U progresu

Sanacija kompleksa Starog grada u Gradačcu

Opštine: Gradačac

Sanacija kompleksa Starog grada u Gradačcu.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

Početkom novembra 2023. godine započeto je postavljanje skele i ograde za izvođenje rekonstrukcije bedema Kule Zmaja od Bosne. 

Izvor: Grad Gradačac

Kako je javnost obaviještena putem zvanične stranice Grada Gradačac, u zgradi Gradske uprave Gradačac 4.9.2023. godine potpisan je ugovor o rekonstrukciji bedema Kule Zmaja od Bosne. Izvođač radova je firma NEIMARI d.o.o. Sarajevo, a ukupna vrijednost radova je oko 650.000 KM.

Iz Gradske uprave su pritom podsjetili da je u maju 2023. godine nadležno ministarstvo izdalo rješenje za građenje, nakon čega je raspisan tender za izvođenje radova.

Povodom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dervišagić potvrdio je da ovim počinje postupak rekonstrukcije kompleksa Starog grada u Gradačcu. Kako je naveo, rok za završetak i izvođenje navedenih radova je godinu. 

Podsjećamo, u kontekstu ranijih aktivnosti na realizaciji ovog obećanja, u budžetu Grada Gradačac za 2021. godinu za projektnu dokumentaciju za obnovu Kule Zmaja od Bosne izdvojeno je 149.915 KM, za obnovu i zaštitu ove kule u budžetu za 2022. godinu izdvojeno je 725.000 KM, dok je za istu namjenu 2023. godine predviđeno 708.000 KM.

S tim u vezi, krajem oktobra 2021. godine saopćeno je da je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, gradonačelnik Gradačca objavio informaciju o pregovaračkom postupku koji je završen i predat investitoru 18.9.2020. godine.

Nakon što su, kako je navedeno na zvaničnoj stranici Grada Gradačac krajem novembra 2022. godine, mediji prenijeli vijest o urušavanju dijelova zidina u sklopu kompleksa Stari grad u Gradačcu, javnosti je skrenuta pažnja da je kompleks Starog grada 2004. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
S tim u vezi, rečeno je dalje u saopštenju, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dužna je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju nacionalnog spomenika, uz podsjećanje da je Ministarstvo turizma i okoliša Vlade FBiH 2018. godine osiguralo početna sredstva za dio radova na zaštiti kompleksa Starog grada.

Grad Gradačac kao jedinica lokalne samouprave je, svjesna važnosti ovog nacionalnog spomenika, u proteklom period poduzela niz aktivnosti i mjera kako bi se projekat “ Obnova i zaštita Husein Gradaščevića kule Zmaja od Bosne” bio uspješno implementiran. Te aktivnosti se uglavnom odnose na pripremu projektnog zadatka, odabir projektanta, izradu i reviziju projektne dokumentacije, neophodna ispitivanja i pribavljanje saglasnosti Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, kao osnovnih uslova za dobivanje građevinske dozvole od strane Federalnog  ministarstva prostornog uređenja.

Grad Gradačac, 24.11.2022. 

Iz Grada su tom prilikom dalje dodali da, uprkos nizu dopisa i dopuna projektne dokumentacije koju je Grad Gradačac uputio nadležnom federalnom ministarstvu (iako su neke dopune i mišljena tražena od Ministarstva bila nepotrebna kao saglasnost od Pravobranilaštva BiH, koje se izjasnilo kao nenadležno), još uvijek nije  stigao nikakav odgovor u vezi s dobijanjem potrebne građevinske dozvole za rekonstrukciju najugroženijih dijelova u kompleksu Starog grada. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!