Neispunjeno

Izgradnja Doma kulture u Sapni nije završena do kraja 2023. godine

Zudin Mahmutović (SDA), načelnik Općine Sapna, govorio je za RTVTK 17. marta 2023. godine o aktuelnim projektima u ovoj lokalnoj zajednici te pritom najavio i izgradnju Doma kulture.

Izvor: Općina Sapna

Kako je Mahmutović ustanovio tom prilikom, općina Sapna trebala je dobiti Dom kulture do kraja 2023. godine:

U prošloj godini smo dogovorili sa UNDP-om da radimo Dom kulture i ako Bog da ove godine bi trebali taj Dom kulture završiti. (…) Sredstva smo obezbijedili, ako Bog da ove godine općina Sapna će imati Dom kulture.

Zudin Mahmutović, 17.3.2023.

Izgradnja Doma kulture u ovoj općini bila je i tema sastanka Mahmutovića s federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem i tadašnjim ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona (TK) Mirsadom Muhamedbegovićem, koji je održan 23.12.2022. godine.

Kako je tada saopćio Mahmutović, ukupna vrijednost projekta je oko 700.000 KM, a Općina Sapna osigurala je neophodnu parcelu i upotrebne dozvole s priključcima na komunalnu i elektro mrežu te će obezbijediti 300.000 KM iz sredstava Evropske unije u okviru inicijative “Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini”, dok će ostatak sredstava obezbijediti Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica te Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Sredstva su obezbijeđena i mi očekujemo u idućoj godini da će stanovništvo općine Sapna konačno imati Dom kulture.

Zudin Mahmutović, 23.12.2022.

Krajem oktobra 2023. godine počeli su radovi na izgradnji Doma kulture u centralnom dijelu općine Sapna. Radi se o objektu koji će se sastojati od prizemlja i sprata sa galerijom, ukupne korisne površine od oko 700 m2, sa multifunkcionalnom salom kapaciteta 125 sjedećih mjesta.

Ipak, kako su naveli iz Općine Sapna, završetak radova i svečano otvaranje ovog objekta očekuje se tek do kraja ljeta 2024. godine.

Budući da do kraja 2023. godine Sapna nije dobila Dom kutlure, kako je najavio načelnik Zudin Mahmutović, njegovo obećanje Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!