U progresu

Unapređenje kulturno-zabavnih sadržaja

Opštine: Gradačac

Unapređenje kulturno-zabavnih sadržaja.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

U Gradačcu su tokom ove godine održane brojne manifestacije, kao što je Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Dani šljive”, noćni bazar “Gradačačke plave noći”, “Plazma sportske igre mladih” – najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu iz čitave Bosne i Hercegovine, “Kikićevi susreti 2021”, a u novogodišnjem periodu bit će održana manifestacija “Zimski GRADačac”.

Foto: Business magazine
Foto: Business magazine

Početkom 2021. godine, u sklopu gradske biblioteke u Gradačcu, svečano je otvorena spomen-soba bh. naučnika, istraživača, pravnika i historičara Mustafe Imamovića, rođenog u ovom gradu.

U junu su u Gradačacu održane i “Plazma sportske igre mladih” – najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu iz čitave Bosne i Hercegovine.

U istom periodu, održani su i “Kikićevi susreti 2021” – kulturni program praćen promocijama knjiga, tribinama, likovnim izložbama, radionicama kreativnog pisanja i druženja pisaca s učenicima.

Otvaranje je otpočelo polaganjem cvijeća ispred biste književnika Hasana Kikića u gradskom parku, uz stihove Hasana Kikića koje su recitovali učenici OŠ “Hasan Kikić” Gradačac. Svečana ceremonija otvaranja održana je na terasi Javne biblioteke “Alija Isaković” Gradačac, a Književne susrete otvorio je predsjednik Izvršnog odbora Vahid Klopić. Održana je i promocija književnog časopisa “Diwan”. U narednih nekoliko dana (od 7. juna do 18. juna 2021. godine) planiran je izuzetno bogat i sadržajan kulturni program, praćen promocijama knjiga, tribinama, likovnim izložbama, radionicama kreativnog pisanja i druženja pisaca s učenicima.

Saopćenje GU Gradačac, 8.6.2021.

Krajem augusta 2021. godine, održan je 48. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Dani šljive”, gdje je svoje proizvode prezentovalo 105 izlagača/ica iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Iz Gradske uprave su naveli da su, osim izložbe proizvoda i poslovnih susreta, sajamske dane obilježila i naučno-stručna predavanja i obilazak poljoprivrednih gazdinstava, te prezentacija primjera dobre prakse u agraru.

Nakon održanog sajma, u gradskom parku u Gradačcu počeo je noćni bazar, tzv. Gradačačke plave noći, na kojem su posjetioci mogli pogledati i kupovati suvenire i rukovotvorine, ali i proizvode iz slatkog programa, pravljene na tradicionalni način.

 Djeca i roditelji okupljeni na gradskom trgu uživali su u nastupu klovnova i animatora uz zabavne igre i dječijim pjesmicama. Dječije igralište bilo je prepuno razdraganih lica što je ovu sajamsku manifestaciju učinilo još ljepom i zabavnijom. Oni stariji sinoć su imali priliku prisustvovati rok koncertu na sajamskoj bini ispred zgrade gradske uprave a publici se predstavio rok bend Generacija bez kompasa. Na bijeloj kuli Zmaja od Bosne organizovana je Noć izlagača i prezentacija vinarija iz Gradačca i Bosne i Hercegovine. Uz zvuke sevdalinke i starogadske pjesme proteklu noć uljepšao je nastup grupe Divanhana. Večeras će se održati veče sevdaha a gostima će se predstaviti Alma Subašić i glumac Armin Omerović.

Saopćenje GU Gradačac, 27.8.2021.

Početkom decembra je saopćeno da će u periodu od 10.12.2021. do 7.1.2022. godine biti otvorena manifestacija “Zimski GRADačac”, čiji je nosilac aktivnosti Turistička zajednica Grada Gradačac, uz pokroviteljstvo Grada Gradačac i gradonačelnika Edisa Dervišagića.

Programom  manifestacije  predviđeno je postavljanje klizališta sa sadržajem prilagođenim svim uzrastima uz besplatnu školu klizanja za učenike osnovnih škola sa područja grada Gradačac. Također, bit će postavljene i drvene kućice za prodaju prigodnih proizvoda i organizovan “zimski bazar”. U sklopu ove manifestacije planiran je niz kulturnih i zabavnih manifestacija (koncerti, igrokazi za najmlađe i podjela Novogodišnjih paketića) kao i doček Nove godine 2022. godine uz vatromet. Cilj manifestacije je da obogatimo turističku ponudu i da Gradačac postane značajna i prepoznatljiva turistička destinacija za sve naše građane i goste.

Saopćenje GU Gradačac, 8.12.2021.

Također, Gradska uprava je tokom 2021. godine radila i na realizaciji obećanja o izgradnji gradskog kina u Gradačacu, a javnosti je saopćeno da bi ovi radovi trebali biti okončani do kraja januara 2022. godine, čime će se steći uslovi za stavljanje u funkciju gradskog kina.

Dana 31.5.2022. godine u Gradačcu su svečano otvoreni “Kikićevi susreti” koji se već 49 godina organizuju u ovom gradu a koji su ove godine održani u periodu od 31. maja do 4. juna kada je bilo predviđeno Završno književno veče, u kojem su učešće uzeli značajni književni stvaraoci.

Na osnovu Zakona o stvarnim pravima FBiH, Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, te Odluke o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje pismenih ponuda za dodjelu zemljišta u vlasništvu Grada Gradačac, za uspostavu prava građenja, radi izgradnje društvenog doma, gradonačelnik Gradačca 7.7.2022. godine objavio je Ponovni javni poziv za prikupljanje pismenih ponuda za dodjelu zemljišta u vlasništvu Grada Gradačac,za uspostavu prava građenja, radi izgradnje društvenog doma u mjesnoj zajednici Požarike. 

U organizaciji Centra za kulturu “Ahmed Muradbegović”, u periodu od 18.08. do 04.09.2022. godine održana je Kulturna manifestacija “Gradačac FEST”.

Naši sugrađani u narednih nekoliko dana imat će priliku uživati u koncertima, izložbama i filmskim projekcijama a  “Gradačac FEST” je svoje aktivnosti započeo u Gradskom kinu gdje su naši najmlađi sugrađani pokazali svoje vještine u plesu, pjevanju i glumi u sklopu “Dječijeg Festa”.

Grad Gradačac, 18.8.2022. 

Istoga dana otvoreno je i renovirano gradsko kino.

Putem zvanične stranice Grada Gradačac, javnost je 8.11.2022. godine obaviještena da su u proteklom periodu izvođeni radovi na uređenju društvenog doma u mjesnoj zajednici Sibovac. U sklopu tih radova izvršeni su radovi na ugradnji centralnog grijanja čija je vrijednost 21.700 KM.

Također urađeno je i vanjsko uređenje ( postavljanje termoizolacije i fasade ) istog a u toku su radovi i na unutrašnjem uređenju ( malterisanje ). Ukupna vrijednost unutrašnjih radova je 22.943,78 KM. Finansijska sredstva su obezbjeđena od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK i iz budžeta Grada Gradačac. Završetkom ovih radova ova mjesna zajednica će dobiti jedan moderni i multifunkcionalni objekat koji će doprinijeti razvoju društveno,kulturnih i drugih aktivnosti u ovoj mjesnoj zajednici.

Grad Gradačac,  8.11.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!