U progresu

Razvoj sportske infrastrukture

Opštine: Gradačac

Daljnji razvoj sportske infrastrukture.

Obrazloženje

Tokom prve tri godine mandata zabilježene su određene aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

Kako je javnost putem zvanične stranice Grada Gradačac upoznata, 10.5.2023. godine u zgradi Gradske uprave Gradačac potpisan je ugovor o izvođenju radova na gradskom stadionu “Banja Ilidža”, a radovi se odnose na izradu čelične konstrukcije i natkrivanju istočne tribine na stadionu.Izvođač radova je firma “ALPENsteel” iz Gradačca. Vrijednost radova je 505.788,08 KM, a rok za završetak radova je 120 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Izvor: Grad Gradačac

Nakon što je 1.9.2023. godine gradonačelnik Dervišagić obišao radove na stadionu “Banja Ilidža” u Gradačcu javnost je obaviještena da su toku završni građevinski radovi te da se uskoro očekuje i  postavljanje željezne konstrukcije za natkrivanje istočne tribine na Gradskom stadionu “Banja Ilidža”, te je i potvrđeno da napreduju radovi i na teniskom terenu koji se nalazi pored već izgrađenog terena za padel tenis.

Na upit Istinomjera šta je u smislu razvoja sportske infrastrukture na području Gradačca poduzeto tokom 2023. godine, iz gradske uprave je potvrđeno da je u tekućoj godini završeno je nekoliko projekata koji se tiču sportske infrastrukture a to su natkrivanje istočne tribine stadiona “Banja Ilidža” (400.000 KM), dva teniska igrališta i to jedno za padel tenis drugo s zemljanom podlogom (cca. 100.000 KM), zatim rekonstrukcija semafora i stolarije (100.000 KM) u Sportskoj dvorani u Gradačcu kao i šetnica u parku Stara banja koje rekreativci koriste kao staze za trčanje.

U Budžetu Grada Gradačac za 2023. godinu pod stavkom “Transfer za sport od značaja za Federaciju” naznačena su sredstva u iznosu 590.000 KM.

Govoreći o ulaganju u infrastrukturu u toku prve dvije godine aktuelnog mandata gradonačelnika Dervišagića, 2021. godinu za izgradnju stadiona u MZ Zelinja Donja izdvojeno je 45.735 KM, a martu 2021. godine saopćeno je da su navedeni radovi u toku te da se radi o izgradnji tribina FK Trebava.

Polovinom juna 2022. godine u sali za sjednice sportske dvorane, u organizaciji Sportskog saveza Grada Gradačac, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Gradačac i gradonačelnika, održana je dodjela priznanja i zahvalnica najboljim sportistima, sportskim klubovima, sportskim radnicima i trenerima u invalidnoj i validnoj kategoriji u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

U obraćanju prisutnima tim povodom, gradonačelnik Dervišagić podvukao je da će se, osim novčane podrške, nastaviti i ulaganje u sportsku infrastrukturu, koja je također potrebna kako bi se ostvarili dobri rezultati.

Na temu izgradnje stadiona “Banja Ilidža” krajem jula 2022. godine održan je sastanak predstavnika NK Zvijezda Gradačac i Gradske uprave Grada Gradačac nakon kojeg je saopšteno  da je Gradska uprava je u 2022. godini planirala i izdvojila 232.000 KM kao podršku za rad ovog sportskog kolektiva, te usaglašeni detalji u vezi izgradnje tribina na stadionu “Banja Ilidža”, koja će biti podržana iz budžeta Grada u iznosu 100.000 KM.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!