Neispunjeno

Još uvijek ništa od najavljene legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe

Početkom ove godine ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović najavio je kako bi dugoočekivana upotreba kanabisa u medicinske svrhe uskoro trebala zaživjeti i u Bosni i Hercegovini.

Obzirom da BiH nema ministarstvo zdravstva na državnom nivou, pitanje legalizacije upotrebe i pokretanje procedure dekriminalizacije kanabisa u entitetskim zakonima u nadležnosti je Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podsjećamo, u januaru tekuće godine Adil Osmanović je, najavljujući sjednicu Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga kojom on predsjedava, najavio skoru legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

Ja se nadam da bismo mogli taj posao uraditi čak i do polovice ove godine, ukoliko ne bude nepotrebnih politikanstava. Ne treba BiH da bude izvan drugih zemalja koje su to pitanje riješile. Sve je u interesu naših građana i pacijenata. Mislim da ćemo u tom pravcu pokušati iznaći rješenje, a to je da konačnu odluku donese Vijeće ministara, nakon što obezbijedimo pozitivna mišljenja Komisije i Agencije za lijekove.

Adil Osmanović, 12.01.2019.

Ipak, kako je pojasnio tada Osmanović, odluka Vijeća ministara BiH ne bi značila i definitivnu upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, jer bi u entitetskim zakonima najprije trebalo da se dekriminalizuje kanabis, obzirom da ga zakoni tretiraju kao drogu.

Zakon je potpuno jasan – ne mora se svaki put pristupati izmjeni i dopuni zakona, već odluku može donijeti Vijeće ministara, ali prije toga treba da se obezbijedi pozitivno mišljenje Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”Zato bi svi ostali prilagodili svoje zakonodavstvo odluci Vijeće ministara.

Adil Osmanović, 12.01.2019.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH tada je saopćeno da će upotreba kanabisa u svrhu liječenja dobiti pozitivno mišljenje.

Agencija će podržati inicijativu da se pitanje regulisanja (ne legalizacije) primjene kanabisa u medicinske svrhe sprovede na način da se određenim pacijentima i za određene indikacije omogući primjena kanabisa za koji je potvrđeno da zadovoljava standarde za kvalitet/efikasnost/bezbjednost.

Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, 12.01.2019.

Agencija je dala pozitivno mišljenje, kao i Federalno ministarstvo zdravstva. Ipak, posao nije završen u najavljenom roku zbog protivljenja Ministarstva zdravstva Republike Srpske.

Predložio sam da se ide u izmjenu i dopunu pravilnika u kojem bi se kanabis prebacio iz tabele zabranjenih u tabelu strogo kontrolisanih, kada je u pitanju korištenje u medicinske svrhe. Međutim bio sam iznenađen. Ministar zdravlja FBiH je bio saglasan sa tim, međutim ministar zdravlja RS je bio protiv toga. Njegovo mišljenje je da se to ne može riješiti kroz pravilnik nego da treba ići na izmjenu zakona.

Adil Osmanović, 31.07.2019.

Podsjećamo, i ministar Osmanović je na početku rasprave o primjeni kanabisa u medicinske svrhe potencirao donošenje Odluke vijeća ministara na osnovu koje bi entiteti trebali uskladiti svoje zakone, te ostaje nejasno zbog čega je umjesto toga predložio izmjenu pravilnika.

Obzirom da obećanje o legalizaciji upotrebe kanabisa u medicinske svrhe nije ispunjeno, Udruženja teško oboljelih građana BiH uputila su otvoreno pismo adresirano “na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, bh. vlasti, ali i na Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mirka Šarovića”. U pismu se, između ostalog navodi sljedeće:

Mi kao Udruženja želimo da se ovo pitanje riješi u državnim strukturama jer želimo legalno i da se liječimo. Koliko bi smo samo života spasili da se Odluka o legalizovanju kanabisa u medicisnke svrhe donese već sutra? Koliko bi smo ih spasili i olakšali život da smo tu Odluku donijeli ranije? Ta Odluka se može donijeti za 7 ili 10 dana. Vašim angažmanom oko ovog pitanja, vjerujem da bi ovo bila i jedna od vaših kvalitetnih odluka u vašim životima. Najviše je u rukama samog ministra Osmanovića koji može da ovo da riješi veoma brzo, tim prije što je i struka ponudila kvalitetno rješenje.

Udruženje teško oboljelih građana BiH, 31.07.2019.

Shodno navedenom, obećanju ministra Adila Osmanovića, prema kojem je sredinom ove godine trebala biti okončana procedura legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, Istinomjer daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!