Ispunjeno
Dosljedno

Osmanović dosljedan po pitanju imenovanja Božovića

Nakon što je na sjednici održanoj 03.01.2020. godine Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH odbila dati preporuku Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) za potvrđivanje imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, šef Kluba zastupnika SDA, Adil Osmanović je iznio svoj stav po tom pitanju.

Izjavivši tako da “nije ispoštovan ranije postignuti dogovor koalicionih partnera”, Osmanović je dodao “da je na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice trebao biti imenovan nestranački kadar”.

Trebalo je da na tu poziciju dođe osoba bez bilo kakvih mrlja. Božoviću se na teret stavlja prvostepena presuda za mobing, ali i veliki broj natpisa u kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne djelatnosti.”

Adil Osmanović, 14.01.2020.

S tim u vezi, dan prije održavanja 3. sjednice Zastupničkog doma PS BiH, Osmanović je “zatražio da se odlučivanje o Božoviću prolongira, to jeste da se skine sa dnevnog reda sutrašnje sjednice”, što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija i učinio

Nakon održane 3. sjednice Zastupničkog doma PS BiH Osmanović je ponovio “da bi trebalo obaviti dodatne konsultacije kada je u pitanju imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice”, te napomenuo pored ostalog da je “SDA očekivala da će koalicioni partneri ispoštovati dogovor da za ministra tog resora bude predložena osoba iz reda profesora koja je nije bila politički angažirana iz reda Ostalih.”

Ovim Istinomjer stav Adila Osmanovića u vezi imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!