Analize

Između očekivanja i stvarnosti: Pregled ispunjenosti obećanja tokom 2023. godine

U epilogu realizovanih obećanja koja su domaći javni funkcioneri/ke davali tokom godine, koji Istinomjer tradicionalno predstavlja na kraju svake godine, obično preovladava trend neispunjenih obećanja. U ovoj analizi prikazat ćemo u kojoj su mjeri političari/ke u Bosni i Hercegovini bili odgovorni prema obećanjima datim za 2023. godinu.

Vijeće ministara BiH formirano već u januaru

Snježana Novaković Bursać, članica Predsjedništva SNSD-a i delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), izjavila je sredinom januara da će Vijeće ministara BiH “gotovo sigurno” biti imenovano do kraja tog mjeseca. Ova izjava uslijedila je nakon što je najava lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića o formiranju novog saziva do kraja 2022. ocijenjena kao neispunjena.

Sedam dana nakon njenog gostovanja, 25.1.2023. godine, održana je hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH. Na dnevnom redu našlo se potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Za predloženi sastav glasalo je 23 poslanika, dok je 19 bilo protiv.

Ovaj saziv Vijeća ministara BiH znatno je ranije formiran nego neki raniji sazivi u novijoj historiji. Tako je prethodni saziv Vijeća ministara formiran tek u decembru 2019. godine, više od godinu nakon objavljenih rezultata Općih izbora, a negativan rekord drži Vijeće ministara predsjedavajućeg Vjekoslava Bevande, na čije se imenovanje nakon Općih izbora 2010. godine čekalo čak do februara 2012. godine.

Početkom godine povećane penzije i plate u RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) je u emisiji “Republika Srpska pita predsjednika” sredinom novembra 2022. godine najavio povećanje penzija za 15% i plata za 5% od januara 2023. godine.

Vlada RS je 26.1.2023. godine donijela odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzija, povećavajući opšti bod za 0,18%. Također, određena je najniža penzija za 2023. godinu u iznosu 275,29 KM, u odnosu na prethodnih 242,55 KM.

Narodna skupština RS je na petoj posebnoj sjednici, održanoj 27.1.2023. godine, usvojila set zakona kojim je omogućeno povećanje plata za 5% zaposlenima u javnom sektoru čije su plate manje od prosječne, koja iznosi 1.211 KM.

SDP BiH ostao bez delegata u Domu naroda PSBiH

Ministar odbrane BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Zukan Helez tokom gostovanja na TVSA 19. januara 2023. godine najavio je da će SDP BiH imati svog delegata u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda PSBiH. Helez je izjavio da će to biti Jugoslav Brdar, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Kantona 10.

Uprkos ovoj najavi, Centralna izborna komisija BiH na sjednici 3.2.2023. godine potvrdila je rezultate posrednih izbora, a nijedan dodijeljeni mandat iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH nije pripao kandidatu SDP-a BiH.

Tri delegata dobio je HDZ BiH (Dragan Čović, Marina Pendeš i Zdenko Ćosić), a po jedan HDZ 1990 (Ilija Cvitanović) i stranka Za nove generacije (Zlatko Miletić).

Vlada FBiH imenovana u maju, nakon tri obećanja Dragana Čovića

I pored toga što je istekom 2022. godine njegovo obećanje koje se odnosilo na rok imenovanja Vlade Federacije BiH ostalo neispunjeno, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović krajem januara dao je još jedno slično obećanje. Ovaj put je kao rok za imenovanje predsjednika FBiH naveo “narednih desetak dana” te da će do kraja februara biti imenovan i puni saziv izvršne vlasti u tom entitetu.

U izjavi datoj 28.3.2023. godine Čović je treći put u nekoliko mjeseci izrazio uvjerenje da će se, ovoga puta do 6. aprila ove godine, imenovati nova Vlada FBiH. I ovoga puta ispostavilo se da nova izvršna vlast u FBiH nije imenovana u roku u kojem je to predsjednik HDZ-a BiH najavio da će desiti.

Vlada FBiH potvrđena je 28. aprila 2023. godine, nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio privremenu odluku koja je vrijedila samo za protekli izborni ciklus i tako odblokirao formiranje Vlade FBiH.

