U progresu

Unapređenje kulturno-zabavnih sadržaja

Opštine: Gradačac

Unapređenje kulturno-zabavnih sadržaja.

Obrazloženje

Tokom prve tri godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

Tokom prve tri godine mandata gradonačelnika Gradačca Edisa Dervišagića zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji datog obećanja. Između ostalih, održano je niz kulturno-zabavnih turističkih manifestacija, te renovirano i otvoreno gradsko kino.

Foto: Business magazine
Foto: Business magazine

U Gradačcu su tokom 2021. godine održane brojne manifestacije, kao što je Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Dani šljive”, noćni bazar “Gradačačke plave noći”, “Plazma sportske igre mladih” – najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu iz čitave Bosne i Hercegovine, “Kikićevi susreti 2021”, a u novogodišnjem periodu održana je manifestacija “Zimski GRADačac”.

Početkom 2021. godine, u sklopu gradske biblioteke u Gradačcu, svečano je otvorena spomen-soba bh. naučnika, istraživača, pravnika i historičara Mustafe Imamovića, rođenog u ovom gradu.

U junu su u Gradačacu održane i “Plazma sportske igre mladih” – najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu iz čitave Bosne i Hercegovine.

U istom periodu, održani su i “Kikićevi susreti 2021” – kulturni program praćen promocijama knjiga, tribinama, likovnim izložbama, radionicama kreativnog pisanja i druženja pisaca s učenicima.

Krajem augusta 2021. godine, održan je 48. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Dani šljive”, gdje je svoje proizvode prezentovalo 105 izlagača/ica iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Iz Gradske uprave su naveli da su, osim izložbe proizvoda i poslovnih susreta, sajamske dane obilježila i naučno-stručna predavanja i obilazak poljoprivrednih gazdinstava, te prezentacija primjera dobre prakse u agraru.

Nakon održanog sajma, u gradskom parku u Gradačcu otvoren je noćni bazar, tzv. Gradačačke plave noći, na kojem su posjetioci mogli pogledati i kupovati suvenire i rukovotvorine, ali i proizvode iz slatkog programa, pravljene na tradicionalni način.

Početkom decembra je saopćeno da će u periodu od 10.12.2021. do 7.1.2022. godine biti otvorena manifestacija “Zimski GRADačac”, čiji je nosilac aktivnosti Turistička zajednica Grada Gradačac, uz pokroviteljstvo Grada Gradačac i gradonačelnika Edisa Dervišagića.

Programom  manifestacije, navedeno je tim povodom, predviđeno je postavljanje klizališta, drvenih kućica za prodaju prigodnih proizvoda, organizovanje “zimskog bazara”, te planirano je kulturnih i zabavnih manifestacija kao i doček Nove godine 2022. godine uz vatromet. 

Također, Gradska uprava je tokom 2021. godine radila i na realizaciji obećanja o izgradnji gradskog kina u Gradačacu, a javnosti je saopćeno da bi ovi radovi trebali biti okončani do kraja januara 2022. godine, čime će se steći uslovi za stavljanje u funkciju gradskog kina.

Dana 31.5.2022. godine u Gradačcu su svečano otvoreni “Kikićevi susreti” koji se već 49 godina organizuju u ovom gradu a koji su ove godine održani u periodu od 31. maja do 4. juna kada je bilo predviđeno Završno književno veče, u kojem su učešće uzeli značajni književni stvaraoci.

Na osnovu Zakona o stvarnim pravima FBiH, Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, te Odluke o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje pismenih ponuda za dodjelu zemljišta u vlasništvu Grada Gradačac, za uspostavu prava građenja, radi izgradnje društvenog doma, gradonačelnik Gradačca 7.7.2022. godine objavio je Ponovni javni poziv za prikupljanje pismenih ponuda za dodjelu zemljišta u vlasništvu Grada Gradačac,za uspostavu prava građenja, radi izgradnje društvenog doma u mjesnoj zajednici Požarike. 

U organizaciji Centra za kulturu “Ahmed Muradbegović”, u periodu od 18.08. do 04.09.2022. godine održana je Kulturna manifestacija “Gradačac FEST”.

Krajem augusta 2022. godine otvoreno je i renovirano gradsko kino.

Putem zvanične stranice Grada Gradačac, javnost je 8.11.2022. godine obaviještena da su u proteklom periodu izvođeni radovi na uređenju društvenog doma u mjesnoj zajednici Sibovac. U sklopu tih radova izvršeni su radovi na ugradnji centralnog grijanja čija je vrijednost 21.700 KM, a pored toga urađeno je i vanjsko uređenje te su u toku bili i radovi i na unutrašnjem uređenju čija je ukupna vrijednost 22.943,78 KM. 

Turistička zajednica grada Gradačca pod pokroviteljstvom Grada Gradačac sa partnerima Centrom za kulturu “Ahmed Muratbegović“, JP „Parkinzi“ Gradačac i Moto klubom „Zmaj“ organizovala je manifestaciju „Zimski GRADačac koja je trajala u periodu od 17.12.2022.- 31.01.2023.godine. Kako je tim povodom još navedeno na zvaničnoj stranici Grada Gradačac, manifestacija je realizovana na platou sportske dvorane „Skenderija“ i gradskom trgu „Alije Izetbegović“.

Književna manifestacija “Kikićevi susreti”, posvećena liku i djelu Hasana Kikića, održana je u Gradačcu u periodu od 22. do 27. maja 2023. godine uz, kako je rečeno, bogat i sadržajan kulturni program, praćen promocijama knjiga, tribinama, likovnim izložbama, radionicama kreativnog pisanja i druženja pisaca s učenicima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!