Neispunjeno

Izgradnja mosta u Česmi nije završena do kraja jeseni 2023. godine

Govoreći o planovima za naredni period kada je u pitanju naselje Česma, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković najavio je krajem 2022. godine da bi izgradnja mosta u ovom naselju mogla biti završena do kraja jeseni 2023. godine. Stanivuković je godinu dana kasnije izjavio da će most biti izgrađen tokom 2024. godine.

Izvor: Grad Banjaluka, A. Čavić

Podsjećamo, nakon što su tokom 2022. godine otklonjene sve prepreke, započela je izgradnja mosta u naselju Česma čime će ono biti spojeno s naseljem Kumsale.

Krajem 2022. godine Stanivuković je poručio da je objektivno da se most u Česmi završi do kraja jeseni 2023. godine.

Želim da kažem ljudima koji žive u Česmi, Kumsalama i u tom dijelu grada, da je izvođač radova garantovao ono što je iznad naših očekivanja, a to je da most, za koji je potrebno dvije godine, postoji mogućnost da bude završen do kraja jeseni naredne godine. Dakle do oktobra ili novembra, naravno ukoliko to dozvole vremenski uslovi, a ja vjerujem da hoće, da će nam ići na ruku.

Draško Stanivuković, 29.12.2022.

Krajem februara 2023. godine saopćeno je da je intenzivirana gradnja mosta u Česmi.

Prema podacima sa terena, radovi se odvijaju bolje od planirane dinamike i u toku je postavljanje šipova za budući most. (…) Naime, veliki projekat izgradnje mosta u Česmi zajedno realizuju Grad Banja Luka i Javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“. Raniji most uništen je u katastrofalnim poplavama koje su Banju Luku zadesile 2014. godine i od tada je značajno otežana komunikacija u ovom dijelu grada, a samim tim i u cijeloj Banjoj Luci.

Saopćenje GU Banja Luka, 23.2.2023.

Međutim, u medijskom istupu od 16.12.2023. godine, Stanivuković je, govoreći o projektu izgradnje mosta u Česmi, ustvrdio da će ovaj projekat biti realiziran naredne godine:

Most u Česmi, koji se čega od 2014, bit će završen naredne godine. Kraj proljeća, sredina ljeta, je u toj nekoj vremenskoj distanci.

Draško Stanivuković, 16.12.2023.

Istinomjer je krajem 2023. godine od Gradske uprave zatražio informaciju o tome u kojoj su fazi radovi na izgradnji mosta u Česmi, ali do trenutka objavljivanja ovog tekst nismo dobili odgovor.

S obzirom na to da je Stanivuković polovinom decembra 2023. rekao da će most biti završen krajem proljeća ili sredinom ljeta naredne godine, Istinomjer njegovo obećanje da će se to desiti do kraja jeseni 2023. godine ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!