Neispunjeno

I Cvitanović obećao ispunjenje svih 14 prioriteta iz Mišljenja EK do kraja 2023. godine

Predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (DN PSBiH) Ilija Cvitanović krajem augusta 2023. godine izrazio je uvjerenje da će do kraja 2023. godine biti ispunjeno svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (EK) o članstvu BiH u Evropskoj uniji (EU).

Izvor: HDZ 1990

Gostujući u emisiji “BHT1 Uživo” 31.8.2023. godine, na konstataciju voditeljice da se čini da je vladajućoj koaliciji stalo do evropskog puta BiH te na pitanje hoće li se nastaviti trenutnim tempom u tom pravcu, Cvitanović je odgovorio da je prioritet vlasti približavanje EU te da će svih 14 prioriteta iz Mišljenja EK biti ispunjeno do kraja 2023. godine.

Ja vjerujem i očekujem da će nastaviti ovim trendom, da će se ubrzati ovaj trend i da ćemo do kraja ove godine ispuniti sve prioritete iz 14 koji dolaze iz Evropske unije.

Ilija Cvitanović, 31.8.2023.

U međuvremenu, 8.11.2023. godine, objavljen je Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH na njenom evropskom putu. Iako se Izvještaj odnosio na period od juna 2022. godine do juna 2023. godine, u njemu su navedene i aktivnosti koje su nadležne institucije u BiH poduzimale i u julu, augustu, septembru i oktobru ove godine, a o sadržaju dokumenta Istinomjer je detaljnije pisao u analizi “Nakon kandidatskog statusa, mogu li za BiH i pregovori ‘na lijepe oči?

Istinomjer je pratio i obećanje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića (NiP) dato u martu ove godine da se “uskoro kreće u formalno ispunjavanje 14 obaveza iz Mišljenja EK”, a koje je ocijenjeno kao djelimično ispunjeno. Istu ocjenu dobio je i njegov stranački kolega i aktuelni član Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić za svoju tvrdnju iz maja 2023. godine da će do augusta iste godine BiH u potpunosti ispuniti osam prioriteta iz 14 ključnih prioriteta objavljenih u Mišljenju EK o članstvu BiH u EU.

Podsjećamo da su iz Evropske komisije u posljednjem izvještaju ocijenili da je BiH do trenutka zaključivanja izvještaja u potpunosti ispunila samo dva prioriteta.

Radilo se o prioritetu pod rednim brojem 3 – “Osiguravanje pravilnog funkcionisanja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje” – koji je ispunjen ranije, te o onom koji se odnosi na osiguravanje prava na život i zabranu torture.

Prema procjeni Evropske komisije, od marta 2023. godine do objavljivanja posljednjeg izvještaja u okviru navedenih prioriteta ostvaren je određeni napredak, a u potpunosti nije ispunjen nijedan novi prioritet iz Mišljenja Evropske komisije iz 2019. godine.

Evropska komisija je 8.11.2023. godine usvojila Paket proširenja za 2023. godinu, u kome je, pored ostalih zemalja pretendenata za članstvo, prezentovana i ocjena stanja i napretka koji je ostvarila Bosna i Hercegovina, a u kojem je EK preporučila otvaranje pregovora o pristupanju, “ali kada se postigne neophodni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo”. Ovakvu ocjenu EK je u svojim Zaključcima usvojenim 14.12.2023. godine potvrdilo i Evropsko vijeće.

Na 9. hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH održanoj 21.12.2023. godine, na prijedlog Vijeća ministara BiH, usvojen je Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, što je dio obaveza BiH preuzetih iz prioriteta broj 7- “Jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i protiv pranja novca i terorizma”. Navedeni prijedlog zakona nije se našao na dnevnom redu 12. sjednice Doma naroda PSBiH održane 29.12.2023. godine.

Krajem decembra 2023. godine na 10. hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

U okviru navedenih izmjena, kako je u obrazloženju prijedloga navedeno, predviđeno je provođenje OSCE-ovih preporuka i preporuka Venecijanske komisije za izborni proces te osiguravanje transparentnosti finansiranja političkih stranaka, što je prvi od 14 prioriteta u okviru Mišljenja EK iz maja 2019. godine.

Do kraja 2023. godine Dom naroda PSBiH nije odlučivao o navedenim prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH.

Istinomjer obećanje Ilije Cvitanovića da će do kraja 2023. godine biti ispunjeno svih 14 prioriteta iz Mišljenja EK o članstvu BiH u EU ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!