Ispunjeno

SDA podržala izmjene Poslovnika Zastupničkog doma PSBiH

Nakon što je grupa zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH (PSBiH), 07. novembra ove godine uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH, šef kluba zastupnika SDA u ovom domu, Adil Osmanović je rekao da će pomenutu inicijativu podržati i zastupnici iz njegove stranke.

SDA je otvoreno podržala inicijativu PDP-a i SDS-a za izmjene Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH koje bi omogućile deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH. Jedini razlog tome što je nismo dosad potpisali je što nam nije ni dostavljen pisani prijedlog (…) Svaka inicijativa koja će voditi ka deblokadi Parlamentarne skupštine BiH ima našu podršku.”

Adil Osmanović, 14.11.2019.

Hitna sjednica na kojoj se razmatrao Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH koja je najavljena 18. novembra, održana je u srijedu 20. novembra, a na njoj je pomenuti prijedlog i usvojen.

Podsjećamo, u obrazloženju Prijedloga se pored ostalog je navedeno da je “poznata činjenica da nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini nije došlo do formiranja stalnih komisija Zastupničkog doma, čime je onemogućen normalan rad i obavljanje osnovne zakonodavne funkcije doma”. S tim u vezi, izmjenama poslovnika predlaže se da “ukoliko dom u propisanom roku ne odluči o članstvu u komisijama, jer klubovi nisu dostavili svoj prijedlog, dom odlučuje o članstvu u komisijama prema članu 30. ovog poslovnika na prijedlog Кolegija doma”.

Osim navedenog, u Prijedlogu se navodi da “ukoliko klubovi poslanika i Кolegij doma ne postupe po članu 6. st. (1) i (2), dom će na prijedlog klubova poslanika koji su dostavili svoj prijedlog za članstvo u komisijama, na privremenoj osnovi do ispunjavanja uslova iz člana 6. st. (1) ili (2), odlučiti o članstvu u komisijama”.

Kako se vidi iz objavljenih rezultata glasanja na zvaničnoj web stranici PSBiH, za Prijedlog izmjena Poslovnika glasalo je 26 zastupnika, uključujući i one iz SDA.

Stoga je Istinomjer obećanje Adila Osmanovića da će klub zastupnika SDA podržati inicijativu za izmjene Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH, ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!