U prva tri mjeseca novog Vijeća ministara nije ispunjen nijedan od 14 prioriteta Evropske komisije

Nekoliko mjeseci prije Općih izbora u BiH 2022. godine, tadašnji i aktuelni zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Predrag Kojović (Naša stranka) naveo je da će prioritet nove vlasti na državnom nivou biti ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Kojović je na društvenoj mreži X najavio da će tadašnje opozicione stranke, uključujući i Našu stranku, u slučaju dolaska na vlast, već za tri mjeseca mandata ispuniti svih 14 prioriteta, a da će “lično preuzeti odgovornost” ako se desi suprotno.

Suprotno Kojovićevom obećanju, 100 dana nakon formiranja Vijeća ministara BiH nije ispunjen nijedan od tada preostalih 13 prioriteta Evropske komisije.

Izgradnja bolnice u Trebinju krenula tek u junu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić i predstavnik izabrane grupe ponuđača potpisali su 9. februara 2023. godine ugovor za izgradnju nove bolnice u Trebinju. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik RS Milorad Dodik koji je izjavio da bi kamen temeljac za trebinjsku bolnicu trebao biti postavljen “u narednih mjesec dana”.

Nešto kasnije, tokom posjete Trebinju 22. marta 2023. godine premijer RS Radovan Višković također je govorio o rokovima za početak izgradnje bolnice, rekavši tada da će izgradnja bolnice krenuti do kraja mjeseca.

Međutim, kamen temeljac za izgradnju nove JZU Bolnica Trebinje položen je tek 9.6.2023. godine. Krajem oktobra 2023. godine saopšteno je da bi faza grubih građevinskih radova trebala da bude završena do februara 2024. godine, a radi se o obećanju koje Istinomjer prati i u sklopu monitoringa Vlade RS.

Završena rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu

Gostujući u programu N1 televizije u decembru 2022. godine, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta najavio je da će rekonstrukcija tramvajske pruge biti završena do kraja augusta 2023. godine.

Svečanim obraćanjem medijima Adnana Štete 26. augusta 2021. godine započela je rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Marijin-Dvora. Ministar Šteta tada je najavio da će dionica od Ilidže do Remize biti rekonstruisana do maja. Ovo obećanje Adnana Štete je u maju 2022. godine Istinomjer ocijenio neispunjenim. Rekonstrukcija tog dijela pruge završena je krajem septembra 2022. godine.

Izgradnja tramvajske pruge od Čengić-Vile do Marijin-Dvora započeta je krajem oktobra. Redovan tramvajski saobraćaj na relaciji od Ilidže do Baščaršije uspostavljen je 3.9.2023. godine.

Istekli potpisani rokovi za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH

Dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022–2026. godine“ krajem novembra 2022. godine potpisali su predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić.

Navedeni dokument potpisan je 29.11.2022. godine, a u njemu se u dijelu pod nazivom “Euroatlantske integracije”, pored ostalog, precizira da je potrebno “najkasnije u roku šest (6) mjeseci od uspostave vlasti na svim razinama” donijeti ograničene promjene Ustava BiH i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, a koje se odnose na presude domaćih i stranih sudova.

Međutim, PSBiH nije usvojila bilo kakve izmjene Ustava BiH, kao ni izmjene Izbornog zakona BiH, kao što je predviđao dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022–2026. godine”.

Ponovo kasni usvajanje državnog budžeta

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH saopštili su 6. novembra 2023. godine da su u toku izrade budžeta institucija BiH za 2024. godinu, a resorni ministar Srđan Amidžić naveo je da bi se prijedlog budžeta trebao naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara do kraja novembra.

U periodu od Amidžićeve najave do kraja 11. mjeseca Vijeće ministara BiH održalo je tri redovne i četiri vanredne sjednice. Međutim, ni na jednoj od njih na dnevnom redu nije se našao nacrt budžeta institucija BiH za iduću godinu.

Prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, Vijeće ministara ponovo kasni s usvajanjem nacrta budžeta, budući da je obavezno Predsjedništvu BiH podnijeti nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu najkasnije do 15. oktobra tekuće godine. U članu 10. nalaže se da Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu treba biti usvojen do 31. decembra tekuće godine.

Kao i ranije, većina političara/ki u Bosni i Hercegovini, s tek nekoliko izuzetaka, nije ispunila obećanja data građanima/kama tokom 2023. godine. S nadom u povećanje postotka ispunjenih obećanja, Istinomjer će i dalje pratiti izjave javnih funkcionera/ki i njihovu odgovornost prema građanima/kama Bosne i Hercegovine i tokom 2024. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!