Analize

Pregled sedmice: Neistinite izjave o koronavirusu, broju glasova na izborima i niz neispunjenih obećanja

U protekloj sedmici, Istinomjer se bavio ocjenjivanjem izjava domaćih političkih aktera svih nivoa vlasti u BiH, a među ocijenjenim zvaničnicima, između ostalih, našli su se i Draško Stanivuković, Fadil Novalić, Radovan Kovačević, Goran Čerkez, Mirjana Marinković-Lepić, Ibrahim Hadžibajrić i brojni drugi.

U pogledu provjere tačnosti tvrdnji bh. zvaničnika/ca, Istinomjer je u protekloj sedmici dvije tvrdnje ocijenio istinitim, četiri neistinitim i jednu tvrdnju neutemeljenom.

Tačnima su ocijenjene tvrdnje gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića da nijedan grad u Republici Srpskoj nema pozitivan prirodni priraštaj i zastupnice u PD PSBiH Mirjane Marinković-Lepić da zamjenica predsjedavajućeg PD PSBiH Borjana Krišto nije podržala prijedlog da se osigura veće učešće žena u radu Vijeća ministara BiH. Naime, Krišto je učestvovala na 13. samitu žena predsjednica parlamenata, a koji se 6.9.2021. godine održao u Beču, te je tom prilikom navela da je povećanje socijalne zaštite kroz poboljšanje položaja žena na tržištu rada moguće kroz unapređenje zakonskih rješenja, kombinirajući politiku ekonomskog rasta s politikama zapošljavanja, socijalne sigurnosti i prava na rad, uz zajedničke napore zakonodavaca, izvršne vlasti, socijalnih partnera i civilnog društva, ističući na kraju “kako su žene prava snaga, a ne demokratski ukras”, nakon čega je uslijedila reakcija Marinković-Lepić koja je poručila Krišto “da u Austriji priča jedno, dok u Bosni i Hercegovini radi drugo”. U svojoj reakciji, Marinković-Lepić ustvrdila je da Krišto nije podržala prijedlog da se osigura veće učešće žena u radu Vijeća ministara BiH, kao i da su, pored ostalih zastupnica HDZ-a BiH, i zastupnice SNSD-a u PD PSBiH također bile protiv Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez netačno je ustvrdio da stepen imunizacije stanovništva u Danskoj, Izraelu i Francuskoj iznosi 90%, kao i da postoje zemlje koje već primaju i četvrtu dozu vakcina. Ipak, procenat vakcinisanog stanovništva u spomenute tri zemlje iznosi od 68% do 76%, a samo su tri države dosegle procenat od 80% vakcinisanog stanovništva – UAE, Portugal i Katar, dok nijedna zemlja, osim Turske, ne daje četvrtu dozu vakcina stanovništvu, a samo 13 zemalja daje treću dozu.

Netačnom je ocijenjena tvrdnja ministra zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Murisa Halkića da se delta soja virusa SARS-CoV-2 širi 50 puta brže od izvornog soja. Podsjećamo, shodno naučnim procjenama, delta soj prenosi se do dva puta brže od izvornog soja virusa SARS-CoV-2.

Gostujući u emisiji “Plenum”, portparol SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za unutrašnju politiku Radovan Kovačević netačno je ustvrdio da je Šefik Džaferović, jedan od tri člana Predsjedništva BiH, imao duplo manje glasova od Milorada Dodika na Općim izborima 2018. godine, kao i da “dva člana Predsjedništva imaju otprilike isti broj glasova kakav ima Milorad Dodik”. Prema potvrđenim rezultatima Centralne izborne komisije BiH, Milorad Dodik osvojio je 368.210 glasova, Šefik Džaferović 212.581, a Željko Komšić 225.500 glasova. Iz navedenog je jasno da Džaferović nije imao duplo manje glasova od Dodika, kao i da Džaferović i Komšić zajedno imaju oko 70 hiljada glasova više od Dodika, što nije “otprilike isti broj glasova”, zbog čega je njegova tvrdnja ocjenjena neistinitom.

