Analize

Nevjerovatne ali istinite izjave u 2023. godini

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ime je koje se najčešće spominjalo u protekloj godini u okviru rubrike u kojoj smo nevjerovatne, ali istinite izjave pretočili u slike. Pored njega, izjave Nebojše Vukanovića, Rame Isaka, Nenada Nešića, Bakira Izetbegovića i Draška Stanivukovića više su od jednog puta ilustrovane u ovoj rubrici.

Dodik se tokom 2023. godine u rubrici “NAI” našao četiri puta, ali samo dva puta na osnovu vlastite izjave. S obzirom na to da je 2022. godine predstavio sebe u maniru “Republika Srpska, to sam ja”, u februaru 2023. godine požalio se kako visoki predstavnik Christian Schmidt “stalno iza nekog ćoška” pokušava da se uslika s njim. Ipak, takva popularnost predsjednika RS ne treba iznenaditi, imajući u vidu da je za sebe u maju rekao da je “nacionalno bogatstvo Srba i Republike Srpske”, uz konstataciju da nije umišljen.

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović i zastupnica u Predstavničkom domu PSBiH Sanja Vulić našli su se u ovoj rubrici zahvaljujući Miloradu Dodiku.

Goganović se složio s Dodikom glede njegove vrijednosti, pa ga je nazvao ocem srpske nacije.

Sanja Vulić, koja je 2022. godine izjavila da bi “vjerovatno lebdila nebom” kad bi joj Milorad Dodik bio otac, u novembru 2023. rekla je da nikada nije čula da je Dodik rekao bilo šta protiv nekog naroda.

Proces koji se vodi protiv Milorada Dodika bio je povod za zajedničku sliku ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka i državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića.

Nešić se još jednom našao u rubrici “NAI” kada je zaprijetio da, ako se iznervira, nikada neće ispuniti upitnik potreban za sigurnosnu provjeru.

S druge strane, još dvije izjave Rame Isaka bile su povod za ilustraciju. Jedna se ticala straha od letenja njegovog sina Arnela Isaka, a druga je u fokusu imala ispitivačke vještine novinara na BHT1 Zvonke Komšića. U “koži slavnih” tokom 2023. našla su se tri aktera, i to Draško Stanivuković kao Kim Jong Un, Nebojša Vukanović kao Al Pacino te Đorđe Vučinić kao Zdravko Čolić.

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, prije formiranja Vlade FBiH rekao je da je potrebno strpiti se i vitaminima pripaziti tadašnjeg premijera Fadila Novalića. Nakon što je vlast formirana bez SDA, Izetbegović je svoju stranku uporedio s NBA igračem u društvu običnih visokih građana.

Prisjetit ćemo se početka 2023. godine i izazova formiranja državne vlasti. Kada je ime Sevlida Hurtića predloženo za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, tadašnji federalni zastupnik Damir Arnaut rekao je da neće podržati takvo Vijeće ministara BiH. U svojoj reakciji Hurtić je protumačio to kao ljubomoru jer on ima kosu.

Protekla godina pokazala je da je kompromis bitan u koalicijama te da je ponekad potrebno “progutati žabu da biste rodili kravu”, što je stav zastupnika u federalnom Predstavničkom domu Mirsada Čamdžića. I dok će neko gutati žabe, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je s novom vlašću najavio i početak “nove utakmice” u kojoj neće biti dozvoljena krađa. Ako nekoga vide da krade, biće lomljenja ruku, poruka je Konakovića.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!