Neispunjeno

Do kraja godine nije započeta izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli

Gostujući u emisiji “BHT1 Uživo” 19.7.2023. godine, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović (SDA) govorio je o stanju obrazovnih institucija u ovom kantonu, s fokusom na Univerzitet u Tuzli, te najavio da će izgradnja kampusa Univerziteta u tom gradu početi do kraja ove godine. Međutim, izgradnja kampusa nije započeta u 2023. godini.

Izvor: Univerzitet u Tuzli

Omerović je tom prilikom najavio i da će izgradnja kampusa Univerziteta u tom gradu početi do kraja ove godine:

Trenutno, kao što sam informisan od osoba s Univerziteta koje su nadležne za tu problematiku, završava se tenderski proces za projektnu dokumentaciju i mi bismo trebali u ovim mjesecima da imamo završenu projektnu dokumentaciju, do kraja godine bi mogli da počnu radovi, a Vlada je u tu svrhu osigurala u ovom budžetu, za 2023. godinu, četiri miliona KM, kako bismo mogli da počnemo izgradnju.

Ahmed Omerović, 19.7.2023.

Podsjećamo, Operativni tim za razvoj kampusa Univerziteta u Tuzli od 11 članova/ica imenovan je krajem januara 2022. godine, a Plan razvoja Kampusa usvojen je početkom aprila 2022. godine. Regulacioni plan kampusa Univerziteta u Tuzli usvojen je na sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzle u februaru 2023. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona je sredinom septembra 2023. godine odobrila Univerzitetu u Tuzli 200.000 KM za realizaciju projektovanja prve faze kampusa, a u budžetu Tuzlanskog kantona za 2023. godinu planirano je 4.000.000 KM za izgradnju kampusa Univerziteta u Tuzli. Isti iznos planiran je i u 2024. i 2025. godini.

Krajem oktobra 2023. godine Vlada TK donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine. Iiznos od 20 miliona KM planiran je za finasiranje šest kapitalnih projekata, među kojima su i izgradnja, adaptacija, opremanje i vanjsko uređenje kampusa Univerziteta u Tuzli.

Glavni projekat za zgradu u kojoj će biti smještena četiri fakulteta trebao bi biti završen u decembru, a revidovan do januara naredne godine. Nakon toga ćemo steći uvjete da u februaru raspišemo tender za izvođenje radova.

Damir Zenunović, prorektor za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli, 25.10.2023.

Na prezentaciji povodom izgradnje kampusa, organizovanoj krajem decembra 2023. godine, istaknuto je da je do “20. januara 2024. godine planiran završetak Glavnog projekta Građevine 1 u koju će biti smješteni Edukacijsko-rehabilitacijski, Ekonomski, Filozofski i Pravni fakultet” te da je “u istom periodu planirana i revizija Glavnog projekta ovog objekta”. Također je naglašeno da je do 1. marta 2024. godine planirano “raspisivanje i tendera za izgradnju”.

Nadam se da ćemo u 2024. godini otvoriti prvo gradilište. Po našem planu, u 2024. godini bit će nam potrebno 13 miliona KM.

Damir Zenunović, 20.12.2023.

S obzirom na to da izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli, kako je najavio Ahmed Omerović, nije započela do kraja 2023. godine, Istinomjer ovom obećanju daje ocjenu neispunjeno. Pratit ćemo da li će izgradnja kampusa, prema najavama Damira Zenunovića, početi u 2024. godini.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!