Istina

Nijedan grad u Republici Srpskoj nema pozitivan prirodni priraštaj

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković gostovao je u emisiji “Telering” na javnom servisu Republike Srpske 8. septembra 2021. godine. Među nekolicinom tema, tokom izlaganja dotakao se i demografske statistike u ovom entitetu.

FOTO: Grad Banjaluka

Tako je u jednom trenutku Stanivuković iznio tvrdnju o prirodnom priraštaju u Banjaluci i ostalim gradovima RS-a:

Zvanično, evo u posljednjih nekoliko godina je negativan prirodni priraštaj i u Banja Luci. Znači, nemate grada u Republici Srpskoj koji ima pozitivan prirodni priraštaj. To je alarmantno.

Draško Stanivuković, 8.9.2021.

U biltenu “Demografska statistika”, koji je publikacija Republičkog zavoda za statistiku RS-a, obuhvaćeni su službeni statistički podaci o prirodnom kretanju stanovništva za period od 2015. do 2019. godine, dok su u saopštenju “Rođeni i umrli u Republici Srpskoj”, koji izdaje isti zavod, objavljenom 26. aprila 2021. godine, uvršteni podaci o ovoj temi za 2020. godinu.

Prema metodologiji Republičkog zavoda za statistiku RS-a, prirodni priraštaj definisan je kao “razlika između broja živorođene djece i broja umrlih lica”. Kada je u pitanju cijeli entitet, u petogodišnjem periodu od 2015. do 2019. godine, prirodni priraštaj bio je u minusu za oko 5.000 osoba, da bi u 2020. godini, obilježenoj pandemijom Covid-19, on iznosio čak -7.421.

U prvom dijelu izdvojene izjave, Stanivuković je istakao da Banjaluka u posljednjih nekoliko godina ima negativan prirodni priraštaj. Uvidom u zvaničnu statistiku, utvrdili smo da je ovo tačno, budući da je prirodni priraštaj Banjaluke postao negativan 2019. godine, kada je iznosio -248, a još nepovoljniji 2020. godine, kada je bio u minusu od 412 osoba. .

Prirodni priraštaj u Banjaluci

U nastavku tvrdnje, Stanivuković se referisao na jedinice lokalne samouprave koje imaju status grada, rekavši da nijedan grad u RS-u nema pozitivan prirodni priraštaj. Ustanovili smo da je i ova tvrdnja tačna, a prirodni priraštaj devet gradova ovog entiteta za 2020. godinu se kreće od -587 u Prijedoru do -118 u Trebinju.

Prirodni priraštaj u gradovima Republike Srpske

Čak štaviše, prema podacima pomenutih publikacija Republičkog zavoda za statistiku, nijedna lokalna zajednica u RS-u, od ukupno 64, nije imala pozitivan prirodni priraštaj u posljednje dvije godine.

Prema tome, tvrdnju gradonačelnika Banjaluke, da niti jedan grad u RS-u nema pozitivan prirodni priraštaj, Istinomjer ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!