U progresu

Unapređenje usluga u Domu zdravlja Gradačac

Opštine: Gradačac

Sufinansiranje usluga iz gradskog budžeta koje nije finansirao ZZO TK.

Izvor: Izborni program GO SDP BiH Gradačac 2020/2024

Tokom 2022. godine u Gradačcu su zabilježene značajne aktivnosti u pravcu realizacije obećanja koje se odnosilo na unapređenje usluga Doma zdravlja Gradačac. Između ostalog, realizovana je donacija dva sanitetska vozila za potrebe Službe hitne medicinske pomoći, koje je donirala Vlada Japana.

Foto: Grad Gradačac

U oktobru 2021. godine saopćeno je da je nabavljena nova medicinska oprema za Dom zdravlja Gradačac u sklopu zajedničkog projekta Vlade Tuzlanskog kantona, Grada Gradačac, UNDP-a i EU.

U saopćenju Gradske uprave navedeno je da se radi o nabavci višenamjenskog RTG (rendgen) aparata u vrijednosti oko 131.000 KM, a koji su finansirali EU i Vlada TK, dok je opremu za digitalizaciju mamografa i PACS sistema u vrijednosti 85.000 KM finansirala Gradska uprava Gradačca.

Danas je zaista značajan dan kako za Dom zdravlja Gradačac, tako i za Grad Gradačac i sve građane našeg grada. Implementacijom ovog projekta rješavamo jedan veliki problem s kojim smo se suretali u Gradačcu. Nabavkom digitalnog rendgen-aparata bit će omogućen puno veći kvalitet u pružanju usluga, a s druge strane, drago mi je da smo kroz sredstva Grada Gradačac u iznosu od 85.000 KM omogućili da se postojeći mamograf uređaj digitalizira i da se uveže u jedinstven sistem s doniranim rendgen-aparatom, što će dovesti do značajnog unapređenja zdravstvenih usluga u Domu zdravlja.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, 19.10.2021.

Početkom decembra prošle godine saopćeno je da je s radom počeo novi rendgen-aparat u Domu zdravlja Gradačac.

Gradonačelnik Dervišagić održao je 9.3.2022. godine radni sastanak s članicama Udruženja “Zmajice” Gradačac, na kojem se razgovaralo o trenutnim i budućim aktivnostima ovog udruženja, kao i određenim problemima oko liječenja žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja.

Uz podsjećanje da se iz budžeta Grada Gradačac izdvajaju sredstva za dio troškova onkoloških pacijenata koji odlaze na liječenje u Tuzlu, kao i da je prošle godine potpisan sporazum o organizaciji i finansiranju prevoza onkoloških pacijenata na radioterapiju u UKC Tuzla između Gradske uprave i Doma zdravlja Gradačac, naglašeno je da će dosadašnja podrška biti nastavljena i u narednim periodu, a posebno u područjima koja su bila tema današnjeg sastanka.

U okviru projekta “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“, kojeg podržavaju Vlada Švicarske i Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, 21.6.2022. godine svečano je otvoren Centar za podršku dojenju u JU Dom zdravlja Gradačac. Kako je tom prilikom navedeno na zvaničnoj stranici Grada Gradačac, ovaj centar bit će mjesto podrške majkama nakon poroda i budućim mama koje žele informacije i edukaciju za dojenje, ali i ženama koje se žele pripremati za jednu od najvažnijih životnih uloga – majčinstvo. 

Ova aktivnost će promovisati poboljšane prakse zaštite, kao što su isključivo dojenje i siguran prostor za savjetovanje trudnica i dojilja. Jačanje sistema i kapaciteta za podršku dojenju ključan je oblik pripravnosti za vanredne situacije. Ovu aktivnost provodi UNICEF u koordinaciji sa drugim agencijama UN-a kroz pružanje podrške edukaciji i opremanju prostora.

Grad Gradačac, 21.6.2022

Krajem augusta tekuće godine gradonačelnik Dervišagić ugostio je u zgradi Gradske uprave ambasadora Japana u BiH, Nj. E. Itoa Makotoa. 

Nakon sastanka upriličena je predaja vozila koje je Ambasada Japana odobrila kroz temeljni grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti GAGP/KUSANONE, a radilo se o dva sanitetska vozila za potrebe Službe hitne medicinske pomoći JZU Dom zdravlja Gradačac.

Kako je tada naglašeno, ukupan iznos sredstava koji je Ambasada Japana dodijelila Domu zdravlja Gradačac je 149.368,69 KM, dok je menadžment JZU Dom zdravlja Gradačac platio PDV u iznosu od 25.364.00 KM.

Gradonačelnik Edis Dervišagić ovom je prilikom još jednom zahvalio Vladi Japana na donaciji te istakao da se kroz ove donacije i druge projekte koji su realizovani (nabavka opreme i vozila) u proteklom periodu znatno unapređuju efikasnost i rad Doma zdravlja u Gradačcu.

Nj. E. Ito Makoto je naglasio da mu je veoma drago da se ovaj projekat, koji se odnosi na donaciju dva sanitetska vozila, uspješno realizovao i da se nada da će isti doprinijeti poboljšanju zdravstvene njege u Gradačcu. Također je istakao da je na zajedničkom sastanku razgovarano o mogućoj saradnji i projektima na području zdravstvene njege, zaštite okoliša, obrazovanje i automobilskoj industrijom.

Grad Gradačac, 22.8.2022. 

Na osnovu Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, a u skladu s Pravilnikom o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na refundiranje dijela troškova nabavke senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi djeci i omladini za 2022. godinu, gradonačelnik Dervišagić je 7.11.2022. godine objavio Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći Grada Gradačac za refundiranje dijela troškova nabavke senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi. 

Tom prilikom, kako je na zvaničnoj stranici Grada Gradačac navedeno, pozvana su lica i zakonski zastupnici (roditelji, staratelji) djece i omladine od 15 do 30 godina oboljele od dijabetesa melitusa (tip1), a koja imaju prebivalište na području Gradačca, da se prijave na navedeni javni poziv kako bi ostvarila pravo na refundiranje dijela troškova nabavke senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi.

Javni poziv ostaje otvoren 8 dana od dana objave na web stranici Grada Gradačac, a krajnji rok za dostavljanje zahtjeva je 15.11.2022.godine.

Grad Gradačac, 7.11.2022. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!