U progresu

Investicije u putnu infrastrukturu

Opštine: Gradačac

Izdvajanje dva miliona KM za izgradnju putne infrastrukture na godišnjem nivou.

Obrazloženje

U prve tri godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

Gradska uprava Gradačac poduzela je tokom 2021. godine niz aktivnosti u cilju realizacije predizbornog obećanje koje se odnosilo na investiranje u putnu infrastrukturu.

FOTO: Grad Gradačac
FOTO: Grad Gradačac

Prethodno je krajem 2020. godine, javnost obaviještena da su završeni radovi na asfaltiranju lokalnih puteva u nekoliko mjesnih zajednica na području grada Gradačac – MZ Požarike, MZ Biberovo Polje i MZ Jelovče Selo. Kako je dodano, u narednom periodu očekuju se radovi i u ostalim mjesnim zajednicama na izgradnju i rekonstrukciju putnih pravaca koji iznosi cca. 1,74 milona KM bez PDV-a.

Tokom 2021. godine saopćeno je da se vrše radovi na rekonstrukciji lokalnog puta u naselju Gluhe, u mjesnoj zajednici Mionica III, gdje je početkom aprila u toku bilo postavljanje završnog sloja asfalta glavnog puta u dužini od 953 metara, a saopćeno je i da je asfaltirana dionica puta u mjesnoj zajednici Međiđa Gornja dužine 271,50 metara (radi se o putu u naselju Durakovići-Brdo). S tim u vezi javnost je i obaviještena da su toku radovi na dionicama u mjesnim zajednicama Međiđa Donja, Zelinja Donja, Biberovo Polje, Mionica Centar i dijelu regionalne cesta u Srnicama Gornjim. 

U maju iste godine saopćeno je da su započeli radovi na rekonstrukciji i izgradnji novih putnih pravaca koji se odnose na mjesne zajednice Biberovo polje, Vučkovci i Mionica Centar.

Aktivnosti na izgradnji i rekonstrukciji putne infrastrukture nastavile su se i tokom juna 2021. godine, te okončane u mjesnim zajednicama Međiđa Donja, Kerep te naselju Fazlići, a julu na području mjesne zajednice Biberovo Polje.

U sklopu Sporazuma o saradnji u realizaciji Odluke Vlade Tuzlanskog kantona o odobrenim projektima sanacije (rehabilitacije ) lokalnih i nerazvrstanih cesta na području Tuzlanskog kantona, 15.3.2022, godine započeti su radovi na sanaciji lokalnih cesta u Gradačcu. Sporazum je potpisan između Grada Gradačac i Javne ustanove Direkcije regionalnih cesta TK pri čemu su za područje grada Gradačac odobrena su tri putna pravca ukupne vrijednosti  187.270,61 KM dužine oko 950 m.

U okviru navedenog sporazuma, polovinom aprila u toku su bili završni radovi asfaltiranja na dijelu gradske ulice Hasana Durmiševića, dionica od izlaza iz ul. 7. bataljona do izlaza iz ul. Šehida, dužine 242,50 m, a vrijednost radova bila je 49.963,02 KM.

Da su u toku su završni radovi na pripremama za asfaltiranje saobraćajnice u ul. Siniše Mlinarevića, te da se narednih nekoliko dana očekuje se početak asfaltiranja, javnost je obaviještena 14.11.2022. godine, uz podsjećanje da su “u proteklom periodu završeni radovi na asfaltiranju parking mjesta u krugu Osnovne škole Hasan Kikić kao i dio trotoara u mjesnoj zajednici Vida 1.”

Nakon što je gradska administracija Gradačca aplicirala prema Federalnom ministartsvu prometa i komunikacija sa zahtjevom za odobrenje izgradnje dva putna pravca (sanacija ulice Branilaca grada i ulice I Bataljona i dijela ulice Rasima Terzića), Vlada FBiH usvojila je Program utroška sredstava “Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti” gdje se nalaze i gore navedene ulice, objavljeno je krajem marta 2023. godine.

Pored toga, Odlukom o odobrenju zaduženja Grada Gradačac kod Razvojne banke FBiH za realizaciju Projekta vodosnabdijevanja  koja je usvojena na sjednici Gradskog vijeća Gradačac, a koju prate Grant sredstva WBIF u iznosu od 500.000 eura, obezbijeđena su  značajna sredstva za rekonstrukciju gradskih ulica nakon izmjene azbest-cementne mreže.

Kako je javnost putem zvanične stranice Grada Gradačac obaviještena 19.7.2023. godine, na 8. sjednici Vlade FBiH odobreno je 600.000 KM za projekte sanacije ulica Branilaca grada i 1. bataljona i dijela ulice Rasima Terzića u Gradačacu. 

Iz gradske uprave su i podsjetili da su nešto ranije potpisani i ugovori o izgradnji dva lokalna putna pravca u Gradačcu kojim je Vlada FBiH odobrila oko 300.000 KM za izgradnju  pristupne saobraćajnice spomeniku „Ljiljan“ i lokalnog puta u MZ Mionica II. 

Krajem augusta iste godine, u sklopu projekta “Rekonstrukcija lokalnih puteva na području grada Gradačac”, radovi su okončani na sanaciji puta “Đačka staza” u dužini od 187 m u mjesnoj zajednici Vida II, zatim prilaznog puta do sportskog poligona u MZ Srnice Gornje kao i prilaznog puta novoj područnoj školi u mjesnoj zajednici Požarike u dužini od 217m.

Gradonačelnik Gradačac Edis Dervišagić 27.9.2023. godine potpisao je ugovor o izvođenju radova na modernizaciji lokalnih puteva u MZ Mionica II, MZ Zelinja Donja i MZ Jasenica ukupne vrijednosti 362.738,72 KM, a rok za izvođenje radova je 60 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Tokom oktobra 2023. godine radovi su izvođeni na dionicama Hrvatovići-Pirizovine, zatim u MZ Škorići, dok je u mjesnim zajednicama Okanovići i Varoš završeno asfaltiranje putnih pravaca u dužini od 418 m.

Početkom oktobra 2023. godine potpisan je i ugovor za radove na sanaciji Ulice 1. Bataljona u dužini od 317 m, dijela ulice Rasima Terzića te dijela ulice Branilaca grada. 

U istom mjesecu asfaltirani su i putni pravci u MZ Škorići , Mz Zelinja Donja i Mz Svirac ukupne dužine od 1.264 m, te najavljen početak radova na dionici Mejremići-Rijeka u MZ Svirac.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!