Neistina

Neistinite tvrdnje Gorana Čerkeza o vakcinaciji u svijetu

Tokom gostovanja u programu Federalne televizije 7. septembra 2021. godine, pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez govorio je o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u ovom entitetu, iznijevši pritom i tvrdnje o dinamici vakcinacije protiv Covid-19 u FBiH, ali i širom svijeta.

Screenshot: FTV

Čerkez je najprije konstatovao da je prema procjenama oko 30% stanovnika FBiH trenutno vakcinisano, te uporedio stanje imunizacije sa Danskom, Francuskom i Izraelom:

Negdje tridesetak posto stanovništva je tek vakcinisano. Ako to uporedite sa jednom Danskom, koja potpuno ukida mjere, Izraelom, Francuskom, dakle, gdje imamo stepen imunizacije 90%, onda vam je jasno o čemu govorimo.

Goran Čerkez, 7.9.2021.

Prema statistici koju nudi stranica Our World in Data, Danska, Francuska i Izrael jesu među svjetskim državama s najvećim stepenom vakcinisanih građana, odnosno nalaze se na sedmom, dvanaestom i petnaestom mjestu pojedinačno.

Ipak, udio imuniziranog stanovništva u tim zemljama nije ni blizu 90%. Naime, u Danskoj je zaključno sa 7. septembrom jednom ili objema doza vakcinisano 76,12%, u Francuskoj 72,76%, a u Izraelu 68,52% građana/ki. Inače, do navedenog datuma nijedna zemlja svijeta nije uspjela vakcinisati 90% udjela stanovništva, a jedine tri zemlje koje su došle do cifre od 80% su Ujedinjeni Arapski Emirati (88,20), Portugal (86,27) i Katar (80,16).

U nastavku izlaganja, Čerkez je objasnio da će pojedine vakcine protiv Covid-19 iziskivati primanje još nekoliko doza u narednom periodu, ustvrdivši da se u pojedinim zemljama već administrira i četvrta doza:

Neki primaju već četvrtu dozu, ja moram reći da postoje zemlje koje već primaju polako i četvrtu dozu.

Goran Čerkez, 7.9.2021.

Četvrta doza vakcine, suprotno tvrdnji Čerkeza, još uvijek nije u upotrebi niti u jednoj zemlji svijeta, osim u Turskoj, ali samo zbog potreba dobijanja EU kovid-pasoša za građane koji su primili vakcine neodobrene od Evropske agencije za lijekove (EMA). Štaviše, ni treća doza vakcine još uvijek nije dostupna u većini država, budući da je u upotrebi u samo njih 13, što prikazuje grafički prikaz u nastavku.

Shodno navedenom, tvrdnje Gorana Čerkeza o procentu imuniziranog stanovništva u pojedinim zemljama, te o početku četvrte doze vakcinacije, Istinomjer ocjenjuje neistinitima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!