U progresu

Investicije u poljoprivredi

Opštine: Gradačac

Poticaji za kapitalne investicije u poljoprivredi.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

U Budžetu za 2021. godinu za poticaj za projekte u poljoprivredi izdvojena su sredstva u iznosu od 173.500 KM.

U avgustu 2021. godine otvoren je 48. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Dani šljive u organizaciji Grada Gradačac.

U avgustu je otvoren i Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021.godini.

Krajem marta 2022. godine u gradskom parku u Gradačcu održan je  “Sajam organskih proizvođača Eko – Etno BiH”. Organizaciju manifestacije predvodila je Mreža žena Veliko srce u BiH uz finansijsku podršku Grada Gradačac i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK a na sajmu su izlagala 34 certificirana organska proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tim povodom gradonačelnik Edis Dervišagić istakao je važnost promocije domaće proizvodnje, posebno organske proizvodnje hrane koja je izuzetno zahtjevna i prolazi stroge kontrole od pripreme zemljišta do stavljanja proizvoda na tržište.

Putem zvanične stranice Grada Gradačac, 14.4.2022. godine obaviješteni su poljoprivredni proizvođači da će se isporuka goriva poljoprivrednim proizvođačima koji ostvaruju pravo na dodjelu goriva vršit dana 15.4.2022.godine u vremenu od 08 sati na lokaciji parking kod Fudbalskog kluba “Zvijezda” u ulici VI bataljona u Gradačcu u blizini Stare Banje, prema federalnim i kantonalnim spiskovima.

Na području mjesne zajednice Zelinja Donja, kako je javnost obaviještena 19.4.2022. godine, izvršeni su radovi na uređenju poljoprivrednog zemljišta, a na osnovu urađenog projekta od strane Federalnog zavoda za agropedologiju a odnosi se na uređenje poljoprivrednog zemljišta na na lokalitetu Zelinja Donja.

Radovi su završeni na uređenju 17,72 ha koje je pretvoreno u obradivo poljoprivredno zemljište a vrijednost radova iznosi 107.200,67 KM. Nakon izvršene rekultivacije ovog zemljišta Grad Gradačac će u saradnji Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva, i vodoprivrede TK će raspisati javni poziv za izdavanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Grad Gradačac, 19.4.2022.

U saradnji sa Federalnim zavodom za agropedologiju, 26.5.2022.godine u Sali za sjednice Gradačačkog sajma održana je obuka poljoprivrednih proizvođača na temu priprema zemljišta za uzgoj poljoprivrednih kultura uz sistem kontrole plodnosti tla.

Pored predavača iz Federalnog zavoda za agropedologiju, prisustvovali su i predavač iz Poljoprivrednog zavoda Tuzlanskog kantona, kao i mr.sci. Emir Sejdić, koji je održao obuku iz oblasti zaštite voćarskih i ratarskih kultura.

Obuka poljoprivrednih proizvođača o značaju kontrole plodnosti tla i pravilnoj pripremi zemljišta ima za cilj da poljoprivredni proizvođači kod biljne poljoprivredne proizvodnje koriste savremene metode ispitivanja plodnosti tla, kako bi ostvarili optimalne prinose uzgajanih kultura uz racionalnu primjenu organskih i mineralnih gnojiva.

Grad Gradačac, 26.5.2022

Polovinom avgusta na zvaničnoj stranici Grada Gradačac objavljena je rang lista korisnika koji ispunjavaju i koji ne ispunjavaju uslove za sufinansiranje nabavke mineralnih đubriva,  dok je krajem istog mjeseca objavljena rang lista podnosioca zahtjeva za dodjelu poticaja u zadrugarstvu.

Dana 27.8.2022. godine završen 49. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu na kojem su se predstavili izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske. Svoje proizvode i usluge prezentovalo je oko 300 izlagača na 5000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora.

Izloženi su sajamski eksponati nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavile su se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu.

Posjetioci su mogli vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Pored toga, poljoprivrednici su imali priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom a jedna od tema je bila i ruralni turizam.

Tom prilikom je direktor “Sajma šljive 2022” i voditelj ureda Turističke zajednice grada Gradačca Ensar Mešanović pored ostalog izjavio:

I ove godine pokrovitelji Sajma šljive su bili vlade Federacije BiH, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, uz partnerstvo sa Gradom Gradačac, ova tradicionalma manifestacija ne bi mogla biti ovako dobro organizovana. Imamo obećanja da će se graditi novo sajmište, jer ovaj prostor više ne može zadovoljiti potrebe i kapacitete za organizaciju jedne ovakve sajamske manifestacije. Vlada Kantona Sarajevo spremna nam je ustupiti projekat za izgradnju sajmišta, a gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić je rekao da će Grad obezbijediti zemljište za ovu namjenu.

Grad Gradačac,  27.8.2022.

Na osnovu Statutarne odluke o organizaciji Grada Gradačac u skladu sa Zakonom o Gradu Gradačac i Pravilnikom o postupku davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Grada Gradačca, gradonačelnik Dervišagić je 31.8.2022. godine objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području grada Gradačca.

Pozivaju se sva zainteresovana pravna i fizička lica da dostave zahtjeve za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta isključivo u svrhu poljoprivredne proizvodnje.

Grad Gradačac, 31.8.2022.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!