Adil Osmanović

Politička partija: SDA

Trenutna pozicija: Ministar civilnih poslova BiH

Rođen je 1963. godine u Lukavcu. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Prištini, a magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Član je SDA od njenog osnivanja 1990. godine. Na 6. kongresu stranke, održanom 2015. godine, izabran je za zamjenika predsjednika SDA.

Na izborima 2000. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, a dvije godine poslije sa 34.129 glasova osvaja mjesto potpredsjednika Republike Srpske. Na izborima 2010. godine bio je nosilac liste SDA za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali nije uspio ući u Parlament, a 2011. je imenovan za federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica.

Na izborima 2014. osvojio je mandat u Narodnoj skupštini RS-a ali je umjesto poslaničkog mandata prihvatio funkciju u izvršnoj vlasti. Imenovan je za ministra civilnih poslova BiH 2015. godine. Mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH osvojio je 2018. godine.

Izvor: CIN

Bošnjak nikada nije bio na čelu Ministarstva finansija BiH

Uoči nove runde pregovora u vezi imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, visoki funkcioneri političkih partija...

Predizborne debate kao ogledalo političke kulture u BiH

I pored toga što su im na samom početku jasno predočena pravila ove debatne emisije, učesnici su ih često kršili. Većinu vremena koje im je dodijeljeno za izlaganje kandidati su trošili govoreći o...



Demokratski principi “Domovine” po Osmanoviću

Koalicija Domovina podržala je jučer u Narodnoj Skupštini RS (NSRS) novi Zakon o javnom redu i miru RS čiji je predlagač Vlada RS, a koji je na udar javnosti došao zbog širenja definicije javnog...