Neistina

Džaferović nije imao duplo manje glasova od Dodika

Gosti emisije “Plenum”, emitovane u programu Federalne televizije 6. septembra 2021. godine, bili su zastupnici/e u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Alma Čolo i Borislav Borenović, te portparol SNSD-a i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za unutrašnju politiku Radovan Kovačević.

Screenshot: FTV

Upravo je Kovačević, govorivši o legitimitetu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iznio tvrdnju o broju osvojenih glasova tri člana ove institucije na Općim izborima 2018. godine:

“Moram da podsjetim da je on (Šefik Džaferović, op.a.) član Predsjedništva koji ima, iako dolazi iz najbrojnijeg naroda, ima duplo manji broj glasova od Milorada Dodika. Moram da podsjetim da dva člana Predsjedništva imaju otprilike isti broj glasova kakav ima Milorad Dodik”.

Radovan Kovačević, 6.9.2021.

Na Općim izborima 2018. godine, prema potvrđenim rezultatima Centralne izborne komisije BiH (CIK), u entitetu Republika Srpska, u kojem se bira član Predsjedništva iz srpskog naroda, najveći broj glasova imao je Milorad Dodik, i to 368.210. Njegovi konkurenti bili su Mladen Ivanić, Mirjana Popović i Gojko Kličković.

Kada je u pitanju entitet Federacija BiH, iz kojeg se biraju hrvatski i bošnjački član Predsjedništva, pobjede su odnijeli Željko Komšić sa 225.500 glasova, te Šefik Džaferović sa 212.581 glasom. Obojica su imali više suparnika/ca u predsjedničkoj utrci nego Milorad Dodik, pa je tako Komšić savladao Dragana Čovića, Dianu Zeleniku, Borišu Falatara i Jerku Ivankovića-Lijanovića, dok je Džaferović pobijedio u konkurenciji Denisa Bećirovića, Fahrudina Radončića, Mirsada Hadžikadića, Senada Šepića i Amera Jerlagića.

Uprkos manjem broju protukandidata, Dodik očigledno, suprotno tvrdnji Radovana Kovačevića, nije imao duplo veći broj glasova od Šefika Džaferovića, s obzirom da mu je za tako nešto nedostajalo preko 50.000 glasova. Također, nije tačno da su Komšić i Džaferović imali “otprilike isti broj glasova” kao Dodik, budući da su zajedno imali oko 70.000 glasova više.

Uzevši u obzir sve navedeno, tvrdnju portparola SNSD-a Radovana Kovačevića, vezanu za broj glasova tri člana Predsjedništva BiH, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!