U progresu

Jačanje uloge mjesnih zajednica

Opštine: Gradačac

Jačanje uloge mjesnih zajednica.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

Grad Gradačac je još 2016. godine potpisao memorandum o razumijevanju s partnerskim jedinicama u okviru projekata “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”. Tada je navedeno da je cilj projekta povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica, te da će ovaj projekat doprinijeti poboljšanju kvalitete života 300.000 ljudi širom zemlje.

Foto: GU Gradačac
Izvor: Grad Gradačac

Javnost je u novembru 2021. godine obaviještena da je u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” održan Forum građana mještana MZ Vida II, na kojem su mještani konstruktivnom raspravom i prijedlozima odredili prioritetne oblasti, projekte i pravac djelovanja mjesne zajednice u narednom periodu.

Kako je tom prilikom pored ostalog naglašeno, u okviru “Projektnog fonda za lokalne inicijative” predviđena su sredstva koja su namijenjena za finansijsku podršku projektima predloženim od strane mjesnih zajednica. 

Početkom decembra 2021. godine u mjesnim zajednicama Kerep i Mionica III, u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini”,održani su forumi građana.

U okviru ovog projekta početkom februara 2022. godine u Gradačcu je održana dvodnevna obuka iz oblasti “Upravljanja projektnim ciklusom (PCM) za predstavnike mjesnih zajednica” učesnica projekta iz Gradačca i Modriče.

Tokom marta 2022. godine javnost je obaviještena da je u sklopu ovog projekta održana i svečana ceremonija dodjele IT opreme za 5 mjesnih zajednica u vrijednosti od 12 400 KM. 

Sredinom jula 2022. godine saopćeno je da je u sklopu ovog projekta potpisan sporazum o implementaciji pet infrastrukturalnih projekata na području Gradačca s ciljem unapređenja kvaliteta života građana Bosne i Hercegovine kroz osnažene, rodno odgovorne mjesne zajednice (MZ) koje potpomažu aktivan angažman građana u javnom životu.

Kako su saopćili iz GU Gradačac, infrastrukturalni projekti koji će se realizovati na području mjesnih zajednica u Gradačcu su: “Radovi na dječijem igralištu, postavljanje videonadzora i ograde oko parcele područne osnovne škole u MZ Kerep”, “Radovi na sanaciji krova društvenog doma u MZ Mionica III”, “Građevinski radovi na teniskim terenima u MZ Varoš”, “Nabavka tehničke i sportske opreme, namještaja i didaktičkog materijala za multifunkcionalnu salu u društvenom domu u MZ Vida II” i “Građevinski radovi na drenaži i termoizolaciji u osnovnoj školi i nabavka opreme i namještaja za osnovnu školu u MZ Zelinja Srednja”.

Ukupna vrijednost svih projekata koji će se realizovati iznositi će oko 170.976,51 KM, od čega je 127.126,13 KM finansirao Grad Gradačac.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je 1.9.2022. godine objavio Javni poziv za odabir kapitalnih programa/projekata mjesnih zajednica koji će se finansirati/sufinansirati iz Budžeta Grada Gradačca za 2022. godinu, a neki od njih se odnose na sanaciju i održavanje objekata mjesne samouprave, održavanje objekata infrastrukture za razvoj sporta, sanaciju i održavanje vjerskih objekata te uređenje zelenih javnih površina, grobalja i spomen obilježja.

U sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ 9.11.2022. godine započete su aktivnosti na implementaciji projekata i prioriteta definisanih na forumima građana u 5 partnerskih mjesnih zajednica u Gradačcu, u sklopu kojeg je u mjesnoj zajednici Kerep postavljen je video nadzor nakon čega se očekuju radovi na postavljanju ograde oko parcele područne osnovne škole u MZ Kerep kao i radovi na dječijem igralištu.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Grada Gradačac 10.4.2023. godine, u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” završen je novi krov na društvenom domu u mjesnoj zajednici Mionica III.

U okviru navedenog projekta, 8.5.2023. godine objavljen je Direktni poziv za podnošenje prijedloga projekata partnerskih mjesnih zajednica Vida II, Varoš, Zelinja Srednja,.Kerep i Mionica III. 

U Mjesnoj zajednici Varoš polovinom oktobra 2023. godine, također u okviru projekata “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, izvršena je primopredaja teniskog terena u Gradačcu.

U Budžetu Grada Gradačac za 2023. godinu za pod stavkom sufinansiranje projekta UNDP – jačanje uloge MZ u FBiH izdvojeno je 105.000 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!