Neispunjeno

Intenzivna kampanja za imunizaciju protiv COVID-19 i dalje slabo primjetna

Gotovo dva mjeseca nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić najavio da će kada konačno dođu vakcine protiv COVID-19 biti provođena kampanja za vakcinaciju “od vrata do vrata”, te nakon što je u BiH stiglo preko 1,5 miliona vakcina, u zgradi Vlade FBiH je održan sastanak na kojem se ponovo govorilo o skorom početku agresivne kampanje.

Foto: FENA
Na sastanku u sjedištu Vlade Federacije u Sarajevu, održanom početkom jula ove godine, na kojem su uz premijera Novalića prisustvovali i šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH Fabio Scano, zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, predstavnici/e vlasti na državnom i kantonalnom nivou, kao i predstavnici zavoda za javno zdravstvo, zaključeno je kako će kampanja za imunizaciju stanovništva biti sastavni dio tada dogovorenih mjera.

Najprije trebamo imati vakcine, da bismo imali kampanju. To će biti sastavni dio ovih aktivnosti i mjera. To ćemo provjeriti nekoj agenciji koja je stručna za to. Ići će se od vrata do vrata.

Fadil Novalić, 6.7.2021.

U međuvremenu u FBiH je stigla veća količina vakcina, kako onih koje su pristigle putem donacija i iz programa EU4Health, tako i onih nabavljenih putem COVAX mehanizma i samostalnom nabavkom. Kako se navodi u dokumentu pod nazivom “Pregled proces cijepljenja protiv COVID-19 u FBiH”, koji je objavljen na zvaničnoj stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u FBiH je od 1. marta do 29. augusta ove godine stiglo 1.655.802 doza cjepiva. Sa druge strane FBiH je 1. septembra raspolagala sa 831.453 doze cjepiva protiv COVID-19, što je polovina ukupnog broja do sada pristiglih vakcina u FBiH. Kako se navodi u ovom pregledu, do 31. augusta u FBiH je ukupno vakcinisano 314.400 osoba prvom dozom (10,6%), a 191.007 osoba drugom dozom (17,4%) vakcine protiv COVID-19.

Posljednjeg augustovskog dana u zgradi Vlade FBiH održan je novi sastanak predstavnika/ca Vlade, ZZJZ FBiH, Kriznog štaba FBiH, ali i predstavnika/ca kantonalnog nivoa vlasti o epidemiološkoj situaciji u FBiH, nakon kojeg je održana i konferencija za medije. Tokom konferencije za medije, premijer Novalić je ponovo najavio intenziviranje kampanje za imunizaciju stanovništa.

Ja bi samo napomenu da ćemo mi Vlada sa svim kantonalnim premijerima i ministrima tražiti od svih emitera a to su kantonalne tv, FTV, državna tražiti ubrzanu i agresivnu promociju vakcinacije to je stvar koju će nadzirati Zavod za javno zdravstvo koji je snimio 15 spotova koje ćemo distribuirati.

Fadil Novalić, 31.8.2021.

Novalić javnosti tokom konferencije nije objasnio šta se desilo sa ranije najavljenom “kampanjom od vrata do vrata”, niti je rekao na koji način će se realizovati kampanja sa javnim emiterima. Istinomjer je poslao upit Vladi FBiH, Kriznom štabu i ZZJZ FBiH, ali odgovor na nekoliko pitanja u vezi sa medijskom kampanjom o značaju imunizacije protiv COVID-19 i načinima na koji će se ona provoditi do danas nismo dobili. Iz Kriznog štaba i Ministarstva zdravlja FBiH samo smo upućeni na ZZJZ FBiH.

Interesantno je i da su tokom konferencije za medije pojedini zvaničnici tvrdili i da nije potrebno provođenje neke posebne kampanje jer su prema njihovim riječima građani/ke već upoznati sa procesom imunizacije.

Tako je v.d. direktora ZZJZ FBiH Siniša Skočibušić rekao da za vakcinaciju ne treba provoditi kampanju kao da prodajemo sok, dok se pomoćnik federalnog ministra zdravstva za javno zdravstvo Goran Čerkez zapitao “da li u zemlji postoji i jedan čovjek koji ne zna sve o vakcinama”.

Inače ZZJZ FBiH je pokrenuo kampanju pod nazivom “Zbog onih koje voliš”, koja se sastoji od promotivnih plakata i izjava građana/ki koji se namjeravaju vakcinisati, a njome su obuhvaćene tri grupe: zdravstveni radnici/e, osobe starije od 60 godina, te mladi. Na zvaničnoj Facebook stranici Zavoda za javno zdravstvo u protekla dva mjeseca objavljena su tek dva video klipa u vezi sa ovom kampanjom.

Interesantno je spomenuti i da su tokom konferencije za medije nakon sastanka o epidemiološkoj situaciji na kojem je zaključeno i da se ona usložnjava, mediji bili smješteni u maloj prostoriji u kojoj nije bilo moguće poštovati propisane mjere. Na prigovor novinara/ki da je to i slučaj, portparol Vlade FBiH Ognjen Blagojević im je dao preporuku da međusobno razmjenjuju materijale, te tako smanje broj prisutnih na konferencijama za medije.

Istinomjer se slabim provođenjem kampanja za imunizaciju stanovništa u cijeloj BiH bavio već u julu i augustu ove godine.

S obzirom na činjenicu da je premijer FBiH Fadil Novalić još početkom jula najavio provođenje intenzivne kampanje, a da i dva mjeseca nakon te najave, i nakon što je u FBiH stiglo 1,5 miliona vakcina, ta kampanja i dalje nije počela, te da se tek razgovara o načinu njenog provođenja, Istinomjer će njegovo ranije dato obećanje o “kampanji od vrata do vrata” ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!