Analize

Grad Gradačac: Prva godina mandata gradonačelnika Edisa Dervišagića

Istinomjer je iz predizbornog programa GO SDP BiH Gradačac 2020/2024 gradonačelnika Gradačca Edisa Dervišagića izdvojio 26 obećanja koja prati u mandatnom periodu 2020-2024. godina.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Od 26 navedenih obećanja, nisu zabilježene aktivnosti na 11 obećanja koja su ocijenjena kao nezapočeta, dok je deset obećanja započeto, četiri obećanja dobila su ocjenu u progresu, a jedno obećanje ispunjeno je u prvoj godini mandata.

Ispunjeno obećanje odnosilo se na izgradnju Vatrogasnog doma u ovom gradu, a obećanje je i zvanično ispunjeno 22. oktobra 2021. godine, prilikom obilježavanja Dana Grada Gradačac, kada je upriličeno svečano otvorenje ovog objekta.

Četiri obećanja za koja su zabilježene značajnije aktivnosti tokom prve godine mandata, odnosno obećanja koja su dobila ocjenu u progresu, odnose se na investicije u putnu infrastrukturu, rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije, izgradnju gradskog kina te na unapređenje kulturno-zabavnih sadržaja u ovom gradu.

Gradska uprava Gradačac poduzela je tokom 2021. godine niz aktivnosti u cilju realizacije predizbornog obećanje koje se odnosilo na investiranje u putnu infrastrukturu te su tokom 2021. godine, između ostalog, završeni radovi na asfaltiranju lokalnih puteva u mjesnim zajednicama Požarike, Biberovo Polje, Jelovče Selo, Međiđa Donja itd.

Početkom septembra započeti su radovi na proširenju vodovodnog sistema za području mjesne zajednice Rajska, što predstavlja posljednju fazu izgradnje vodovodne mreže koja će se realizovati u sklopu projekta “Vodosnabdijevanja Gradačca”.

Što se tiče izgradnje gradskog kina, zabilježene su značajne aktivnosti tokom 2021. godine, te se radovi privode kraju, a tokom 2022. godine očekuje se puštanje u funkciju ovog objekta.

Pored toga, zabilježene su i aktivnosti na unapređenju kulturno-zabavnih sadržaja u Gradačacu. Tokom ove godine održane su brojne manifestacije, kao što je Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Dani šljive”, noćni bazar “Gradačačke plave noći”, “Plazma sportske igre mladih” – najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu iz čitave Bosne i Hercegovine, “Kikićevi susreti 2021”, a u novogodišnjem periodu održava se i manifestacija “Zimski GRADačac”.

Deset obećanja – razvoj industrijskih zona, razvoj sportske infrastrukture, poboljšanje javne rasvjete, socijalno stanovanje i zatvaranje kolektivnog naselja Duren, investicije u poljoprivredi, podrška sportskim kolektivima, unapređenje usluga u Domu zdravlja Gradačac, sanacija kompleksa Starog grada u Gradačcu, jačanje uloge mjesnih zajednica i podrška boračkoj populaciji dobilo je ocjenu započeto s obzirom na činjenicu da su zabilježene određene aktivnosti u cilju realizacije obećanja, poput određenih budžetskih izdvajanja, provedbe projekata, dodjele priznanja i zahvalnica, nabavke opreme, pripremanja projektne dokumentacije itd.

U septembru 2021. godine javnosti je saopćeno da je u sklopu projekta CEB II (Council of Europe Development Bank) – “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja” sanirano deset stambenih jedinica kolektivnog centra “Kuće holandske vlade” u Gradačcu. Gradonačelnik Gradačca istakao je da je “u okviru ovog projekta, osim ovih deset stambenih jedinica, planirana gradnja još dva stambena objekta kolektivnog stanovanja sa ukupno još 76 stanova, za šta je u toku priprema projektne dokumentacije”.

Proveden je i niz aktivnosti kada je u pitanju obećanje koje se odnosi na jačanje mjesnih zajednica, što je ujedno i projekt kojeg zajedno finansiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. S tim u vezi, tokom 2021. godine, održani su forumi građana u nekoliko mjesnih zajednica sa područja Gradačca, gdje su građani/ke, nakon identificiranja problema, diskutovali i o potencijalnim rješenjima uočenih problema.

Napravljena je i medicinska oprema za Dom zdravlja u Gradačcu, koja uključuje višenamjenski RTG (rendgen) aparat, mamograf i PACS sistem, a budžetom su izdvojena i sredstva u iznosu od 45.735,30 KM za izgradnju tribine FK “Trebava” u MZ Zelinja Donja.

Za 11 obećanja nisu zabilježene značajnije aktivnosti tokom prve godine mandata te su sljedeća obećanja ocijenjena kao nezapočeta: pokretanje “TV Gradačac”, subvencija prevoza đaka, novčana naknada za porodilje, “Jezero Vidara – Razvoj turizma”, izmjena regulacionih planova, razvoj sportskog kompleksa, novi kapaciteti u “Banja Ilidža (Gradačac)”, izgradnja gradske garaže, proširenje kapaciteta u obdaništu, nova strategija za mlade i sport, te povećanje broja zaposlenih.

Na kraju prve godine mandata može se zaključiti da je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić provodio aktivnosti na više od polovine datih obećanja, što bi moglo rezultirati ispunjenjem većeg broja predizbornih obećanja koja je Istinomjer preuzeo iz njegovog programa GO SDP BiH Gradačac 2020/2024.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!