ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske Šime Erlić održali su polovinom decembra 2023. godine sastanak na kojem je Čović rekao da je BiH u interesu evropske javnosti zbog njenog puta ka EU. Govoreći o eventualnom otvaranju pregovora, Čović je rekao da je plan da se svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije ispuni do kraja marta 2024. godine:

Ovih dana smo u interesu europske javnosti, posebno kada je u pitanju EU put BiH, zato se želim zahvaliti Vladi RH za sve ono što čine za BiH da bi otvorili svoj pregovarački proces. Iako to jučer nije završilo slavodobitno kako smo očekivali, ali to je dio jednog plana da pokušamo do kraja trećeg mjeseca svoje obveze izvršiti iz ovog paketa od 14 uvjeta.

Dragan Čović, 15.12.2023.

Body kamere na uniformama policijskih službenika/ca u KS

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica rekao je 6.12.2023. da očekuje da bi se tzv. body kamere mogle naći na uniformama policajaca u Kantonu Sarajevo u drugom kvartalu 2024. godine. Dodao je da je inicijalni plan da se ove kamere nađu na uniformama pripadnika Jedinice za saobraćaj, s obzirom na to da, po prirodi posla, najviše dolaze u interakciju s građanima.

Još 2021. godine sam, uviđajući iznimnu potrebu, inicirao prema Vladi KS projekt nabavke body kamera, prilikom čega smo u ovu svrhu predvidjeli 490.000 KM. Konačno, nakon mnogih poteškoća, ulazimo u završnu fazu i vjerujem da će već u drugom kvartalu iduće godine ove kamere biti na uniformama. Insistirali smo na ovome jer ne pristajmo na kompromise kada je u pitanju zaštita policijskih službenika i građana koji budu u interakciji sa njima.

Admir Katica, 6.12.2023.

Ukidanje CIPS-ovih potvrda za korištenje bankovnih usluga u FBiH

Tokom trajanja Šestog digitalnog samita za Zapadni Balkan, koji je održan u Sarajevu u oktobru 2023. godine, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto najavio je ukidanje CIPS-ove potvrde za korištenje bankovnih usluga za građane/ke Federacije BiH.

Objavili smo rat CIPS-ovoj potvrdi. Od polovine 2024. građani FBiH neće morati donositi CIPS prijavu u bilo koju banku. Probat ćemo isto uraditi u RS. Pozivam opštine, kantone i entitete da se jave da i njima ukinemo CIPS prijavu. Ovo je digitalizacija. Konkretno i korisno.

Edin Forto, 5.10.2023.

Obraćajući se na pres-konferenciji isti dan, Forto je najavio da će takvo rješenje u narednom periodu biti implementirano i u saradnji s Agencijom za bankarstvo Republike Srpske.

Bez CIPS-a za javne pozive koje raspisuje Grad Tuzla?

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić izjavio je krajem novembra 2023. godine da je Gradska uprava pokrenula inicijativu za ukidanje dostavljanja CIPS-a na javne pozive koje raspisuje Grad Tuzla te da bi odluke Gradskog vijeća Tuzle trebale biti donesene u prva dva mjeseca 2024. godine.

Dao sam nalog službama da provjere naše pravilnike i odluke o dodjelama podrški te da se pristupi izmjenama onih po kojima je neophodno prilaganje CIPS-a. Mislim da ćemo s početkom iduće godine, odnosno u januaru ili februaru, ići prema Gradskom vijeću sa izmjenom tih pravilnika, odnosno odluka.

Zijad Lugavić, 28.11.2023.

Novi tramvaji u Kantonu Sarajevo

U septembru 2023. godine, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta najavio je rokove kada će početi isporuka novih tramvaja i kada će doći svi novi tramvaji u Sarajevo. Tako je rekao da bi prvi tramvaj trebao biti isporučen u decembru 2023. godine, a ostalih 14 do početka ljeta naredne godine:

Završili smo ovu dionicu od Marijin-Dvora do Ilidže, kupili smo nove tramvaje, koji će početi dolaziti od decembra. Prvi će doći u decembru, onda u narednih šest mjeseci i ostalih 14. Na ljeto iduće godine imat ćemo flotu od 15 tramvaja u Sarajevu.

