Analize

Grad Gradačac: Treća godina mandata gradonačelnika Edisa Dervišagića

Iz Izbornog programa GO SDP BiH Gradačac 2020/2024. Istinomjer prati 26 obećanja gradonačelnika Gradačca Edisa Dervišagića. Do kraja treće godine mandata zabilježene su aktivnosti na ispunjenju 20 obećanja, dva su obećanja ispunjena tokom prve dvije godine mandata, dok na četiri obećanja do sada nije bilo aktivnosti na njihovom ispunjavanju.

Izvor: Grad Gradačac

Na 16 obećanja zabilježene su značajne aktivnosti na njihovom ispunjavanju, te su ona dobila ocjenu “u progresu”.

Pored ostalih, značajan napredak tokom treće godine mandata gradonačelnika Dervišagića ostvaren je na ispunjenju obećanja koje se odnosilo na razvoj industrijskih zona, rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije te razvoj sportske infrastrukture.

Između ostalog, 9.8.2023. godine gradonačelnik Dervišagić potpisao je ugovor za dovršetak saobraćajnice 6B u Industrijskoj zoni II u Gradačcu, u nizu mjesnih zajednica nastavljena je implementacija projekta “Vodosnabdijevanje Gradačca”, a u septembru 2023. godine u toku su bili završni građevinski radovi te je počelo postavljanje željezne konstrukcije za natkrivanje istočne tribine na Gradskom stadionu Banja Ilidža.

Jačanje uloge mjesnih zajednica, unapređenje usluga u Domu zdravlja Gradačac ali i sanacija kompleksa Starog grada u Gradačcu također su obećanja na čijem su ispunjavanju u 2023. godini zabilježene značajne aktivnosti.

Tako je u mjesnoj zajednici Varoš polovinom oktobra 2023. godine izvršena primopredaja teniskog terena u Gradačcu, u novembru iste godine u prostorijama JZU Dom zdravlja u Gradačcu u toku su bili završni radovi na pripremi prostorija gdje će biti postavljen CT aparat.

Rekonstrukcija i obnova gradačačke kule zvanično je počela 7.11. 2023. godine.

U trećoj godini mandata aktuelnog gradonačelnika započete su aktivnosti na realizaciji obećanja u vezi s izmjenama regulacionih planova, izradom nove strategije za mlade i sport te povećanjem broja zaposlenih i pokretanjem TV Gradačac.

S tim u vezi za Istinomjer je potvrđeno da će se nakon usvajanja urbanističkog plana, čija je realizacija u toku, raditi i regulacioni planovi za područje grada Gradačac, kao i da je Gradska uprava podržala inicijativu omladinskih organizacija s područja grada Gradačac za izradu strategije prema mladima.

Kada se radi o broju zaposlenih, zaključno s 31.7.2023. godine broj zaposlenika po prebivalištu osiguranika na području Gradačca iznosio je 9.413, što predstavlja porast od 210 zaposlenika u odnosu na 2020. godinu.

Javna ustanova Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović”, čiji je osnivač Grad Gradačac, radila je tokom 2023. godine na izradi Elaborata o osnivanju TV Gradačac.

Obećanja na kojima ni po isteku treće godine mandata gradonačelnika Dervišagića nisu zabilježene konkretne aktivnosti na njihovom ispunjavanju jesu izgradnja gradske garaže, proširenje kapaciteta banjskog kompleksa Banja Ilidža, razvoj turizma na području jezera Vidara te izdvajanje sredstava za subvenciju prevoza đaka.

Podsjećamo, u prve dvije godine mandata gradonačelnika Gradačca Edisa Dervišagića u potpunosti su ispunjena obećanja koja su se odnosila na obnovu vatrogasnog doma, kao i rekonstrukciju gradskog kina, u koju je uloženo 550.000 KM a koje je svečano otvoreno u augustu 2022. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!