Neistina

Delta soj se ne širi “50 puta brže” od izvornog soja

Ministar zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona (USK) Muris Halkić gostovao je na RTV USK 7. septembra 2021. godine, a fokus razgovora bila je aktuelna epidemiološka situacija u ovom kantonu izazvana pandemijom Covid-19.

Screenshot: RTV USK

Na pitanje voditeljice emisije o karakteristikama delta soja virusa Sars-CoV-2, Halkić je odgovorio da je ova varijanta čak 50 puta zaraznija od originalne:

Ovaj novi delta soj, on je 50 puta kontagiozniji, da tako kažem, brže se prenosi i ima težu kliničku sliku jer je došlo do mutacije onoga primarnog virusa. Naravno, imamo i lambda soj koji je dole zastupljen u Latinskoj Americi, još kod nas nije ovdje, da tako kažem, izoliran. Naravno, moramo voditi računa o tome da je on puno kontagiozniji, znači 50 puta se brže prenosi od ove osnovne formule, osnovnoga ovoga virusa Covid-19.

Muris Halkić, 7.9.2021.

Delta varijanta Sars-CoV-2 prvi put je otkrivena u Indiji, u decembru 2020. godine. Prema procjenama Naučne grupe za modeliranje pandemije (Scientific Pandemic Influenza Group on Modelling ili skraćeno SPI-M), nezavisnog tijela koje pruža savjete vladi Ujedinjenog Kraljevstva u svrhu poboljšanja zdravstvene i socijalne zaštite i prevencije negativnih posljedica pandemije gripe (ili drugih zaraznih bolesti), delta varijanta širi se 40-60% brže od alfa varijante Sars-CoV-2.

F. Perry Wilson, epidemiolog sa Yale Medicine, komentarišući širenje delta soja u SAD-u, konstatovao je da se delta širila 50% brže od alfe, koja je opet bila 50% zaraznija od izvornog soja SARS-CoV-2.

U potpuno neometanom okruženju, gdje niko nije vakcinisan niti nosi maske, procjenjuje se da će prosječna osoba zaražena izvornim sojem koronavirusa zaraziti 2,5 drugih osoba. U istom okruženju, delta bi se proširila sa jedne osobe na možda 3,5 ili 4 osobe.”

F. Perry Wilson, 28.6.2021.

Prema podacima Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), delta soj se širi brže od svih drugih varijanti, te može prouzrokovati više teških slučajeva oboljenja. Iako preliminarni dokazi ukazuju na to da potpuno vakcinisani ljudi koji se zaraze varijantom delta mogu prenijeti virus na druge, infekcije se ipak događaju kod malog broja potpuno imuniziranih osoba. Kao i kod ostalih sojeva, sve vakcine su naročito efikasne u sprečavanju težih oboljenja, hospitalizacije i smrti.

Kada je u pitanju lambda soj, kojeg je ministar Halkić također spomenuo, on je prvi put detektovan u augustu 2020. godine, u državi Peru. Ipak, do danas se nije u značajnoj mjeri proširio na evropski kontinent, a istraživanja o karakteristikama ovog soja su još uvijek u ranim fazama, zbog čega nije ustanovljeno da li je i koliko zarazniji u odnosu na ostale varijante.

Shodno naučnim procjenama da se delta soj prenosi do dva puta brže od izvornog soja virusa Sars-CoV-2, a ne 50 puta kako je to ustvrdio Muris Halkić, Istinomjer njegovu izjavu ocjenjuje neistinitom.

Pitajte Istinomjer!