Neispunjeno

Primjena elektronskih zdravstvenih knjižica nije zaživjela u cijeloj RS od početka augusta

Iako se uvođenje elektronskih zdravstvenih iskaznica u RS najavljuje već više godina, ovaj proces i pored brojnih obećanja da će se to desiti i dalje nije zaživio u cijelom entitetu.

Kako su za Nezavisne Novine iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS najavili sredinom juna ove godine, primjena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) trebala je početi od 1. augusta na cijelom području ovog entiteta, nakon što je ranije započela u Gradišci, Bijeljini, Zvorniku i Foči.

Potvrdila je to i nekoliko dana kasnije glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darija Filipović Ostojić, gostujući u programu televizije K3.

Elektronske kartice su spremne. Ovo je prilika da pozovemo naše osiguranike da dolaze u poslovnice fonda, mogu da ih preuzimaju, jer od prvog augusta se očekuje potpuna primjena IZIS-a.

Darija Filipović Ostojić, 21.6.2021.

Podsjećamo, Istinomjer u okviru monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti u RS prati i realizaciju obećanja o osavremenjivanju rada zdravstvenih ustanova, koje je nakon dvije godine mandata Vlade RS ocijenjeno kao započeto. Naime, integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS), pored Bolnice Gradiška i tri pripadajuća doma zdravlja, počeo je da se primjenjuje 9. decembra 2020. godine u zdravstvenim ustanovama u Bijeljini, Zvorniku, Loparama, Ugljeviku, Nevesinju, a primjena ovog sistema prema informacijama FZO RS počela je i u Foči. Elektronska kartica, kako najavljuju iz Fonda, “predstavlja samo jedan segment Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, jer pored e kartica u zdravstvene ustanove trebalo bi da se u potpunosti uvede i zaživi elektronska uputnica, recepti i kartoni”. Do početka augusta karticu je inače preuzelo 222.805 osiguranih lica Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Direktor FZO Srpske Dejan Kusturić rekao je za agenciju Srna u augustu 2020. godine, da će uvođenje IZIS-a koštati 23 miliona KM (bez PDV-a).

Međutim, iako je potpuna primjena elektronskih zdravstvenih knjižica prema najavama nadležnih trebala zaživjeti od 1. augusta ove godine, iz Doma zdravlja Istočno Sarajevo su svoje pacijente početkom septembra obavijestili da one još uvijek nisu u upotrebi.

Dom zdravlja Istočno Sarajevo obavještava pacijente da elektronske zdravstvene knjižice još nisu u upotrebi, te ih iz tog razloga mole da na ljekarske preglede nose (stare) važeće zdravstvene knjižice.

Dom zdravlja Istočno Sarajevo, 2.9.2021.

Treba napomenuti da je primjena elektronskih zdravstvenih knjižica još sredinom, ali i krajem 2019. godine najavljivana do kraja 2020. godine, ali to se nije desilo.

Do kraja 2020. u RS trebalo bi da se počne s upotrebom elektronskih zdravstvenih knjižica, recepata, kartona i uputnica, kako je i predviđeno okvirnim sporazumom koji je FZO RS krajem jula 2018. potpisao sa konzorcijumom MMSCODE iz Banjaluke, Lanaco iz Banjaluke i Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba.

FZO RS, 29.11.2019.

Iz obavještenja Doma zdravlje Istočno Sarajevo, u kojem su građane/ke početkom septembra ove godine informisali da i dalje koriste stare zdravstvene knjižice, jasno je da sistem primjene elektronskih zdravstvenih iskaznica nije zaživio u cijeloj RS od 1. augusta ove godine, te će Istinomjer obećanja iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS da će se to desiti, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!