Ispunjeno

Gradsko kino

Opštine: Gradačac

Rekonstrukcija gradskog kina (II faza).

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

Tokom 2020. godine, za vrijeme mandata prethodne Gradske uprave Gradačca, rebalansom budžeta izdvojena su sredstva za sufinansiranje nastavka rekonstrukcije zgrade gradskog kina, a upravo je rekonstrukcija gradskog kina Gradačac (faza II) jedno od predizbornih obećanja u mandatnom periodu 2020 – 2024.

Foto: Grad Gradačac
Foto: Grad Gradačac

Sredinom juna 2021. godine, javnost je obaviještena da je potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji zgrade Kulturnog centra – gradskog kina u Gradačcu, a ovi radovi podrazumijevali su zamjenu fasadne stolarije, krovnog pokrivača, utopljavanje stropne konstrukcije, kao i izradu klimatizacije i ventilacije u cjelokupnom objektu.

Vrijednost radova iznosi 208.326,45 KM. (…) Završetkom ove faze radova, kroz projekat izgradnje mira PRO Budućnost, koji provodi CRS a finansira USAID, očekuje se i početak druge faze koja se odnosi na rekonstrukciju objekta gradskog kina tj. unutrašnje uređenje objekta. Procjenjuje se da će vrijednost ovih radova iznositi oko 130.000 KM. (…) Završetkom ovih radova, Gradačac će dobiti jedan moderni i multifunkcionalni objekat koji će odgovoriti na potrebe naših sugrađana. Korištenje objekta nakon sanacije bit će više otvoreno i upućeno prema udruženjima,  inicijativama mladih i ostalim organizacijama koje svojim spektrom djelovanja u društvu  doprinose aktivizmu u zajednici, promociji pozitivnih vrijednosti, kulturnih i umjetničkih sadržaja.

Saopćenje GU Gradačac, 12.6.2021.

Izvođač radova je Asilting d.o.o. Gradačac a vrijednost istih je 147.301,83 KM. Projekat PRO-Budućnost finansira troškove u iznosu do 64.350,00 KM, a Grad Gradačac u iznosu od 82.951,83 KM. Radovi se odnose na sanaciju elektroinstalacija, proširenje galerije, izrada stropne konstrukcije, zidnih i podnih obloga i završno uređenje sanitarnih čvorova. Početak radova se očekuje u narednih 10 dana a završetak krajem januara 2022. godine. Napominjemo da je do sada kroz dvije faze rekonstrukcije Gradskog kina uloženo preko 260.000 KM. Grad je imenovao predstavnike za koordinaciju i učestvovanje u aktivnostima u okviru implementacije, te prema CRS-u obezbjedio projektnu dokumentaciju i neophodne saglasnosti za predviđene radove, u skladu sa prioritetima i projektnim planom odobrenim od strane donatora.

Saopćenje GU Gradačac, 20.10.2021.

Ipak do otvorenja gradskog kina nije došlo na proljeće, a kako su za Istinomjer u junu 2022. godine naveli iz Gradske uprave Gradačca, svečano otvaranje gradskog kina koje je bilo planirano tokom juna je prolongirano. Također su naveli i da su radovi bili u završnoj fazi, “tačnije svi zidarsko, molerski radovi kao i nabavka audio opreme”, te da se “završavaju radovi na postavljanju stolica”.

Gradsko kino u Gradačcu svečano je otvoreno 16.8.2022. godine.

Kako su naveli u saopćenju na zvaničnoj web-stranici Grada Gradačac, “ukupan iznos koji je uložen u rekonstrukciju zgrade je oko 550.000 KM i finansiran je od Vlade Švicarske i Švedske kroz projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” kojeg provodi Razvojni program UNDP BiH, USAID-a kroz projekat „PRO-Budućnost“, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i budžeta Grada Gradačac”.

Gradonačelnik Edis Dervišagić se zahvalio svim donatorima na podršci i istakao da je rekonstrukcija ovog objekta trajala dvije i po godine gdje su urađeni svi planirani radovi koji se odnose na krovni pokrivač, toplotne izolacije, elektroinstalacije, klimatizacija, nabavljena rasvjetna i razglasna oprema i mokri čvorovi. Za ovaj objekat mnogi naši sugrađani su emotivno vezani i vjerujem da će isti imati višestruku namjenu gdje će se mnogi mladi kroz raznorazne kulturne i zabavne aktivnosti predstaviti kako gradačačkoj publici tako i šire.

Saopćenje GU Gradačac, 16.8.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!