Započeto

Jačanje uloge mjesnih zajednica

Opštine: Gradačac

Jačanje uloge mjesnih zajednica.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

Grad Gradačac je još 2016. godine potpisao memorandum o razumjevanju sa partnerskim jedinicama u okviru projekata “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“. Tada je navedeno da je cilj projekta povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanja odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanja infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica, ovaj projekat će doprinijeti poboljšanju kvalitete života 300.000 ljudi širom zemlje.

U novembru 2021. godine javnost je obaviještena da je u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” održan je “Forum građana” mještana MZ Vida II na kojem su mještani konstruktivnom raspravom i prijedlozima odredili prioritetne oblasti,  projekte i pravac djelovanja mjesne zajednice u narednom periodu.

Opći cilj ovog projekta jeste unapređenje kvaliteta života građana Bosne i Hercegovine kroz osnažene, rodno odgovorne mjesne zajednice (MZ) koje potpomažu aktivan angažman građana u javnom životu. U okviru “Projektnog fonda za lokalne inicijative” predviđena su sredstva koja su namjenjena za finansijsku podršku projektima predloženim od strane mjesnih zajednica a koji su u skladu sa prioritetima definisanim na forumima građana u njihovim mjesnim zajednicama – MZ u partnerskim Jedinicama lokalne samouprave – JLS. U sklopu druge faze ovog projekta učestvuje pet mjesnih zajednica s područja Grada Gradačac. U narednom periodu forumi građana će se održati u MZ Varoš, MZ Zelinja Srednja, MZ Mionica III i MZ Kerep.
Ovaj projekat sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Gradom Gradačac uz finansijsku podršku Vlada Švedske i Švicarske i budžeta Grada Gradačac.

Saopćenje GU Gradačac, 18.11.2021.

Početkom decembra 2021. godine u mjesnim zajednicama Kerep i Mionica III,  u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, kojeg zajedno finansiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, održani su Forumi građana.

Mještani Kerepa i Mionice III su na forumima nakon identificiranja problema  diskutovali i o  potencijalnim rješenjima uočenih problema. Rezultati foruma su prioriteti koje su građani i građanke identificirali tokom diskusije i usaglasili se o njihovoj važnosti.

Ovaj projekat na području grada Gradačac se implementira od 2016. i trenutno se realizuje II faza u kojoj učestvuje pet mjesnih zajednica s područja grada Gradačac.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!