Radi se na tome

Započete aktivnosti na obnovi Starog grada u Gradačcu

Federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo i gradonačelnik Grada Gradačac, Edis Dervišagić još su u avgustu 2018. godine potpisali Ugovor za projekat obnove i zaštite kompleksa Starog grada u Gradačcu u vrijednosti od milion maraka. Tom prilikom istaknuto da su ta sredstva namijenjena za izradu projektne dokumentacije i početak radova na zaštiti kompleksa nacionalnog spomenika Starog grada u Gradačcu.

Nešto više od godinu dana kasnije, tačnije 3. januara 2020. godine, prilikom gostovanja na “Radiju Gradačac”, Dervišagić je najavio da bi već u januaru mogli biti potpisani ugovori o izradi projektne dokumentacije. Tom prilikom je rekao:

Započete aktivnosti na obnovi Starog grada u GradačcuUkoliko to bude tako, a iskreno se nadam da hoće, mi ćemo već u januaru zaključiti ugovore o izradi projektne dokumentacije i očekujemo do sredine godine da to sve bude gotovo, nakon čega bi trebalo krenuti raspisivanje tendera za rekonstrukciju samog kompleksa Starog grada.

Edis Dervišagić, 3. januara 2020.

I pored nadanja gradonačelnika Dervišagića, potpisivanje ugovora se nije desilo u januaru već 6. marta 2020. godine.

Danas su u zgradi gradske uprave Grada Gradačac potpisani ugovori o izradi tehničke dokumentacije vezani za rekonstrukciju kompleksa „Starog grada“ u Gradačcu. Ugovori su potpisani od strane Grada Gradačac i „AMBIJENT“ Arhitektonski atelje d.o.o. Tuzla izvođača radova. Prvi ugovor se odnosi na radove na izradi Idejnog arhitektonskog-urbanističkog projekta revitalizacije i sanacije sa konzervatorskoo restauratorskim radovima Starog Grada u Gradačcu u iznosu od 81.900,00 KM i rok za obavljanje ove usluge je 120 dana. Drugi ugovor odnosi se na izradu Glavnog/izvedbenog projekta sanacija bedema s fortifikacijskim kulama u gornjem gradu, sahat kule u starom dijelu grada i tri ulazne kapije kule u okviru kompleksa „ Graditeljska cijelina Stari Grad u Gradačcu u iznosu od 111.150,00 KM. Rok za izvođenje ovih radova je 90 dana.

Gradska uprava Grada Gradačca, 6. marta 2020.

S obzirom na to da su aktivnosti na obnovi Starog grada u Gradačcu, iako sa zakašnjenjem, ipak započele, obećanje koje je dao Dervišagić dobit će ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će nastaviti pratiti da li će sva potrebna tehnička dokumentacija za rekonstrukciju kompleksa „Starog grada“ u Gradačcu biti izrađena u predviđenom roku.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!