Neistinitom je ocijenjena izjava Draška Stanivukovića koji se, kako bi javnosti opisao zbivanja u Republici Srpskoj, te brojne “opstrukcije” s kojima se suočava u periodu prije Općih izbora 2022. godine, na kojima je najavio pobjedu, poslužio primjerom orlova. Podsjećamo da se ovdje radi o rasprostranjenom mitu koji kaže da orao na polovini svog životnog vijeka mora donijeti tešku odluku – da li se prepustiti smrti ili proći kroz bolan proces regeneracije nakon kojeg može nastaviti živjeti. Gradonačelnik Banje Luke nije prvi javni zvaničnik koji se “upecao”na ovaj mit, budući da je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, također tokom TV gostovanja, bio inspirisan ovom pričom, a o čemu je Istinomjer pisao u maju tekuće godine.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima za 2021. godinu, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić izrekao je i jednu tvrdnju u kojoj je uporedio Kubu i Austriju u pogledu siromaštva i stope samoubistava u ovim zemljama. Istinomjer je konsultovao podatke Svjetske banke o bruto društvenom proizvodu (BDP) po glavi stanovnika, kao i podatke o stopi smrtnosti usljed samoubistava u svjetskim zemljama, te smo zaključili da tvrdnja premijera Novalića nije utemeljena. Naime, Kuba ne spada među najsiromašnije zemlje svijeta, te je, prema iznosu BDP-a po glavi stanovnika, na listi Svjetske banke pozicionirana iznad BiH, dok, s druge strane, Kuba ima gotovo istovjetnu stopu smrtnosti usljed samoubistava kao i Austrija, tako da poređenje koje je iskoristio Fadil Novalić ne odgovara aktuelnim podacima.

U rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer” osvrnuli smo se na izjavu načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića koji je poduzeo neophodne korake kako bi fast food “Student” u ovoj općini nastavio s radom, pritom poručivši vlasniku: “Vidimo se na hamburgeru”.

U protekloj sedmici, dvije teme bile su predmet naših analiza – FBiH je nakon 12 godina dobila novi saziv Komisije za vrijednosne papire, a Istinomjer se problemom nepostojanja sistemskog rješenja za angažovane asistenata i mobilnih timova, ali i drugih prosvjetnih radnika kako bi se djeci s poteškoćama osiguralo adekvatno obrazovanje i razvoj u Kantonu Sarajevo, bavio u analizi “Za djecu sa poteškoćama u razvoju još uvijek samo privremena rješenja”.

Kada je u pitanju realizacija datih obećanja, obećanje dogradonačelnice Sarajeva Anje Margetić ispunjeno je u protekloj sedmici kada je bh. plivačica Lana Pudar 4.9.2021. godine dobila na korištenje stan u Sarajevu kako bi mogla trenirati na Olimpijskom bazenu Otoka.

Djelimično je ispunjeno obećanje iz Općine Centar Sarajevo da će ova općina obezbijediti besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji su upisani u osnovne škole na njenom području, s obzirom na činjenicu da je Općina Centar Sarajevo prvačićima u ovoj lokalnoj zajednici omogućila besplatne udžbenike, ali ne i školski pribor i ruksake.

Ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem dobio je i Grad Zenica za otvorenje ambulante i društvenog doma u Janjićima, koji su trebali biti otvoreni još u aprilu ove godine.

Određene aktivnosti na realizaciji datih obećanja zabilježene su na izgradnji nove policijske stanice u Bužimu i rekonstrukciji Sportskog centra “Mejdan” Tuzla te su ova obećanja dobila ocjenu radi se na tome.

U protekloj sedmici, pet obećanja ocijenjeno je neispunjenim – obećanje načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića iz juna ove godine da će kružni tok u Ulici Džemala Bijedića biti završen za “mjesec do dva”, obećanje iz Općine Centar Sarajevo iz augusta ove godine da će radovi u Ulici Tepebašina biti okončani za 15 dana, obećanje načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića iz augusta da će radovi na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović biti okončani za “petnaestak do dvadeset dana”, obećanje premijera Vlade FBiH Fadila Novalića o provođenju intenzivne kampanje za imunizaciju protiv COVID-19 i obećanje iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske o primjeni elektronskih zdravstvenih knjižica na cijeloj teritoriji ovog entiteta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!