Istina

Krišto jeste glasala protiv rješenja da u Vijeću ministara mora biti 40% manje zastupljenog pola

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovina (PDPSBiH) Borjana Krišto učestvovala je na 13. samitu žena predsjednica parlamenata, a koji se 6.9.2021. godine održao u Beču u sklopu 5. svjetske konferencije predsjednika parlamenata.

Kako je s tim u vezi potvrđeno na zvaničnoj stranici PDPSBiH, Krišto je govoreći na skupu, pored ostalog, navela da je povećanje socijalne zaštite kroz poboljšanje položaja žena na tržištu rada moguće kroz unapređenje zakonskih rješenja, kombinirajući politiku ekonomskog rasta s politikama zapošljavanja, socijalne sigurnosti i prava na rad, uz zajedničke napore zakonodavaca, izvršne vlasti, socijalnih partnera i civilnog društva, ističući na kraju “kako su žene prava snaga, a ne demokratski ukras”:

Na kraju rasprave Krišto je istakla stav kako su žene prava snaga, a ne „demokratski ukras“ te da je nužno da se žene kroz učenje, ulaganje u sebe, stjecanje iskustava i znanja, odgovornost i jasne stavove izbore za ravnopravne pozicije kako na samom radnom mjestu tako i u društvu.

Zvanična stranica PDPSBiH, 6.9.2021.

Nakon navedenog izlaganja Borjane Krišto, reagovala je zastupnica u PDPSBiH Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), poručujući Krišto “da u Austriji priča jedno, dok u Bosni i Hercegovini radi drugo”.

Naime, u svojoj reakciji Marinković-Lepić ustvrdila je da Krišto nije podržala prijedlog da se osigura veće učešće žena u radu Vijeća ministara BiH:

Želim podsjetiti da je upravo Borjana Krišto glasala protiv Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine koji sam sa zastupnicom Aidom Baručija uputila u parlamentarnu proceduru. Tim prijedlogom bi se osiguralo da u sastavu Vijeća ministara bude najmanje 40 posto manje zastupljenog spola.

Mirjana Marinković-Lepić, 8.9.2021.

Osim toga, zastupnica Naše stranke izjavila je da su, pored ostalih zastupnica HDZ-a BiH, i zastupnice SNSD-a i PDPSBiH također bile protiv:

Ukoliko Borjana Krišto zaista vjeruje da su žene prava snaga, zašto ne dopušta da ta snaga bude vidljiva barem 40 posto u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine? I nije samo ona glasala protiv, nego i sve zastupnice iz njene stranke HDZ-a, kao i zastupnice iz SNSD-a.

Mirjana Marinković-Lepić, 8.9.2021.

Tragom pomenutih tvrdnji, podsjećamo da su Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, zastupnice kluba Naša stranka-Nezavisni blok u PDPSBiH, 17.3.2021. godine u parlamentarnu proceduru uputile Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara.

Obrazlažući ovaj prijedlog, Marinković-Lepić istakla je da izmjene podrazumijevaju usklađivanje pomenutog zakona sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, te da bi, u skladu sa izmjenama, ukupni sastav Vijeća ministara BiH u toku cijelog mandata morao odražavati ravnomjernu zastupljenost spolova:

Pod tim se podrazumijeva 40 posto manje zastupljenog spola. Predstavnički dom neće razmatrati imenovanje Vijeća ministara koje ne odražava ravnopravnu zastupljenost oba spola. Do sada, maksimalan broj ministrica u svim sazivima Vijeća ministara bio je dva, a dešavalo se da Vijeće ministara bude bez ijedne ministrice. Poštivanje odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova podrazumijevat će se i prilikom imenovanja predsjedavajućeg Vijeća te njegovih zamjenika, odnosno zamjenica. Također i prilikom imenovanja zamjenika i zamjenica svih ministara.

Mirjana Marinković-Lepić, 26.4.2021.

Pred zastupnicima PDPSBiH, prijedlog se našao na dnevnom redu 19. sjednice ovog zakonodavnog tijela.

Kako svjedoči listing glasanja sa te sjednice, protiv Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, čije su predlagačice bile Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, glasale su obje članice Kluba poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH Darijana Filipović i Borjana Krišto.

Kada se radi o članicama Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata – SNSD, “protiv” je bila Sanja Vulić, “suzdržana” Snježana Novaković Bursać, dok Ljubica Miljanović nije prisustvovala glasanju.

Na narednoj, 20. sjednici PDPSBiH, pod tačkom 15. dnevnog reda ovoga puta našao se Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o navedenom prijedlogu Marinković-Lepić i Baručije, te su tada sve navedene zastupnice, kako HDZ-a BiH tako i SNSD-a glasale “protiv”.

Stoga, Istinomjer tvrdnje Mirjana Marinković-Lepić da je Borjana Krišto, ali i sve zastupnice HDZ-a BIH kao i SNSD-a u PDPSBiH glasale protiv Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine kojim bi se osiguralo da u sastavu Vijeća ministara bude najmanje 40 posto manje zastupljenog spola, ocjenjuje istinitim.

Kao i u prošlom periodu, kroz niz analiza i ocjena, Istinomjer će nastaviti da se bavi položajem žena u Bosni i Hercegovini, kako u političkom, tako i u svakom drugom segmentu društva.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!