Adnan Šteta, 22.9.2023.

U Sarajevo je 14.12.2023. isporučen prvi od 15 novih tramvaja švicarske kompanije Stadler, te Istinomjer nastavlja da prati da li će ostatak tramvaja biti isporučen do ljeta 2024. godine, kako je najavio ministar Šteta.

Novi 21 kilometar Koridora Vc do kraja 2024. godine?

U julu 2023. godine v. d. direktora Autocesta Federacije BiH Denis Lasić najavio je da će dio Koridora VC biti pušten u promet do kraja 2024. godine.

Kada je riječ o sjevernom dijelu Koridora Vc, krajem sljedeće godine bit će pušteno u promet 21 kilometar. Korisnici će imati mogućnost voziti se autocestom bez prekida u dužini od oko 120 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča.

Denis Lasić, 25.7.2023.

U novembru 2023. godine JP Autoceste FBiH objavilo je javni poziv radi sporazumnog pribavljanja nekretnina u vezi s izgradnjom dionice Donja Gračanica – Nemila na Koridoru VC. Istinomjer nastavlja da prati realizaciju ovog projekta.

Novi zakon o sportu u KS

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda izjavio je 18.12.2023. da bi zastupnici u Skupštini KS do februara 2024. godine trebali razmatrati novi zakon o sportu u KS.

Ja se nadam da će do, sigurno, februara mjeseca, zakon o sportu Kantona Sarajevo doći na skupštinske klupe. On je već u završnoj fazi, treba sad proći fazu komisija, fazu Vlade i onda da dođe pred zastupnike.

Kenan Magoda, 18.12.2023.

Podsjećamo, tokom prethodnog saziva Vlade KS utvrđen je Nacrt zakona o sportu KS koji se našao na dnevnom redu Skupštine KS u aprilu 2023. godine, ali je tada povučen s dnevnog reda uz obrazloženje premijera Nihada Uka da su “dodatne konsultacije potrebne kako bi ovo išlo u zvaničnu proceduru”.

Deset novih linija sa sarajevskog aerodroma?

Predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić najavio je krajem novembra 2023. godine da će na proljeće 2024. biti uspostavljeno minimalno deset novih linija s aerodroma u Sarajevu.

Očekujemo najmanje deset novih linija na proljeće 2024. godine.

Haris Fazlagić, 27.11.2023.

Podsjećamo, u oktobru 2023. godine Turistička zajednica KS raspisala je javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području KS, a mjesec kasnije objavljeni su njegovi rezultati. Komisija za stručnu ocjenu prijava po javnom pozivu pozitivno je ocijenila prijave tri kompanije, od pet blagovremeno pristiglih, a to su Ryanair, Wizz Air i SunExpress.

Novo preduzeće u općini Stari Grad do kraja marta 2024. godine?

Polovinom decembra 2023. godine načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić najavio je da će novo preduzeće ove općine, koje će se, između ostalog, baviti parking djelatnošću, biti osnovano krajem prvog kvartala 2024. godine.

Očekujem da ćemo krajem prvog kvartala naredne godine imati javno preduzeće Općine Stari Grad, gdje ćemo preuzeti parkinge, posebno ove problematične, i gdje ćemo mi vršiti aktivnost izdavanja parkinga građanima.

Irfan Čengić, 13.12.2023.

Vijećnici/e Općinskog vijeća Stari Grad su na 31. redovnoj sjednici, održanoj krajem novembra 2023. godine, jednoglasno podržali/e Prijedlog zaključka o pokretanju aktivnosti za formiranje javnog preduzeća Općine Stari Grad Sarajevo.

Pored navedenih obećanja iz javnih istupa političkih aktera/ki, Istinomjer je krajem godine objavio i monitoringe ispunjenosti obećanja (grado)načelnika općina i gradova u BiH, kao i Vlade Republike Srpske.

Monitoring ispunjenosti obećanja koje su dale partije u Vijeću ministara BiH Istinomjer će objaviti krajem januara 2024. godine.

Istinomjer će u 2024. godini nastaviti pratiti izjave nosilaca javnih funkcija u smislu njihove dosljednosti, istinitosti i ispunjavanja obećanja koja daju u svojim javnim istupima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!