Analize

Da li će fenomen obnašanja duplih funkcija u BiH biti ukinut?

Krajem avgusta 2020. godine zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BIH) i član SDP BiH, Saša Magazinović uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na na ukidanje duplih funkcija, što bi značilo da jedna osoba ne može istovremeno obnašati dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine.

Predloženi model podrazumijevao bi da “ministar koji je eventualno osvojio poslanički mandat ostaje ministar i radi samo taj posao dok je ta vlada aktuelna, a na njegovo mjesto dolazi prvi čovjek sa liste koji je iza nje ili njeg, s tim da je taj mandat zamrznut i kad dođe neka druga vlada i ta osoba ne bude ministar, može se vratiti u parlament”.

Obavljanje dvije funkcije je nespojiva praksa sa demokratskim procesima, te je i fizički nemoguće postići da jedna osoba bude i ministar i zastupnik i da obje funkcije obavlja kvalitetno.

Saša Magazinović 31. avgusta 2020.

Predstavljajući ovaj model, Magazinović je podsjetio da iako Izborni zakon BiH “predviđa nespojivost ovih funkcija, neposredno pred prošle izbore napravljena je iznimka u ovim slučajevima”, te istakao da bi ovo bio dobar zakon i za političke stranke koje bi ovim dobile “praktično dva čovjeka u punom kapacitetu”.

Ko su političari koji obnašaju duple funkcije?

Iako u posljednjih nekoliko godina obnašanje duplih funkcija nije rijetkost, no istovremeno obnašanje tri funkcije svakako jeste. Za sada jedini političar koji obnaša tri funkcije je funkcioner SDA, Aljoša Čampara.

Naime, tokom 2015. godine Aljoša Čamapra je imenovan na funkciju ministra unutrašnjih poslova u Vladi FBiH i na toj poziciji zadržao se do danas s obzirom na činjenicu da novi saziv ove vlade još uvijek nije formiran odnosno da je u tehničkom mandatu.

Nakon što je CIK BiH objavio rezultate Općih izbora u BiH održanih 7. oktobra 2018. godine, utvrđeno je da će se u klupama Skupštine Kantona Sarajevo, kao jedan od 35 zastupnika, naći upravo i Čampara. Nedugo nakon toga, Čampara je početkom 2019. godine imenovan i na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PFBiH iz reda bošnjačkog naroda.

Pored Čampre još nekoliko njegovih stranačkih kolega/ica obnaša ili su obnašali/e duple funkcije u vlasti Bosne i Hercegovine.

Tako Šemsudin Dedić od 2015. godine obnaša funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, a nakon Općih izbora održanih 2018. godine stupio je i na funkciju zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH.

Još jedan ministar u Vladi FBiH je Edin Ramić, koji od 2015. godine obnaša funkciju ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, a na Općim izborima 2018. godine izabran je u Narodnu skupštinu Republike Srpske gdje pored poslaničke funkcije obnaša i funkciju predsjednika poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u ovom organu. Ramić je i na Općim izborima 2014. godine osvojio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali je umjesto poslaničkog mandata prihvatio funkciju u izvršnoj vlasti FBiH.

I njihova stranačka kolegica, Melika Mahmutbegović osim što je na funkciji potpredsjednice Federacije BiH od 2015. godine, obnaša i funkciju zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Denis Zvizdić je također, na nekoliko mjeseci, istovremeno obnašao dvije funkcije, kada je istovremeno bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH (u tehničkom mandatu), ali i predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.

Dok je obnašao funkciju ministra civilnih poslova BiH, nakon Općih izbora 2018. godine i Adil Osmanović je također izabran na poziciju zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH.

Što se tiče funkcionera/ki HDZ BiH, Jelka Miličević od 2015. godine obnaša funkciju zamjenice premijera Vlade FBiH i ministrica je finansija u ovoj Vladi, a pored toga je i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

I njena stranačka kolegica, Zora Dujmović, koja od 2015. godine obnaša funkciju ministrice kulture i sporta FBiH, 2018. godine izabrana je na poziciju zastupnice u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Josip Martić osim funkcije ministra prostornog uređenja FBiH od 2015. godine, obnaša i funkciju zastupnika u Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Još uvijek aktuelni predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara na Općim izborima 2018. godine osvojio je i mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Marina Pendeš je 2015. godine imenovana na mjesto ministrice odbrane BiH, a u februaru 2019. godine delegirana je u Dom naroda Parlamenta BiH.

Osim što od 2015. godine obnaša funkciju ministra zdravstva u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, Goran Opsenica je i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Funkcionerka SBB-a, Edita Đapo je krajem 2015. godine imenovana na poziciju ministrice okoliša i turizma FBiH, a nakon Općih izbora održanih 2018. godine izabrana je i za zastupnicu u Predstavničkom domu PS BiH.

Duple funkacije obnašali su i članovi SDS-a, Mirko Šarović i Dragan Mektić, ali i član PDP-a, Igor Crndak.

Mirko Šarović je od 2013. do 2019. godine obnašao poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da bi nakon održavanja Opštih izbora 2018. godine osvojio i zastupnički mandat u Predstavničkom domu PS BiH.

Dragan Mektić je u aprilu 2015. godine stupio na poziciju ministra sigurnosti BiH, a i on je nakon Općih izbora 2018. godine osvojio zastupnički mandat u Predstavničkom domu PS BiH.

Igor Crnadak, koji je na Općim izborima 2018. godine osvojio zastupnički mandat u Narodnoj skupštini RS od 2015. godine obnašao je i funkciju ministra vanjskih poslova BiH.

Činjenica da čak sedam federalnih ministara/ica u BiH obnaša duplu, ili čak troduplu funkciju govori o neophodnosti izmjena zakonske regulative čime bi se ovakva praksa spriječila. Da li će vlasti Bosne i Hercegovine podržati pomenuti prijedlog i onemogućiti istovremeno obnašanje dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti vrijeme će pokazati, a ukidanje ove prakse svakako bi poboljšalo kvalitet rada institucija BiH i povjerenje građana BiH u iste.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!