Najave

Do kraja godine početak izgradnje kampusa Univerziteta u Tuzli?

Gostujući u emisiji “BHT1 Uživo” 19.7.2023. godine, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović (SDA) govorio je o stanju obrazovnih institucija u ovom kantonu, s fokusom na Univerzitet u Tuzli.

Izvor: Univerzitet u Tuzli

Omerović je tom prilikom najavio i da će izgradnja kampusa Univerziteta u tom gradu početi do kraja ove godine:

Trenutno, kao što sam informisan od osoba s Univerziteta koje su nadležni za tu problematiku, završava se tenderski proces za projektnu dokumentaciju i mi bismo trebali u ovim mjesecima da imamo završenu projektnu dokumentaciju, do kraja godine bi mogli da počnu radovi, a Vlada je u tu svrhu osigurala u ovom budžetu, za 2023. godinu, četiri miliona KM, kako bismo mogli da počnemo izgradnju.

Ahmed Omerović, 19.7.2023.

Operativni tim za razvoj kampusa Univerziteta u Tuzli od 11 članova/ica imenovan je krajem januara 2022. godine, a prvi radni sastanak ovog tima održan je sredinom februara 2022. godine. Ovaj tim usvojio je Plan razvoja Kampusa početkom aprila 2022. godine, koji je Vladi TK prezentiran krajem juna 2022. godine.

Inicijativu za izradu Regulacionog plana kampusa Univerziteta u Tuzli Operativni tim podnio je također u aprilu 2022. godine, a plan je u konačnici i usvojen na sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzle u februaru 2023. godine.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić imenovala je sredinom jula 2022. godine Komisiju za izradu projektnog zadatka za izradu tehničke dokumentacije objekata prve faze razvoja kampusa Univerziteta u Tuzli, koja broji devet članova/ica.

Na redovnoj sjednici 13.9.2022. godine Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je Univerzitetu u Tuzli 200.000 KM za realizaciju projektovanja prve faze kampusa. U budžetu Tuzlanskog kantona za 2023. godinu Vlada TK planirala je 4.000.000 KM za izgradnju kampusa Univerziteta u Tuzli, a isti iznos planiran je i u 2024. i 2025. godini.

Istinomjer će pratiti da li će, kako je najavio Ahmed Omerović, izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli početi do kraja 2023. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!