Radi se na tome

Počinje rekonstrukcija Sportskog centra “Mejdan” Tuzla

Nakon poplava koje su pogodile Tuzlu krajem jula 2020. godine, Sportsko-kulturno-privredni centar “Mejdan” značajno je oštećen, naročito velika dvorana koja i dalje nije u funkciji. Potom su Grad Tuzla i Razvojni program Ujedinjenih nacija u našoj zemlji početkom septembra 2020. godine potpisali Sporazum o finansiranju projekta obnove objekta SKPC “Mejdan”.

Foto: Screenshot RTV7

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tada je kazao da se sve to radi ciljem obnove Mejdana tako da bude bolji nego prije.

Ovo je prvi korak u zajedničkoj namjeri Grada Tuzle i UNDP u BiH, da Mejdan u konačnici, već iduće godine bude bolji nego što je bio prije poplave. U ovoj prvoj fazi planiramo sanirati uzroke i posljedice poplave, a cilj nam je da se Mejdan obnovi tako da bude mnogo održiviji, da ima manje troškove i da bude energetski efikasan objekat. Energetska efikasnost je štednja, dio zelene ekonomije i našeg ukupnog razvoja, a u okviru ovog projekta radićemo i na unapređenju energetske efikasnosti objekta Mejdana. Danas smo potpisali Sporazum i to je samo prvi korak, u kojem ćemo zajedno uložiti oko pola miliona KM, a onda ćemo u narednoj budžetskoj i kalendarskoj godini nastaviti sa novim ulaganjima u obnovu Mejdana.

Jasmin Imamović, 8.9.2020.

Godinu dana kasnije, nakon završetka projektne dokumentacije potpisan je ugovor između predstavnika UNDP u BiH i izvođača radova za prvu fazu rekonstrukcije Sportskog centra “Mejdan” u Tuzli, koja se odnosi na sanaciju velike dvorane ali i poboljšanje odvodnje oko samog objekta. UNDP u BiH, zajedno sa JP SKPC “Mejdan” i Gradom Tuzla, finansira ovu fazu radova sa 560 hiljada konvertibilnih maraka. Direktor JP SKPC “Mejdan”, Jasenko Elezović je najavio da bi dvorana mogla biti u punom kapacitetu u roku od 120 dana.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović objasnio je koji radovi su predviđeni u prvoj fazi obnove.

“Radilo se na projektovanju dugo se bude spreman za buduću poplavu tako da je potpisan ugovor sa UNDP-em o zajedničkom ulaganju i radi se o dvije faze. Prva faza je odvodnja svih tih voda jer kad padne velika kiša ugrožen je Mejdan onim što direktno padne na Mejdan, ali daleko više onim što se slije sa Ilinčice. Dakle da se oko Mejdana imamo velike šahtove sa jakim pumpama i da cijevi se postave mnogo većeg promjera nego što su sada a već je jedan vod provučen sve do Jale preko Južne saobraćajnice tako da se obezbijedi od enormnih padavina, a onda dalje ide uređenje ove dvorane sve to što treba: elektroradova, raznih radova, zamjena onoga što je uništeno i konačno parketa i to bi bila prva faza.

Jasmin Imamović, 6 9.2021.

S obzirom na to da je u septembru ove godine potpisan ugovor sa izvođačem radova za prvu fazu projekta obnove SKPC “Mejdan”, Istinomjer će obećanju gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića iz septembra prošle godine, da će u 2021. godini početi obnova ovog centra, dati ocjenu radi se na tome, te ćemo pratiti da li će ona biti završena u ovoj kalendarskoj godini.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!