U progresu

Gradsko kino

Opštine: Gradačac

Rekonstrukcija gradskog kina (II faza).

Obrazloženje

Zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

Tokom 2020. godine, za vrijeme mandata prethodne Gradske uprave Gradačca, rebalansom budžeta izdvojena su sredstva za sufinansiranje nastavka rekonstrukcije zgrade gradskog kina, a upravo je rekonstrukcija gradskog kina Gradačac jedno od predizbornih obećanja u mandatnom periodu 2020 – 2024.

Sredinom juna, javnost je obaviještena da je potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji zgrade Kulturnog centra – gradskog kina u Gradačcu, a ovi radovi podrazumijevaju zamjenu fasadne stolarije, krovnog pokrivača, utopljavanje stropne konstrukcije, kao i izradu klimatizacije i ventilacije u cjelokupnom objektu.

Vrijednost radova iznosi 208.326,45 KM. (…) Završetkom ove faze radova, kroz projekat izgradnje mira PRO Budućnost, koji provodi CRS a finansira USAID, očekuje se i početak druge faze koja se odnosi na rekonstrukciju objekta gradskog kina tj. unutrašnje uređenje objekta. Procjenjuje se da će vrijednost ovih radova iznositi oko 130.000 KM. (…) Završetkom ovih radova, Gradačac će dobiti jedan moderni i multifunkcionalni objekat koji će odgovoriti na potrebe naših sugrađana. Korištenje objekta nakon sanacije bit će više otvoreno i upućeno prema udruženjima,  inicijativama mladih i ostalim organizacijama koje svojim spektrom djelovanja u društvu  doprinose aktivizmu u zajednici, promociji pozitivnih vrijednosti, kulturnih i umjetničkih sadržaja.

Saopćenje, Grad Gradačac, 12.6.2021.

Mjesec kasnije, na zvaničnoj web stranici Grada Gradačca saopćeno je da će 15.7.2021. godine početi radovi na rekonstrukciji zgrade gradskog kina u Gradačcu, a nakon ovih radova, uslijedit će unutrašnji radovi čija se vrijednost procjenjuje na oko 130.000 KM.

U oktobru je saopćeno da je potpisan ugovor o izvođenju radova na unutrašnjem uređenja gradskog kina, a javnosti je saopćeno kako se početak ovih radova očekuje početkom novembra, te da bi oni trebali biti okončani do kraja januara 2022. godine.

Izvođač radova je Asilting d.o.o. Gradačac a vrijednost istih je 147.301,83 KM. Projekat PRO-Budućnost finansira troškove u iznosu do 64.350,00 KM, a Grad Gradačac u iznosu od 82.951,83 KM. Radovi se odnose na sanaciju elektroinstalacija, proširenje galerije, izrada stropne konstrukcije, zidnih i podnih obloga i završno uređenje sanitarnih čvorova. Početak radova se očekuje u narednih 10 dana a završetak krajem januara 2022. godine. Napominjemo da je do sada kroz dvije faze rekonstrukcije Gradskog kina uloženo preko 260.000 KM. Grad je imenovao predstavnike za koordinaciju i učestvovanje u aktivnostima u okviru implementacije, te prema CRS-u obezbjedio projektnu dokumentaciju i neophodne saglasnosti za predviđene radove, u skladu sa prioritetima i projektnim planom odobrenim od strane donatora.

Saopćenje GU Gradačac, 20.10.2021.

Krajem novembra saopćeno je da će se “u budžetu Grada Gradačac za 2022. godinu planirati i preostali iznos sredstava koji bi omogućio završetak svih radova i stavljanje u funkciju Gradskog kina u Gradačcu”.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je početkom februara 2022. godine sa saradnicima obišao radove na gradskom kinu te su tom prilikom iz Gradske uprave saopćili da su u toku završni radovi na rekonstrukciji objekta. Navedeno je i da se uskoro počinje sa ugradnjom stolica, scenske rasvjete i razglasa te uređenja ulaza u gradsko kino, dok je svečano otvaranje planirano tokom proljeća.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!